Sommige mensen zweren erbij, anderen gruwen ervan: kwark. Vooral onder sporters is het ontzettend populair als bron van eiwitten. Toch wil zeker magere kwark buiten die doelgroep nog niet echt aanslaan. Het spul is immers niet per se een delicatesse, en voor de meeste mensen nog tamelijk smakeloos en eenzijdig ook.
Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je moeilijk moet gaan doen om je eiwitten op een andere manier binnen te krijgen! Kwark hoeft namelijk lang niet altijd een bakje onsmakelijke witte brij te betekenen. Met deze vijf kwark recepten heb je een heel stuk meer opties tot je beschikking. Ook een aanrader voor wie wel al regelmatig kwark eet, natuurlijk!
Waarom kwark?
Wat was er dan ook alweer zo geweldig aan kwark? Kort gezegd, het is één van de makkelijkste eiwitbronnen die er te vinden is. De meeste mensen werken makkelijker een bak kwark naar binnen dan een reusachtige biefstuk – en wat afwisseling kan ook geen kwaad. Magere kwark bevat per 100 gram ongeveer 8,5 gram eiwitten.
Dat betekent dat één gewone bak van 500 gram al ruim 40 gram eiwitten bevat! Daarnaast levert het relatief weinig calorieën op, omdat er geen vetten in zitten. Al met al een ideale combinatie voor iedereen die dagelijks een flinke hoeveelheid eiwitten weg probeert te werken, met andere woorden. En dat is aan te raden voor zowel sporters als mensen die gewoon wat kilo’s kwijt proberen te raken.
Volle of magere kwark?
In de volgende kwark recepten kun je vaak zowel volle kwark als magere kwark gebruiken. Het hangt een beetje van je persoonlijke voorkeur af wat beter werkt! Probeer je meer calorieën te eten? Dan volle kwark precies wat je nodig hebt.
Probeer je juist af te vallen? Dan is magere kwark waarschijnlijk de beste keus. Je probeert dan immers om je inname van calorieën lager te houden dan je verbruik! Er is dus geen enkele reden om bewust meer te eten dan nodig.
Kwark recepten!
1. Kwark met fruit
Een beetje een standaardrecept, misschien, maar veel mensen vergeten dat je kwark echt niet zo hoeft weg hoeft te werken. De makkelijkste en snelste manier is om het op te vrolijken met fruit, noten en andere ingrediënten. Op die manier heb je een ideaal ontbijt of tussendoortje te pakken. Bovendien kun je eindeloos blijven variëren met het fruit da je toevallig in huis hebt!
Een paar goede combinaties zijn bijvoorbeeld:
- Aarbeien en ongezoete muesli
- Bosbessen, amandelen en pure chocola
- Banaan, pecannoten en een drupje honing
- Mango, kokos en munt
- Ananas, citroen en granola
- Peer en pistachenoten
2. Kwarktaart
Kwarktaart hoeft zeker geen ongezonde, suikerige berg zoetigheid te zijn! Natuurlijk, die rommel uit pakjes kun je beter niet kopen – maar dat geldt eigenlijk voor alles waar je alleen nog maar water toe hoeft te voegen. Beter ben je bijvoorbeeld af met de kwarktaart die we in ons kookboek FitChef hebben staan.
Het recept hebben we ook op onze blog gezet, dat kun je hier vinden! Met een bodem van pecannoten, dadels en kokos hoef je je om de ingrediënten geen zorgen te maken. De vulling brengen we op smaak met appel en sinaasappel. Het geheel is misschien wat minder zoet dan je gewend bent, maar zeker niet minder lekker!
3. Spanakopita
Ook voor de vulling van een quiche is kwark echter uitstekend te gebruiken. In een spanakopita, bijvoorbeeld! In deze Griekse quiche wordt traditioneel flink wat feta gebruikt. Door een deel door kwark te vervangen, bespaar je calorieën en behoud je toch die verse smaak!
Je maakt de vulling door 600 gram spinazie te mengen met een gefruit uitje, 150 gram kwark en 100 gram feta, 4 eieren. Knoflook, kruiden en zout en peper kun je naar smaak toevoegen. Je kunt één grote quiche maken met grote vellen filodeeg, maar kleine flapjes kunnen ook heel lekker zijn. Ideaal als tussendoortje, bijvoorbeeld!
4. Tosti
Een tosti met kwark erin? Dat kan prima – en dat is logisch, als je bedenkt dat kwark eigenlijk gewoon een soort roomkaas is. Meng 2 el kwark met 1 el pittige geraspte kaas. Voeg vervolgens fijngehakte kruiden naar keuze toe: denk aan bieslook, basilicum, peterselie of een andere lekkere mix. Ook knoflook is er erg lekker bij.
Smeer het mengsel op twee lekkere bruine boterhammen en leg er nog twee sneetjes bovenop. Even in het tost-ijzer en klaar ben je! Je kunt de tosti overigens ook prima in de koekenpan bakken, dan plakt hij alleen iets minder.
5. Kwarkbollen
En ten slotte opnieuw kwark als basis van deeg! Meng 250 g kwark met 2 eieren. Voeg er dan 200 gram meel, een snufje zout en 2tl bakpoeder toe. Zo simpel is de basis! Om de bollen vervolgens op smaak te brengen is er natuurlijk nog veel meer mogelijk. Voeg bijvoorbeeld gedroogd fruit en nootjes toe om er traditionele kwarkbollen van te maken. Ook kaneel is er heel lekker door.
Maak ten slotte met twee lepels hoopjes deeg op de bakplaat. Je kunt ze mooi garneren met havervlokken, gehakte nootjes of andere ingrediënten. Vervolgens hoef je ze alleen nog maar 20 minuten af te bakken op 180 graden! De kwarkbollen zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Op zoek naar meer inspiratie? Breng dan ook eens een bezoekje aan ons platform FitChef, waar je nog tientallen andere recepten met kwark vindt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!