Een salade voor de lunch eten – gezonder kun je het bijna niet maken, zou je denken. Als je maar flink wat groenten, nootjes en andere verantwoorde ingrediënten bij elkaar gooit, kan het toch bijna niet mis gaan? Helaas toch wel.
Veel mensen gaan bij het maken van een salade de fout in door er een kant-en-klare dressing uit de supermarkt overheen te gooien – en doen daarmee in één keer al hun goede werk teniet. Hoe dat precies zit, en wat dan wel een gezonde dressing is, vertellen we je in de blogpost van vandaag!
Is salade gezond?
Om te beginnen: ja, salades zijn een ontzettend gezonde keuze voor bijvoorbeeld je lunch. Ze leveren, als je ze goed vult, heel wat goede voedingsstoffen. Dat betekent dat je al je vitamines en mineralen binnenkrijgt én je een paar uur lekker verzadigd voelt.
Natuurlijk is het wel belangrijk dat je verder geen ‘slechte’ ingrediënten door de salade mengt. Vette croutons van wit brood, bewerkte vleessoorten en te zoute kazen zijn bijvoorbeeld niet de beste keuze. En dan is er natuurlijk de dressing, die voor veel mensen de grootste valkuil blijkt te zijn! Dat geldt dan met name voor kant-en-klare dressings, in flessen of in porties bij maaltijdsalades.
Ongezonde dressing
Wat maakt die salade dressings nu zo ongezond? Aan de yoghurtsaus, honing-mosterddressing en andere smaken en soorten die je in de supermarkt vindt, is bijna altijd allerlei rommel toegevoegd. Om te beginnen zitten ze vol onnodige suikers, omdat die de saus beter houdbaar maken en meer smaak geven. Daarnaast zitten ze bomvol transvetten, ongezonde kunstmatig uitgeharde vetzuren.
Ook op andere chemische geur-, kleur- en smaakstoffen wordt niet bezuinigd. Als je dit soort dressings over je salade doet, is dat alsof je er een scheut suikerstroop overheen gooit. Bepaald niet de manier om slanker en gezonder te worden, dus.
Zelf dressing maken
Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om aan een gezonde dressing te komen: je maakt hem gewoon zelf. En nee, dat betekent echt niet dat je iedere dag aan dezelfde saaie vinaigrette vastzit! Er valt namelijk veel meer te doen met salade dressings.
Olijfolie kan een basis vormen, maar je kunt ook yoghurt, avocado of een andere olie gebruiken. Vervolgens kun je bijvoorbeeld balsamicoazijn, mosterd, notenpasta of andere smaakmakers toevoegen. Ook verse kruiden en vruchtensap kunnen je salade een stevige boost geven. Zo valt er iedere dag weer een heel nieuwe dressing te maken. Dat is een stuk lekkerder dan elke dag diezelfde saaie yoghurtsaus van de supermarkt!
Gezonde dressing maken
Heb je nog niet meteen inspiratie? We geven je hieronder een paar goede basisrecepten die bij veel salades fantastisch werken. Heb je die onder de knie, dan kun je zelf je eigen gezonde dressing in elkaar zetten!
1. Yoghurtdressing maken
De basis van een yoghurtdressing bestaat uit 100 ml yoghurt, 1 el olijfolie en 1 el citroensap. Die basis kun je vervolgens op smaak brengen met kruiden en andere smaakmakers. Een Italiaanse kruidenmix, een geperst teentje knoflook, fijngehakte dille, een lepeltje honing… De mogelijkheden zijn eindeloos!
2. Vinaigrette maken
Een klassieke vinaigrette maak je met 100 ml olijfolie, 2 el wittewijnazijn, 0,5 el citroensap en 0,5 el mosterd. Je kunt natuurlijk naar smaak variëren met de verhoudingen van de ingrediënten. Ook kun je voor bijvoorbeeld extra sinaasappelsap kiezen voor een extra fruitige smaak. Of neem een bijzonder soort azijn en geef de vinaigrette daarmee een spannend effect.
3. Honing mosterd dressing maken
Honing mosterd dressing is een mildere variant van de vinaigrette. Meng 4 el olijfolie, 1 el honing, 1 el mosterd en 2 el citroensap. Breng op smaak met verse bieslook, zout en peper. Wil je een wat romiger variant, voeg dan een lepeltje mayonaise toe. Ga dan wel voor een mayonaise van goede kwaliteit, met weinig toegevoegde suikers en ongezonde vetten!
4. Aziatische dressing maken
Een Aziatische dressing is perfect om je salade een exotischer tintje te geven. Meng 2 el olijfolie, 1 el sesamolie, 1 el balsamicoazijn en 1 el Japanse sojasaus. Voeg eventueel nog een snufje wasabi toe als je van pittig houdt! Ook gembersiroop of limoensap kunnen prima toevoegingen zijn voor wat variatie.
5. Avocadodressing maken
Meng voor een romige avocadodressing een halve avocado met 30 ml wittewijnazijn, 90 ml olijfolie en een paar lepels citroensap. Hou je van pittig, dan kun je wat druppels tabasco toevoegen. Wil je salade graag iets frisser hebben, vervang dan een deel van de olijfolie en azijn door yoghurt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Bram zegt:
Ik zoek een dressing die wat langer houdbaar is. Met yoghurtt gaat dat denk ik nirt lukken.
Wat ddnk je van goede olijfolie met echte citroensap, chia zaad, en knoflooksap?
Pieter de Wit zegt:
Hoi Bram, klinkt lekker. Ik kan je alleen niet zeggen hoe lang die houdbaar zou zijn... Misschien moet je het eens testen met een kleine hoeveelheid. Ik ben benieuwd!
Yvonne zegt:
Hallo,
Ik maak mijn dressings altijd zelf met apple cider vinegar Dat is de gezondste vorm van Appelazijn. Google het maar eens dan kun je zien wat voor voordelen het heeft.
mvg Yvonne
ps ik gebruik extrav virgin olijf olie met citroen, appelazijn en mosterd. of mayonaise zelfgemaakt. Dat is extra virgin olijfolie met een ei en keltisch zeezout. Yammie
Mark zegt:
Ha Yvonne,
Bedankt voor de toevoeging!
Zal je gezonde dressing eens proberen, thanks voor de tip! :)
Groetjes,
Mark