Veel mensen die willen afvallen denken dat ze minder vet moeten eten. Vet bevat namelijk relatief veel calorieën: 9 kcal per gram. Dat is ruim het dubbele van koolhydraten en eiwitten, die 4 kcal per gram leveren.
Het idee is dus: door geen vet meer te eten, creëer je een stuk makkelijker een energietekort! Maar klopt dat wel? Is vet slecht voor je als je af wilt vallen, of levert het ook juist voordelen op? We bespreken het in de blog van vandaag?
Waarom heb je vet nodig?
Een algemene reden om vet niet volledig af te schrijven is simpelweg dat je lichaam vetten nodig heeft. Zo kun je vitamines A, D en E niet goed opnemen en verwerken zonder vet. Je loopt dan dus al snel tekorten op.
Daarnaast levert vet essentiële vetzuren zoals linolzuur en alfalinoleenzuur. Die heb je nodig om hart en bloedvaten gezond te houden. Ook je brein kan niet goed zonder deze stofjes: een tekort kan bijvoorbeeld tot somberheid en zelfs depressieve gevoelens leiden. Ten slotte loopt de aanmaak van bepaalde hormonen zonder vetten in het honderd.
Vet eten als je af wilt vallen
Het is dus eigenlijk noodzakelijk om vetten te blijven eten, ook als je gewicht wilt verliezen. Maar dat is zeker niet de enige reden om het te doen. Vetten kunnen je namelijk ook juist helpen om af te vallen, ondanks die hogere calorische waarde!
Hoe dat zit? Juist omdat vet zo veel calorieën bevat, wordt het relatief langzaam verteerd. Dat betekent dat je je lang verzadigd blijft voelen van een maaltijd. Ook vertraagt vet het dalen en stijgen van de bloedsuikerspiegel door de koolhydraten in je maaltijd. Die twee factoren zorgen ervoor dat je niet snel weer gaat eten – en dus per saldo vaak minder eet.
Gezonde en ongezonde vetten
Wel moeten we daarbij even opmerken dat niet alle vetten gelijk geschapen zijn. Grofweg zijn er twee soorten: onverzadigd en verzadigd vet. Onverzadigd vet is de soort die goed is voor brein, hart en bloedvaten. Je vind deze vetzuren bijvoorbeeld in vette vis, olijfolie en noten.
Verzadigd vet, daarentegen, vergroot juist de kans op hartproblemen als je er te veel van eet. Dit zit voornamelijk in dierlijke producten als rood vlees, volle zuivel en boter, waar je dus met mate van moet eten. Ook bewerkte producten zoals frituur en gebak bevatten vooral verzadigde vetten en (nog ongezondere) transvetten.
Is vet slecht voor je?
Dus, alles bij elkaar genomen, is vet slecht voor je? Nee, dat zeker niet. Zolang je voor de goede vetten kiest, doe je je lichaam er juist een plezier mee. Ook als je af wilt vallen, is een zekere hoeveelheid gezonde vetten geen enkel probleem.
Wel geldt natuurlijk, zoals met alles, dat je met mate moet eten. Dat geldt zeker voor verzadigde vetten. Je hebt producten met verzadigd vet in beperkte mate nodig om andere voedingsstoffen binnen te krijgen, maar het is verstandig er niet méér van te nemen dan nodig is. En producten die eigenlijk geen nuttige voedingsstoffen bevatten, zoals frituur, kun je beter laten staan.
Gezonde vetten brengen niet zo sterk een drempel met zich mee, maar toch moet je een beetje op blijven letten. Die hoge calorische waarde is er namelijk nog steeds gewoon. Als je al te enthousiast gezonde vetten gaat eten, kun je daarmee toch op een calorieoverschot uitkomen. Dat is dan ook weer niet de bedoeling.
Zijn light producten nuttig?
Het genuanceerde antwoord op de vraag ‘is vet slecht voor je?’ is dus: nee, als je ze met mate eet. Wat nou als je wél dol bent op veel producten met veel vet? Zuivel, bijvoorbeeld, maar ook chips en vette vleeswaren? Veel mensen denken in zo’n geval dat light producten een goed en gezond alternatief zijn.
Helaas valt dat doorgaans tegen. Light producten bevatten doorgaans namelijk veel meer suiker om voor het gebrek aan vet te compenseren. Zo blijven ze lekker, maar zorgen ze ook juist voor flinke schommelingen in je bloedsuiker. En daar ga je alleen maar meer van eten.
Met andere woorden: vet is niet ongezond, maar light producten zijn dat vaak juist wel! Je bent dus beter uit als je gewoon voor onbewerkt eten kiest en daarbij de hoeveelheid vetten een beetje matigt. Dat is het beste voor je lichaam én voor je slanke lijn.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Hans zegt:
Ondanks de vele goede informatie die op deze blog staan is de berichtgeving over vetten nogal tegenstrijdig. Eigenlijk zijn alleen bewerkte vetten slecht. Dankzij vetten ben ik binnen twee maanden 10 kg afgevallen! Dit in combinatie met intermittend fasting. Door vetten ga je minder eten, doordat je honger gevoel verdwijnt. Vetten zijn gezond! Overigens is met deze methode het calorieën tellen niet meer relevant. Tot ik mijn doel heb vermijd ik alle suikers en koolhydraten, zorg wel voor aanvulling van stoffen die ik hierdoor mis. Met IF heb ik ook het eventuele jojo effect in de hand!
Hans zegt:
Correctie: de eerste regel had moeten zijn “Ondanks de vele goede informatie die op deze uitstekende blog staaT”. Wat ik nog toe wil voegen is:
Dus vooral lekkere vette Griekse yochurt en lekkere vette roomboter en vooral vet vlees!