Over vruchtensappen en hun al dan niet ongezonde eigenschappen is de laatste tijd veel te doen geweest. Zo kwam de Nederlandse gezondheidsraad met het advies om vruchtensap zo veel mogelijk links te laten staan. Een glas sap zou net zo ongezond zijn als een blikje cola.
Nogal een uitspraak. Zeker omdat veel mensen er nog steeds van overtuigd zijn dat vruchtensappen een verantwoorde keuze zijn. Al die opmerkingen over vitamines en puur fruit staan toch niet voor niets op de verpakking? In de blog van vandaag kijken we precies waar die claims over ongezonde vruchtensappen vandaan komen. Ook geven we tips om dan wel op een verantwoorde manier van je fruit te genieten!
Vruchtensappen en je bloedsuikerspiegel
Eén van de belangrijkste nadelen van vruchtensap is dat het alleen het vocht en de suikers uit fruit bevat. En dus niet de vezels die je wel binnenkrijgt als je je appel gewoon eet. Vezels hebben meerdere functies in het lichaam. Eén van de dingen die ze doen, is voorkomen dat suikers al te snel worden opgenomen en daarmee een enorme piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
En omdat ze in kant-en-klare vruchtensap ontbreken, is dat precies wat er gebeurt als je er een glas van achterover slaat! Het gevolg is dat je lichaam insuline gaat produceren. Je krijgt kortstondig energie, maar het dal dat daarop volgt is ook weer groot. Je denkt dus dat je gezond bezig bent, maar na verloop van tijd voel je je weer futloos en slap.
Verzadiging
Dat is bovendien niet eens de enige manier waarop vruchtensap uit pak ervoor kan zorgen dat je sneller aankomt dan je prettig vindt. Iets dat ook meespeelt, is dat een glas sap bepaald niet heel vullend en verzadigend aanvoelt. Je lichaam krijgt nauwelijks een signaal dat je iets binnenkrijgt. Je kauwt niet, je ruikt niet veel – en het heeft zodoende veel langer nodig om aan je hersenen door te geven dat je calorieën binnen hebt gekregen.
Daarom drink je al snel meerdere glazen sap, iets dat ongemerkt enorme hoeveelheden suikers oplevert! Het stilt bovendien je honger niet, waardoor je er alleen maar meer bij eet. Deze studie laat zien dat dranken met veel toegevoegde suikers niet alleen een rol spelen bij gewichtstoename, maar ook het risico op diabetes type 2 verhogen. Dit alles terwijl je misschien het idee hebt dat je zo gezond bezig bent!
Zoete smaak
Het laatste probleem van vruchtensap is dat het ontzettend zoet is en daarmee je zoete trek in stand houdt. Wanneer je langere tijd geen zoete voedingsmiddelen eet – of ze nu gezoet zijn met natuurlijke suikers, geraffineerde suikers of zelfs kunstmatige zoetmiddelen als aspartaam – krijg je ook automatisch veel minder trek in zoetigheid.
Daardoor heb je minder eetbuien en krijg je minder suiker binnen. Dit zijn twee factoren die bijdragen aan een slanker lichaam én betere gezondheid. Wanneer je maar heel af en toe wat sap drinkt, is dit niet het grootste probleem. Maar als je dagelijks meerdere glazen neemt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden.
Smoothies en heel fruit
Om bovenstaande redenen kun je vruchtensappen uit pak maar beter helemaal links laten liggen. Ze hebben flink wat nadelen voor je gezondheid, zonder dat daar echt duidelijke voordelen tegenover staan. Wat is dan wel een gezonde manier om van de vitamines en mineralen in fruit te kunnen profiteren?
Om te beginnen zijn smoothies een heel stuk beter dan kant-en-klare sappen uit pak. Ze bevatten veel meer vezels, waardoor de voedingsstoffen beter en gelijkmatiger opgenomen worden. Bovendien kun je aan smoothies makkelijk extra vezels toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van havermout of groene bladgroenten. De andere optie is om je fruit gewoon in hele stukken te eten. Op die manier vult het het meest, en weet je zeker dat je nergens gezonde stoffen verliest!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Raaijmakers zegt:
De vraag is of versgeperst sinaasappelsap ook bezwaarlijk is.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Raaijmakers,
Daarvoor geldt helaas nog steeds dat het voornamelijk suikerig water is. (Mét vruchtvlees is het overigens wel iets beter.) Glaasje af en toe kan best, hoor, maar ik zou geen hele liters wegwerken omdat het gezond zou zijn :-)