De meeste Nederlandse huishoudens kunnen nauwelijks meer zonder: de magnetron. Of je nu even snel de kliekjes van de vorige avond op wilt warmen, of een paar boterhammen uit de vriezer snel wilt kunnen eten; met de magnetron gaat het altijd sneller en makkelijker dan in een pannetje.
Op internet doen zich allerlei geruchten de ronde over de eventuele schadelijke werking die het apparaat op je eten en gezondheid zou kunnen hebben. Wat is hier van waar? Is een magnetron gevaarlijk? We zetten het voor je op een rijtje!
Hoe werkt een magnetron?
Om de risico’s van magnetrongebruik te kunnen bespreken, zullen we eerst even kort naar de werking van dit nuttige apparaat kijken. Een magnetron verhit je eten met behulp van microgolven. Deze microgolven kunnen de afgesloten magnetron niet uit en zorgen ervoor dat de vochtdeeltjes in je voedsel op hoge frequentie beginnen te trillen waardoor er warmte vrijkomt.
Het eten wordt niet gelijkmatig verhit. Hierdoor is de kans aanwezig dat sommige stukjes nog koud zijn terwijl de rest van het voedingsmiddel al wel gloeiend heet is. Op deze koude plekken is het mogelijk dat niet alle bacteriën gedood worden waardoor je ziek kunt worden van je maaltijd.
Dit kan je heel makkelijk voorkomen door het eten in kleine stukken te verdelen en het tijdens het verwarmen een of twee keer om te scheppen. Controleer, voordat je begint met eten, ook altijd even of het product overal even goed verhit is.
Straling magnetron gevaarlijk?
Een eerste zorg bij het gebruik van de het apparaat is vaak de straling die dit apparaat produceert. De microgolven zouden een negatieve invloed op je cholesterol kunnen hebben of zelfs voor hartaandoeningen zorgen.
Onderzoek hiernaar is echter vaak slecht uitgevoerd en niet voldoende onderbouwd; uit grootschalige testen is voorlopig altijd gebleken dat de straling geen negatieve gevolgen heeft zolang de magnetron maar goed gesloten wordt.
Pas wanneer er een scheur in het deurtje zit of als het apparaat niet goed meer sluit, kunnen er problemen optreden; in dat geval wordt het ook aangeraden om de magnetron weg te doen.
Plastic bakjes
Een volgend probleem is het effect dat magnetronstraling op plastic verpakkingen heeft. Er kunnen onder invloed van die stralingen namelijk allerlei chemicaliën uit het plastic lekken, zoals benzeen, xyleen of bisphenol-A, een oestrogeenachtige stof die zeker voor vrouwen tot complicaties kan leiden, en die in allerlei magnetronbakjes verwerkt zit.
Zelfs verpakkingen die bedoeld zijn om in de magnetron te gebruiken, zoals popcornzakjes of de bakken van kant-en-klare maaltijden, kunnen schadelijke stoffen afgeven. Kortom, gebruik jij de magnetron regelmatig? Controleer dan vanaf nu goed welke verpakkingen je erin zet, en vermijd plastic en andere kunstmatige stoffen.
Minder voedingstoffen
Ten slotte blijkt uit verschillende onderzoeken dat het gebruik van het apparaat invloed heeft op de voedingswaarde van je eten. De straling kan de hoeveelheid nuttige voedingstoffen namelijk aantasten!
Broccoli verliest bijvoorbeeld het merendeel van zijn antioxidanten in de magnetron. Asperges raken grote hoeveelheden vitamine C kwijt, en knoflook verliest bijna alle werkzame allinase, een stof die onder andere de vorming van kanker tegengaat.
Zelfs je zorgvuldig bereide en bewaarde biologische maaltijd is dus bepaald niet meer zo gezond te noemen wanneer je hem eenmaal een paar minuten in de magnetron gezet hebt!
Magnetron schadelijk?
Is het gebruik van een magnetron gevaarlijk, alles bij elkaar genomen? Wanneer je ervoor zorgt dat het apparaat niet kapot is en je er geen plastic in gebruikt, lijkt het met direct gevaar nog wel mee te vallen – maar aan de andere kant, die straling is ook zeker niet goed voor de kwaliteit van je eten.
Wanneer je zeker wilt weten dat je optimaal van je gezonde maaltijden kunt genieten, kun je dus beter voor de ouderwetse opwarming in een pannetje kiezen, of anders de tijd in de magnetron in ieder geval zo veel mogelijk beperken.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Irene Van Zantwijk zegt:
Altijd al antipathie tegen gehad eigenlijk logisch.
Maar bedankt