Aan kant-en-klare maaltijden kleeft een hardnekkig imago van ongezond, vet eten. Diepvriespizza’s, opwarmlasagne en instantnoodles staan symbool voor een snelle ongezonde hap. Toch klopt dat niet helemaal meer!
Het aanbod aan voedsel dat in de supermarkt ligt, blijft zich ontwikkelen, en dat geldt ook voor kant-en-klaarmaaltijden. Er liggen steeds meer kant-en-klare opties in de supermarkt die op het eerste gezicht wel gezond lijken! Maar kunnen kant-en-klare maaltijden gezond zijn?
Kant-en-klare maaltijden ongezond
Kant-en-klare maaltijden hebben een slechte reputatie. Dat is niet helemaal voor niets: zeker vroeger werden er aan kant-en-klare producten onnodig veel suikers, ongezonde vetten en zout toegevoegd. En het moge duidelijk zijn dat de gemiddelde diepvriespizza of opwarmlasagne nog steeds geen al te beste keuze is.
In dit artikel gaan we dan ook niet in op de kant-en-klare maaltijden die je duidelijk beter kunt laten staan. In plaats daarvan hebben we het over de kant-en-klaarmaaltijden die op het eerste gezicht gezonder lijken.
We gaan wat dieper in op populaire ‘gezonde’ kant-en-klare maaltijdopties en kijken we of ze daadwerkelijk gezond zijn. Bovendien geven we je een aantal tips waarmee je in de supermarkt zelf kunt zien of de snelle hap die je gekozen hebt wel echt gezond is!
Zijn deze kant-en-klare maaltijden gezond?
Maaltijdsalades
Maaltijdsalades zien er in ieder geval gezond uit: een hele bak vol groene blaadjes met daar doorheen nog wat extra groenten, nootjes en soms een beetje vlees. Helaas blijft het voor veel van die salades wel bij gezond ‘lijken’ en vallen de daadwerkelijke voedingswaarde tegen!
Het belangrijkste van een maaltijdsalade is dat hij voldoende vult om een volledige maaltijd te vormen, en van alleen groene blaadjes raak je niet verzadigd. Maaltijdsalades zitten daarom vaak vol met vette ingrediënten om je snel een gevuld gevoel te geven: kaas, vlees en dressing zijn de grootste boosdoeners. Gezonder, maar nog steeds erg calorierijk, zijn ingrediënten als avocado en nootjes.
Een ander gevaar van maaltijdsalades uit de supermarkt is de dressing. Die staat op de verpakking vaak los vermeld, maar bevat ontzettend veel calorieën en voegt veel vet aan je salade toe. Je hoeft natuurlijk niet de hele verpakking van de dressing door je salade te doen, maar zonder smaakt de salade vaak zo kaal...
In dit blogje vind je de voedingswaarden van een aantal van de bekende maaltijdsalades die je in de supermarkt vindt. Je ziet dan meteen hoe snel het aantal calorieën op kan tellen! Helaas zijn deze kant-en-klare maaltijden niet erg gezond te noemen.
Als je graag een snelle salade wil eten, bijvoorbeeld voor onderweg, dan raden wij je aan om er zelf een te maken. Dat kan je zelfs ruim van tevoren doen. Een salade blijft best een aantal dagen goed in de koelkast!
Soep in blik
Een blik soep lijkt ideaal voor dagen waarop je geen tijd hebt om te koken! Ingeblikt eten blijft ongeveer eeuwig goed, dus je kunt makkelijk een voorraadje opbouwen. Als je onverwachts weinig tijd hebt, trek je gewoon een blik soep open en warm je het op - klaar!
Goed nieuws: soep uit blik is in ieder geval niet heel ongezond. Echt gezond is het helaas ook niet, zeker niet als je het vaak eet. Vaak zit in blikken soep veel meer zout dan nodig, en meer dan goed voor je is. Nederlanders krijgen vaak veel te veel zout binnen, wat slecht is voor je hart en je nieren. Eén portie soep uit blik kan al de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout bevatten!
Daarnaast zit in kant-en-klare soep vaak suiker om de houdbaarheid te verbeteren. Dat proef je er niet altijd in terug, maar helpt de fabrikant wel de producten langer houdbaar te maken. Ook suiker is geen prettig ingrediënt voor je lichaam: het zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Daardoor krijg je snel na je maaltijd alweer honger.
Als je graag soep eet als snelle, makkelijke maaltijd, kun je dus ook dit beter zelf maken! Ideaal is ook dat je soep makkelijk in kunt vriezen, zodat je altijd snel een soepje uit de vriezer kunt halen. Zo hou je hetzelfde gemak, maar dan met minder zout en suiker!
Maaltijdpakketten
Als je weinig tijd hebt en toch iets gezonds op tafel wil zetten, zijn maaltijdpakketten een handige, gezonde optie. Deze zijn in steeds meer supermarkten verkrijgbaar en bestaan over het algemeen uit een aantal verschillende groenten, wat (verse!) kruiden en een recept. Soms moet je er nog een aantal ingrediënten bij kopen (zoals vlees of een vleesvervanger).
Het voordeel van een maaltijdpakket is dat je razendsnel eten op tafel zet, maar wél verse ingrediënten gebruikt. Er zitten dus geen extra suiker en zout in om de houdbaarheid te vergroten. Bovendien krijg je met dit soort pakketten vaak heel eenvoudig je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen.
Als je weinig tijd hebt om uitgebreid boodschappen te doen en te koken, kunnen wij de maaltijdpakketten sterk aanraden. Als er één soort kant-en-klare maaltijden gezond is, is het deze!
Gezonde kant-en-klare maaltijden zoeken
Voorbereiding is vaak dus dé manier om een gezonde maaltijd klaar te hebben. Maar wat als je nu een gezonde kant-en-klare maaltijd nodig hebt? Dan kun je gelukkig al een hoop rommel vermijden door de etiketten goed te lezen en de minst ongezonde optie te kiezen.
Met de volgende tips check je in de supermarkt of een kant-en-klare maaltijd gezond is:
- Kijk naar het aantal calorieën. Meer calorieën is zeker niet altijd slecht – soms heb je die energie gewoon nodig. Maar vaak bevatten kant-en-klare maaltijden veel meer kcal dan je op het eerste gezicht denkt.
- Kijk naar de hoeveelheid verzadigd vet. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 10% van je kcal uit verzadigd vet te halen. Je kunt snel even rekenen of een kant-en-klare maaltijd ongeveer aan die hoeveelheid voldoet.
- Kijk naar de hoeveelheid zout. De maximale hoeveelheid per dag ligt op 6 gram zout, oftewel 1,5 gram natrium. Als je maaltijd meer dan de helft van die hoeveelheid levert, is het geen aanrader.
- Kijk naar de hoeveelheid toegevoegde suikers. De ‘waarvan suikers’ geeft je een indruk van de hoeveelheid snelle suikers, maar een deel hiervan kan ook uit verse ingrediënten komen. In de ingrediëntenlijst staat suiker vaak als ‘suiker’, ‘vruchtensapconcentraat’ of een naam die op ‘-ose’ eindigt.
Hoewel sommige kant-en-klare maaltijden gezond of acceptabel zijn, ligt er ook echt veel rommel in de winkels. Met deze tips kun je daar onderscheid tussen maken!
Heb jij een favoriete kant-en-klare maaltijd die je echt aan kunt raden? Dan horen we het graag van je!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!