Of je nu een stukje vlees wilt bakken of een flinke portie groenten wilt roosteren in de oven. Een goed bakvet is in de keuken vaak onmisbaar. Niet iedere olie is daarvoor echter een geschikte keuze! Wanneer vet sterk verhit wordt, kan dat namelijk voor oxidatie zorgen, een proces dat de structuur van het vet doet veranderen en er zo voor zorgt dat het allerlei ongezonde of zelfs kankerverwekkende eigenschappen krijgt.
Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je een vet kiest dat tegen hoge temperaturen kiest. In de blog van vandaag bespreken we enkele van de meest gebruikte soorten bakvet en kijken we hoe geschikt ze nu werkelijk zijn.
Bewerkt bakvet
De supermarkt ligt er vol mee. Allerlei verschillende soorten oliën die speciaal bedoeld zijn om je eten erin te bakken. Je hebt ze speciaal voor vlees, met roombotersmaak, en ga zo maar door. Veel mensen kiezen voor dit bakvet omdat er nu eenmaal op de verpakking staat dat het er speciaal voor bedoeld is. Zo makkelijk is het helaas niet.
Deze producten zijn vaak enorm bewerkt om ze beter tegen hitte te laten kunnen, een proces waarbij schadelijke transvetten ontstaan die slecht zijn voor je hart en bloedvaten. Kies daarom toch maar liever niet voor dit soort vet!
Roomboter
Maar wat zijn dan wel goede vetten om als bakvet te gebruiken? Eén goede optie is gewone roomboter. Veel mensen durven dat niet meer te gebruiken, na de ware heksenjacht op verzadigde vetten die al jarenlang aan de gang is. Maar steeds meer bronnen tonen aan dat roomboter eigenlijk een heel stuk gezonder is dan bijvoorbeeld margarine (dat transvetten bevat).
Wel is het verstandig om hier voor biologische grasboter te kiezen. Die bevat betere vetten én meer gezonde voedingsstoffen dan de standaard variant die je in de supermarkt vindt. Het fijne aan roomboter is dat het makkelijk te krijgen is en niet duur is!
Ghee
Ghee is wat we in Nederland kennen als geklaarde boter: boter waar de eiwitten en de zouten uit zijn gehaald. In India wordt het al eeuwenlang gebruikt, en niet voor niets. Het vet is net zo gezond als dat uit de roomboter, maar dankzij het klaren is het goedje ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Bovendien heeft het een lekkere romige smaak.
Ghee is in Nederland nog niet overal te krijgen, hoewel het wel steeds populairder wordt. Online of in biologische winkels vind je het vaak wel terug. Ook is het heel makkelijk zelf te maken. Smelt daarvoor langzaam een paar pakjes boter en schep het witte schuim dat ontstaat er vanaf tot het niet meer borrelt. Bewaar wat overblijft in een schone pot.
Kokosolie
Kokosolie is een plantaardige olie die boordevol gezonde vetten en mineralen zit. Deze olie (die bij kamertemperatuur overigens stolt en daarom ook wel kokosvet genoemd wordt) is geschikt als bakvet, omdat het bij verhitting op hoge temperaturen stabiel blijft.
De gewone olie heeft een milde kokossmaak, maar je kunt ook voor een geurloze variant kiezen. Zo weet je zeker dat je eten niet naar kokos gaat smaken als je dat niet lekker vindt. Het nadeel van deze olie is dat hij wat prijzig kan zijn. Omdat je per maaltijd maar weinig nodig hebt, raden we je toch zeker aan er een potje van te kopen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
daniel zegt:
met tegenwoordig al die verschillende dingen weet je om den duur niet meer wt nog goed is om te eten. gezond maar kijk dan eens nu naar de prijzen tegenover vroeger dan en nacht verschil. vroeger kon je bij de bakker een lekker boeren brood kopen maar nu is onze voeding gewoon verziekt. de dokters aan er op vooruit onze gezondheid gaat er achteruit.voorbeeld nu in deze eeuw de uitvinding van bio overal in de wereld zie je ze zijn ze beter dan de gewone voeding? wel ik herinner mij nog toen er problemen waren in verband met eieren niemand kocht nog eieren uit de supermarkt en zo allemaal naar de bio winkel. het probleem is voorbij bio winkel ja sommige maar erg duur dan in de supermarkt. voordeel? sommige dingen nadeel mensen die leven van een kleine uitkering want dat is het aller grooste nadeel van de bio voeding alles extreem duur. dingen die gezond zijn of zonder suiker zijn ook duurder. gezonde dingen zijn dan enkel voor die het kunnen betalen. want dat is wat bio en gezonde producten zijn de gene die niet moeten omkijken naar een ero meer of minder. kijk maar naar al die reclame die ze maken. en al die gezondheitds websites en zo verder. tik in google gezondheid en je krijgt van alles van kolen tot gezond leven. soms verkopen ze producten en die zijn alles behalve goedkoop. en zoals ik reeds zei enkel voor de gene die het kunnen betalen de rest licht uit de boot.
leonarda zegt:
Ossewit is het beste en meest pure frituurvet. Aan de Belgische grens hebben de supermarkten het vaak in de schappen. Maar ook bij het slachten van runderen komt dit vet vrij, als de dieren tenminste een natuurlijk leven gehad hebben.
Als we frites eten ( doen we niet zo vaak hoor), maken we hele dikke frites, eerste x 8 minuten bakken 150-160 gr, alle gebakken frites van elkaar gescheiden op een bord (keukenpapier) laten afkoelen, daarna 4-6 minuten bij 180gr bakken ( in fritesvet reeds wat zout strooien). Bij de 2e bakbeurt laten de frites het meeste vet los en worden heerlijk knapperig.
Voordeel: deze grote dikke frites nemen minder vet op en blijven na het bakken heel lang warm. (wel specifieke aardappelen voor frites gebruiken).
Jan V zegt:
Hall redactie.
Na de meest recente publicatie over kokosolie wordt ik toch wel onzeker over het gebruik ervan. Blijft uw standpunt hetzelfde?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jan,
Goede vraag, we horen inderdaad tegenstrijdige berichten over kokosolie (en gaan onze artikelen daar ook binnenkort even op aanpassen, zodat beide kanten er wat duidelijker in benoemd worden). Voor nu zou ik je aanraden om het gebruik in elk geval niet te overdrijven, maar af en toe kan het waarschijnlijk ook geen kwaad :-)
Usha zegt:
Superinteressant en nuttig.... ik ga voor de vegan optie, hoe verleidelijk de ghee ook klinkt... !
Lotte (beheerder) zegt:
Fijn dat we je hebben kunnen helpen, Usha!
kimberley pex zegt:
Goed stukje. Ik mis olijfolie, sorry, nee , het gaat niet over olie. Bakvet. Per ongeluk eens 'n pakje bak en braad gekocht. Zelden zoiets onnatuurlijks geroken. Een zoete ,chemische en weeïge geur.De verpakking zag er bijna uit als echte zuivere boter, had mn leesbril niet bij me , dom.Thuis met leesbril gelezen wat erin zat...............gruwelijk. Is zo iets gemaakt in een lab ?? Echte boter,is t beste. Daarnaast kun je bakken en braden in natuurlijke 100 % plantaardige olie, zonder verdere rotzooi erin. Friten maakte men vroeger (toen ik nog klein was, meer dan 'n halve eeuw geleden) in ossewit.Ook een puur natuur product.Dierlijk vast vet.En anders gewoon zonnebloemolie , en het beste (Mediteraans) olijfolie *** Weet bij God niet of ossewit nog ergens te krijgen is. In België hoogstwaarschijnlijk. Al die allergieën, al die vreselijke ziektes, ik zie de voedingsindustrie als genocide. Bot ? Nee, 'n feit. Terug naar natuurlijke voeding !
Mark zegt:
Hoi Kimberley,
Bedankt voor je reactie en compliment.
Gewone pure boter is inderdaad een prima bakvet.
Ossewit heb ik nog nooit van gehoord eerlijk gezegd.
En inderdaad: zo natuurlijk mogelijk eten, met zo min mogelijk toevoegingen is de manier!
Al is dit soms nog best lastig met de vele misleidingen op de loer. Veel etiketten lezen helpt zeker!
Groetjes,
Mark