Aloë vera, ook wel de ‘lelie van de woestijn’ genaamd, is een plantje dat steeds bekender wordt. Maar nog lang niet alle voordelen van dit veelzijdige plantje zijn bekend. Je kunt het kennen van verkoelende crèmes zoals after sun lotions, zeep en ander verzorgingsproducten. Maar er zijn ook drankjes, tandpasta en supplementen. Is aloë vera dus een waar wondermiddel?
Wat is aloë vera?
Een aloë vera plant lijkt een beetje op een cactus, maar het is vetplant. Een vetplant is een plant die veel water opslaat. Het is dan ook niet gek dat dit soort planten kan overleven op plekken waar het warm en droog is.
Oorspronkelijk komt de plant uit Arabië. Tegenwoordig groeit de plant ook in landen rond de Middellandse Zee zoals Zuid-Frankrijk, Italië en Kroatië. En in India, Indonesië, Mexico, de Nederlandse Antillen en de Canarische Eilanden.
De plant heeft een groen tot blauwgroene kleur. De stevige bladeren lopen uit tot in een puntje. Aan de rand van de bladen zitten tanden. In de natuur zijn de bladeren zo’n 50 cm lang en 7 centimeter breed aan de onderkant.
Net onder de buitenkant zit een gele substantie, ook wel ‘latex’ genoemd. En daaronder zit een gel. Beiden worden gebruikt als supplement of in andere producten.
Aloë vera voor je huid
Helpt bij wondjes
De gel van de aloë vera bevat allerlei antioxidanten. Waaronder polyfenolen. Deze polyfonen vind je ook in druiven, wijn, olijfolie, cacao, walnoten en bessen. Polyfenolen werken ontstekingsremmend. Ze zorgen ervoor dat er geen infecties ontstaan in wondjes.
Het zou ook helpen bij eerste en tweedegraads verbrandingen. Niet alleen om infecties tegen te gaan, maar ook om de hersteltijd te verkorten en jeuk en roodheid tegen te gaan.
Acne en psoriasis
De hierboven genoemde eigenschappen komen ook goed van pas bij acne. Allereerst vanwege de ontstekingsremmende werking. Maar ook omdat het de huid direct hydrateert.
Aloë vera kan ook helpen bij psoriasis. Het verzacht de symptomen van psoriasis: roodheid en jeuk. Door deze symptomen te verlichten, kan het herstel makkelijker gaan. En ook hier komen de ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen van pas.
De gel van de aloë vera bevat glucomannan. Dit stimuleert de groei van nieuwe huidcellen en aanmaak van collageen. Collageen is nodig om de huid soepel en strak te houden. Vanwege die eigenschappen zou aloe verä je huid jong houden.
Aloë vera voor je tanden
De antibacteriële en antischimmelwerking helpen tegen tandsteen, zweren, aften, geïrriteerd tandvlees en een slechte adem. Het gaat bacteriën tegen waar je met je tandenborstel niet bij komt, waardoor je minder snel gaatjes en tandplak krijgt. Je vindt deze tandpasta bij natuurwinkels.
Bij baby’s kan het de pijn verlichten tijden het krijgen van hun eerste tandjes. Je hebt hierdoor wel pure aloë vera nodig. Wanneer je dit op het tandvlees wrijft zou het de pijn moeten verlichten en ontstekingen tegen gaan.
Tegen constipatie
De gele substantie, dus niet de gel, helpt bij constipatie. Het is dus een laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat je darmen in beweging komen. Het stofje ‘aloïn’ is daar verantwoordelijk voor. Net als bij andere laxeermiddelen, is het niet verstandig dit vaak in te nemen.
Gezond haar
Aloë vera wordt steeds vaker aan shampoos toegevoegd vanwege de cel vernieuwende eigenschappen en antibacteriële werking. Het zou daarom helpen bij het schoon houden van de hoofdhuid en dus een oplossing zijn voor roos.
Daarnaast zou het de bloedcirculatie verbeteren waardoor het haar meer zuurstof en voeding krijgt. Je haar krijgt daardoor meer kracht en glans. Oftewel gezond haar.
Is aloë vera sap goed voor je?
In natuurwinkel kun je aloë vera sap kopen. Deze wordt gemaakt van de gel. Het bevat amper calorieën, maar wel veel vitaminen, mineralen en aminozuren. Voor een fles van 500 milliliter betaal je al snel meer dan €20 euro. Je kunt een eetlepel mengen in drankjes en yoghurt of los innemen.
Aloë vera sapjes of drankjes in de supermarkt bestaan niet alleen uit puur aloë vera sap. Er zijn vaak allerlei ingrediënten aan toegevoegd, zoals smaakversterkers en kunstmatige zoetstoffen. In tegenstelling tot puur sap, zijn deze drankjes wel bedoeld als echte drankjes.
Voor de gezondheidsvoordelen is het beter om voor puur sap van hoge kwaliteit te gaan. Vaak krijg je daar ook instructies bij. Sapjes in de supermarkt bestaan voor het grootste deel uit water.
Je eigen aloë vera oogsten
Een aloë vera plant is gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben maar weinig water nodig, dat slaan ze immers op in de bladeren. In de winter hebben ze maar 3 of 4 keer een scheutje water nodig. Teveel water zorgt ervoor dat de plant gaat rotten.
Voor het oogsten van de gel of het sap heb je een volwassen plant nodig. Een plant van een paar jaar oud. Je kunt ongeveer 4 bladeren tegelijk oogsten. Dat doe je door de stengel/blad zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Daar zitten de meeste voedingsstoffen.
Om het sap uit het blad te krijgen kun je twee dingen doen. Of je snijd er stukje vanaf en vangt het sap dat eruit komt op. Dit kun je vervolgens eten of smeren. Of je haalt met een dunschiller de buitenkant eraf. De reep die je overhoudt kun je eten.
Conclusie
Aloë vera wordt al heel lang gebruikt, met name bij wondjes. Er zijn niet heel veel onderzoeken die bewijzen dat het werkt. En er is zeker geen onderzoek gedaan naar de werking van middelen waarin aloë vera verwerkt is. Wil je wel aloë vera gebruiken? Kies dan voor een zo puur mogelijk product van goede kwaliteit.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!