• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Gezondheid » Brinta of havermout: wat is gezonder?

Brinta of havermout: wat is gezonder?

17 juni 2017 by Mark van Oosterwijck 31 Reacties

Brinta of havermout: wat is gezonder?

Soms zijn er van die dilemma’s waar je maar moeilijk uitkomt….Zo ook de keuze tussen Brinta of havermout: allebei lekker, allebei voedzaam en allebei goed voor een stoot brandstof waar je ‘u’ tegen zegt. Welke van de twee geniet nu de voorkeur als het om gezondheid gaat? Brinta of havermout: wat is gezonder? Keep reading!

Inhoud verberg
1) Verschil Brinta of havermout
2) Tarwe in Brinta
3) Haver in havermout
3.1) Voedingswaarde Brinta Classic / 100 gram:
3.2) Voedingswaarde Quaker Havermout / 100 gram:
4) Aandeel gluten
5) Wat is nu gezonder? Brinta of havermout?

Verschil Brinta of havermout

Om verwarring te voorkomen: Brinta is een merknaam – by the way: een afkorting van ‘Breakfast Instant Tarwe’ - waaronder verschillende ontbijtproducten vallen. De meeste bekende is ‘Brinta Classic’, de oude en vertrouwde Brinta-pap op basis van volkoren tarwemeel, tevens onderwerp van deze blog.

In het Brinta assortiment zit ook havermout. Als we hieronder spreken over Brinta bedoelen we de ontbijtpap op basis van volkoren tarwemeel. Met havermout bedoelen we de pap gemaakt van fijne havervlokken.

Dat gezegd hebbende kunnen we snel terug naar de prangende vraag: Brinta of havermout, wat is gezonder? Laten we beginnen met het grootste verschil, namelijk de gebruikte granen. Brinta wordt gemaakt van tarwe en havermout van uhm…..haver (duh!). Beide graansoorten hebben hun eigen unieke kenmerken.

Tarwe in Brinta

Van alle graansoorten heeft tarwe het hoogste glutengehalte: ongeveer 80%. Het aandeel eiwit ligt rond 14%. Het vetpercentage is bijna 2%. Tarwezemelen zijn het rijkst aan eiwit. Verder bevat tarwe fytinezuur, dat de opname van mineralen remt. De volkoren variant van tarwe, dus waar nog zemelen en kiemen inzitten, is per 100 gram goed voor bijna 11 gram vezels.

Haver in havermout

In vergelijking met andere graansoorten heeft haver een lager aandeel fytinezuur. Haver bevat meer vetten (7%) en 11 gram eiwit. Per 100 gram is haver goed voor circa 9 gram voedingsvezel. Haver is in principe glutenvrij, maar is eigenlijk standaard ‘besmet’ met de gluten van omringende granen.

Eenmaal bewerkt tot Brinta en havermout krijg je de volgende voedingswaarde:

Voedingswaarde Brinta Classic / 100 gram:

  • Calorieën: 347
  • Koolhydraten: 64
  • Suiker: 4,6
  • Vet: 1,9
  • Verzadigd vet: 0,4
  • Eiwit: 14
  • Vezels: 10
  • Zout: 0,52

Voedingswaarde Quaker Havermout / 100 gram:

  • Calorieën: 375
  • Koolhydraten: 60
  • Suiker: 1,1
  • Vet: 8
  • Verzadigd vet: 1,5
  • Eiwit: 11
  • Vezels: 9,0
  • Zout: <0,01

Tussenstand 1-1!

Op basis van deze getallen is het lastig een winnaar aan te wijzen. Qua suikergehalte en aandeel fytinezuur scoort havermout wat beter, maar qua vezels en eiwitten komt Brinta net weer wat beter uit de bus. Tussenstand in de Brinta of havermout battle is dan ook 1-1. Maar er is nog een factor die de score beïnvloed.

Aandeel gluten

Tarwe is misschien wel de bekendste en meeste voorkomende graansoort. Het wordt gebruikt voor brood, crackers, pasta, couscous, griesmeel, maar ook in veel koek en gebak. Door de vele toepassingen zijn we als mens (ongemerkt) heel veel tarwe gaan eten. Ga zelf maar eens na hoe vaak het (onbewust) in je dagelijkse voeding zit!

Door dit grote aanbod van tarwe krijgt ons lichaam automatisch ook veel gluten binnen. Dit hoeft niet automatisch een probleem te zijn, maar een deel van de Nederlands is intolerant of zelfs allergisch voor gluten. Voor deze mensen gaat dan de voorkeur ook automatisch uit naar havermout: een puntje erbij!

Zoals hierboven al verteld moet je er eigenlijk vanuit gaan dat ook haver door besmetting sporen van gluten bevat, maar wel in veel mindere mate dan tarwe. Ook is haver in een glutenvrije variant verkrijgbaar. Let op: dan staat dat nadrukkelijk op de verpakking vermeld!

Wat is nu gezonder? Brinta of havermout?

Alles bij elkaar opgeteld is er wat ons betreft niet echt een winnaar. Vanwege de verschillende positieve eigenschappen van Brinta en havermout is ons advies dan ook om gewoon lekker af te wisselen. Het zijn beiden prima ontbijtjes die je nog gezonder kunt maken door ze op smaak te brengen.

Zie onze blogs over Brinta recepten en havermout recepten. Mocht je overgevoelig zijn voor gluten, dan is havermout voor jou de beste keuze!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Menstruatiepijn verlichten: 10 tips!
  • Onbewerkt eten: wat betekent dat eigenlijk?
  • De gezondheidsvoordelen van citroenwater
  • Hoe gezond is een 'broodje gezond' eigenlijk? 
  • Is biologisch voedsel gezonder?
  • Dit natuurlijke wondermiddel lost al je gezondheidsproblemen op!
  • Welke soorten water zijn het gezondst?
  • Verschillende soorten zout: wat zijn de verschillen?
  • Waarom je light producten toch beter kunt laten staan!
  • Je immuunsysteem versterken: praktische tips!

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Karin zegt:

    11 augustus 2022

    Bedankt voor dit duidelijke artikel. Nu lees ik ook net het volgende:

    Waarom is havermout niet gezond?

    Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.

    Ik raak hier toch wat van in de war. Bevat Brinta dan nog meer fytinezuur?

    Alvast bedankt voor de reactie.

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      11 augustus 2022

      Hallo Karin,

      In Brinta zit ook fytinezuur inderdaad. En gluten. Dus dat is een dubbele aanslag op je darmen en de opname van vitamines.

  2. D. Zijlstra zegt:

    10 februari 2022

    In mijn geval(1 nier/30%) is havermout van Quaker beter omdat daar nagenoeg geen zout in zit.

    Beantwoorden
  3. Anoniem zegt:

    5 augustus 2021

    Ik begin de dag met een vruchtensmoothie, met een avocado erdoor , zeer voedzaam , en ook wat brinta , dus een drink ontbijt
    Ik heb smorgens moeite met droog eten al een boterham dus ik drink het
    Handje havermout erdoor is ook goed ben lekker veel water, kiwi appeltje vocht ook weet op peil na de nacht

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      6 augustus 2021

      Super, luister altijd naar je lichaam. Ontbijt eventueel een uurtje later als dat beter voelt.

  4. j.kooten39@kpnmail.nl zegt:

    2 juni 2021

    Mijn zoon is lichamelijk gehandicapt , zit veel in zijn rolstoel en heeft weinig beweging hierdoor .
    Wat. Zou een goede remedie zijn om zijn ontlasting normaal te laten verlopen.
    Hij krijgt nu om de 3dagen een klysma om te kunnen poepen

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      22 juni 2021

      Goedemorgen, dit lijkt me een geval om met specialisten te bespreken. Maar diepe ademhalingsoefeningen zijn als een massage voor de darmen. Misschien kan je dat eens proberen.

  5. Morgane zegt:

    27 april 2020

    Welke van de 2 is het makkelijkst verteerbaar?

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      28 april 2020

      Hoi Morgane,

      Hier zit geen verschil in.

  6. Ronald Blonk zegt:

    24 maart 2020

    Hoi Mark,
    Heb jij ook een idee of Brinta de graankorrels eerst weekt, zoals bij Muesli wel gedaan wordt? En heb je het idee dat de enzymen in het graan gruis nog werkzaam zijn? Want als je ze verhit boven de 45 graden dan zijn ze allemaal dood. Liefst al niet warmer dan 38 graden.
    Met vriendelijke groet,
    Ronald

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      4 april 2020

      Hi Ronald,

      Dat zou ik helaas niet weten, heb je al geprobeerd om Brinta zelf te vragen naar hun bereidingswijze?

  7. Reinie zegt:

    6 maart 2020

    Ik gebruik protein breakfast van BF is dit dan een betere / minder goede optie?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      6 maart 2020

      Hi Reinie,
      Ik zou je altijd aanraden om supplementen alleen als aanvulling te gebruiken, en de hoofdmaaltijden altijd uit 'echte' voeding op te bouwen. Dat is o.a. omdat je op die manier een gevarieerder pakket aan vitamines, mineralen en vooral ook fytonutriënten binnenkrijgt. Dus als ik zou was zou ik in elk geval proberen om ook regelmatig voor havermout te kiezen :-)

  8. Ferry zegt:

    27 juli 2019

    Ben niet zo’n fan van Havermout, en “eat Brinta met koude melk for breakfast” ;-). In de recepten van Fitchef wordt voornamelijk alleen over Havermout gesproken. Maar met de kennis van hierboven, hou ik het lekker op mijn vertrouwde Brinta.

    Dank je wel voor de heldere uitleg.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      29 juli 2019

      Graag gedaan Ferry!

  9. Bart zegt:

    29 juni 2019

    M.i. is er nog een essentieel verschil tussen tarwe en haver. Haver bevat veel lipase (een vet splitsend enzym). Dat maakt met name niet verhitte haver heel belangrijk voor processen in de dunne darm.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      1 juli 2019

      Hi Bart,

      Dit kan voor sommige mensen inderdaad nog verschil maken! Voor beide granen geldt dat niet iedereen er altijd goed op reageert, maar dat is zo van het individu afhankelijk dat we er hier verder moeilijk tips over kunnen geven :-)

  10. Pieter zegt:

    28 mei 2019

    Hoi,
    in de voedingswaarde vergelijking zag ik dat je bij Brinta schrijft over percentages en bij havermout over grammen eiwit. Uiteindelijk maakt het weinig uit als je per 100 gram bekijkt, maar het leest minder prettig.
    Gewoon een puntje.

    Ik drink mijn Brinta met water. Is dat beter dan met melk of niet echt?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      29 mei 2019

      Hoi Pieter,

      Thanks, dat moeten we inderdaad even aanpassen!
      Brinta met water levert wat minder calorieën dan met melk, maar ook minder eiwitten en minder calcium. Het is allebei prima, maar wat de beste keuze is hangt er vooral vanaf wat voor jou prioriteit heeft :-)

  11. Chan zegt:

    6 mei 2019

    Bedankt Mark het is mijn nu wat duidelijk tussen havermout en Brinta

    Beantwoorden
  12. Marie zegt:

    25 april 2019

    Ook ik zocht naar een antwoord op de vraag of er veel verschil zit tussen Brinta en havermout. Bedankt voor de antwoorden! Daar kan ik wat mee!

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      29 april 2019

      Graag gedaan, Marie!

  13. Chantal zegt:

    8 april 2019

    Top uitleg!

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      8 april 2019

      Dankjewel, Chantal!

  14. Simon zegt:

    6 januari 2019

    Een zeer duidelijke uitleg voor mij

    Beantwoorden
  15. Piet zegt:

    29 augustus 2018

    sinds kort ben ik aangewezen op Brinta of havermout.Uw suggestie te wisselen ,dat doe ik al enik moet zeggen dat bevalt prima, maw. goede aanbeveling!

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      1 september 2018

      Graag gedaan, Piet!

  16. Liesje zegt:

    21 november 2017

    Dat was nou precíes het antwoord wat ik zocht ! DANK JE WEL !!! Vr. gr. !

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      22 november 2017

      Graag gedaan, Liesje!

  17. wil Andeweg --Geerts zegt:

    17 juni 2017

    Las in de blog dat je zelf icetea kan maken zou u mij a.u.b het recept willen sturen Dank u is een fantastische interessante site met veel handige tips.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      17 juni 2017

      Beste Wil,

      Bedankt voor het compliment, leuk om te horen! :-)

      Zie hier het artikel over ijsthee maken:
      https://drogespieren.nl/recepten/zelf-ijsthee-maken

      Groetjes,

      Mark

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • Tips voor lekkere en eiwitrijke voeding
  • Transvetten moet je absoluut vermijden!
  • Wat zijn de voordelen van rauwe melk?
  • 7 rugvriendelijke buikspieroefeningen
  • Hoe krijg je sterke botten?

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • Tips voor lekkere en eiwitrijke voeding
  • Transvetten moet je absoluut vermijden!
  • Wat zijn de voordelen van rauwe melk?
  • 7 rugvriendelijke buikspieroefeningen

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2023 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy