Soms zijn er van die dilemma’s waar je maar moeilijk uitkomt….Zo ook de keuze tussen Brinta of havermout: allebei lekker, allebei voedzaam en allebei goed voor een stoot brandstof waar je ‘u’ tegen zegt. Welke van de twee geniet nu de voorkeur als het om gezondheid gaat? Brinta of havermout: wat is gezonder? Keep reading!
Verschil Brinta of havermout
Om verwarring te voorkomen: Brinta is een merknaam – by the way: een afkorting van ‘Breakfast Instant Tarwe’ - waaronder verschillende ontbijtproducten vallen. De meeste bekende is ‘Brinta Classic’, de oude en vertrouwde Brinta-pap op basis van volkoren tarwemeel, tevens onderwerp van deze blog.
In het Brinta assortiment zit ook havermout. Als we hieronder spreken over Brinta bedoelen we de ontbijtpap op basis van volkoren tarwemeel. Met havermout bedoelen we de pap gemaakt van fijne havervlokken.
Dat gezegd hebbende kunnen we snel terug naar de prangende vraag: Brinta of havermout, wat is gezonder? Laten we beginnen met het grootste verschil, namelijk de gebruikte granen. Brinta wordt gemaakt van tarwe en havermout van uhm…..haver (duh!). Beide graansoorten hebben hun eigen unieke kenmerken.
Tarwe in Brinta
Van alle graansoorten heeft tarwe het hoogste glutengehalte: ongeveer 80%. Het aandeel eiwit ligt rond 14%. Het vetpercentage is bijna 2%. Tarwezemelen zijn het rijkst aan eiwit. Verder bevat tarwe fytinezuur, dat de opname van mineralen remt. De volkoren variant van tarwe, dus waar nog zemelen en kiemen inzitten, is per 100 gram goed voor bijna 11 gram vezels.
Haver in havermout
In vergelijking met andere graansoorten heeft haver een lager aandeel fytinezuur. Haver bevat meer vetten (7%) en 11 gram eiwit. Per 100 gram is haver goed voor circa 9 gram voedingsvezel. Haver is in principe glutenvrij, maar is eigenlijk standaard ‘besmet’ met de gluten van omringende granen.
Eenmaal bewerkt tot Brinta en havermout krijg je de volgende voedingswaarde:
Voedingswaarde Brinta Classic / 100 gram:
- Calorieën: 347
- Koolhydraten: 64
- Suiker: 4,6
- Vet: 1,9
- Verzadigd vet: 0,4
- Eiwit: 14
- Vezels: 10
- Zout: 0,52
Voedingswaarde Quaker Havermout / 100 gram:
- Calorieën: 375
- Koolhydraten: 60
- Suiker: 1,1
- Vet: 8
- Verzadigd vet: 1,5
- Eiwit: 11
- Vezels: 9,0
- Zout: <0,01
Tussenstand 1-1!
Op basis van deze getallen is het lastig een winnaar aan te wijzen. Qua suikergehalte en aandeel fytinezuur scoort havermout wat beter, maar qua vezels en eiwitten komt Brinta net weer wat beter uit de bus. Tussenstand in de Brinta of havermout battle is dan ook 1-1. Maar er is nog een factor die de score beïnvloed.
Aandeel gluten
Tarwe is misschien wel de bekendste en meeste voorkomende graansoort. Het wordt gebruikt voor brood, crackers, pasta, couscous, griesmeel, maar ook in veel koek en gebak. Door de vele toepassingen zijn we als mens (ongemerkt) heel veel tarwe gaan eten. Ga zelf maar eens na hoe vaak het (onbewust) in je dagelijkse voeding zit!
Door dit grote aanbod van tarwe krijgt ons lichaam automatisch ook veel gluten binnen. Dit hoeft niet automatisch een probleem te zijn, maar een deel van de Nederlands is intolerant of zelfs allergisch voor gluten. Voor deze mensen gaat dan de voorkeur ook automatisch uit naar havermout: een puntje erbij!
Zoals hierboven al verteld moet je er eigenlijk vanuit gaan dat ook haver door besmetting sporen van gluten bevat, maar wel in veel mindere mate dan tarwe. Ook is haver in een glutenvrije variant verkrijgbaar. Let op: dan staat dat nadrukkelijk op de verpakking vermeld!
Wat is nu gezonder? Brinta of havermout?
Alles bij elkaar opgeteld is er wat ons betreft niet echt een winnaar. Vanwege de verschillende positieve eigenschappen van Brinta en havermout is ons advies dan ook om gewoon lekker af te wisselen. Het zijn beiden prima ontbijtjes die je nog gezonder kunt maken door ze op smaak te brengen.
Zie onze blogs over Brinta recepten en havermout recepten. Mocht je overgevoelig zijn voor gluten, dan is havermout voor jou de beste keuze!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Karin zegt:
Bedankt voor dit duidelijke artikel. Nu lees ik ook net het volgende:
Waarom is havermout niet gezond?
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Ik raak hier toch wat van in de war. Bevat Brinta dan nog meer fytinezuur?
Alvast bedankt voor de reactie.
Pieter de Wit zegt:
Hallo Karin,
In Brinta zit ook fytinezuur inderdaad. En gluten. Dus dat is een dubbele aanslag op je darmen en de opname van vitamines.
D. Zijlstra zegt:
In mijn geval(1 nier/30%) is havermout van Quaker beter omdat daar nagenoeg geen zout in zit.
Anoniem zegt:
Ik begin de dag met een vruchtensmoothie, met een avocado erdoor , zeer voedzaam , en ook wat brinta , dus een drink ontbijt
Ik heb smorgens moeite met droog eten al een boterham dus ik drink het
Handje havermout erdoor is ook goed ben lekker veel water, kiwi appeltje vocht ook weet op peil na de nacht
Pieter de Wit zegt:
Super, luister altijd naar je lichaam. Ontbijt eventueel een uurtje later als dat beter voelt.
j.kooten39@kpnmail.nl zegt:
Mijn zoon is lichamelijk gehandicapt , zit veel in zijn rolstoel en heeft weinig beweging hierdoor .
Wat. Zou een goede remedie zijn om zijn ontlasting normaal te laten verlopen.
Hij krijgt nu om de 3dagen een klysma om te kunnen poepen
Pieter de Wit zegt:
Goedemorgen, dit lijkt me een geval om met specialisten te bespreken. Maar diepe ademhalingsoefeningen zijn als een massage voor de darmen. Misschien kan je dat eens proberen.
Morgane zegt:
Welke van de 2 is het makkelijkst verteerbaar?
Ineke zegt:
Hoi Morgane,
Hier zit geen verschil in.
Ronald Blonk zegt:
Hoi Mark,
Heb jij ook een idee of Brinta de graankorrels eerst weekt, zoals bij Muesli wel gedaan wordt? En heb je het idee dat de enzymen in het graan gruis nog werkzaam zijn? Want als je ze verhit boven de 45 graden dan zijn ze allemaal dood. Liefst al niet warmer dan 38 graden.
Met vriendelijke groet,
Ronald
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ronald,
Dat zou ik helaas niet weten, heb je al geprobeerd om Brinta zelf te vragen naar hun bereidingswijze?
Reinie zegt:
Ik gebruik protein breakfast van BF is dit dan een betere / minder goede optie?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Reinie,
Ik zou je altijd aanraden om supplementen alleen als aanvulling te gebruiken, en de hoofdmaaltijden altijd uit 'echte' voeding op te bouwen. Dat is o.a. omdat je op die manier een gevarieerder pakket aan vitamines, mineralen en vooral ook fytonutriënten binnenkrijgt. Dus als ik zou was zou ik in elk geval proberen om ook regelmatig voor havermout te kiezen :-)
Ferry zegt:
Ben niet zo’n fan van Havermout, en “eat Brinta met koude melk for breakfast” ;-). In de recepten van Fitchef wordt voornamelijk alleen over Havermout gesproken. Maar met de kennis van hierboven, hou ik het lekker op mijn vertrouwde Brinta.
Dank je wel voor de heldere uitleg.
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Ferry!
Bart zegt:
M.i. is er nog een essentieel verschil tussen tarwe en haver. Haver bevat veel lipase (een vet splitsend enzym). Dat maakt met name niet verhitte haver heel belangrijk voor processen in de dunne darm.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Bart,
Dit kan voor sommige mensen inderdaad nog verschil maken! Voor beide granen geldt dat niet iedereen er altijd goed op reageert, maar dat is zo van het individu afhankelijk dat we er hier verder moeilijk tips over kunnen geven :-)
Pieter zegt:
Hoi,
in de voedingswaarde vergelijking zag ik dat je bij Brinta schrijft over percentages en bij havermout over grammen eiwit. Uiteindelijk maakt het weinig uit als je per 100 gram bekijkt, maar het leest minder prettig.
Gewoon een puntje.
Ik drink mijn Brinta met water. Is dat beter dan met melk of niet echt?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Pieter,
Thanks, dat moeten we inderdaad even aanpassen!
Brinta met water levert wat minder calorieën dan met melk, maar ook minder eiwitten en minder calcium. Het is allebei prima, maar wat de beste keuze is hangt er vooral vanaf wat voor jou prioriteit heeft :-)
Chan zegt:
Bedankt Mark het is mijn nu wat duidelijk tussen havermout en Brinta
Marie zegt:
Ook ik zocht naar een antwoord op de vraag of er veel verschil zit tussen Brinta en havermout. Bedankt voor de antwoorden! Daar kan ik wat mee!
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Marie!
Chantal zegt:
Top uitleg!
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel, Chantal!
Simon zegt:
Een zeer duidelijke uitleg voor mij
Piet zegt:
sinds kort ben ik aangewezen op Brinta of havermout.Uw suggestie te wisselen ,dat doe ik al enik moet zeggen dat bevalt prima, maw. goede aanbeveling!
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Piet!
Liesje zegt:
Dat was nou precíes het antwoord wat ik zocht ! DANK JE WEL !!! Vr. gr. !
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Liesje!
wil Andeweg --Geerts zegt:
Las in de blog dat je zelf icetea kan maken zou u mij a.u.b het recept willen sturen Dank u is een fantastische interessante site met veel handige tips.
Mark zegt:
Beste Wil,
Bedankt voor het compliment, leuk om te horen! :-)
Zie hier het artikel over ijsthee maken:
https://drogespieren.nl/recepten/zelf-ijsthee-maken
Groetjes,
Mark