Lunchen is voor veel mensen die eiwitrijk willen eten een aardige uitdaging. Want welke maaltijden zitten nu vol proteïnen, zijn smakelijk én kunnen makkelijk meegenomen worden naar bijvoorbeeld werk of college? Maaltijdsalades zijn in zo’n geval een heel goede optie.
Toch kiezen maar weinig mensen ervoor om dagelijks een flinke salade te eten. Vaak omdat ze denken dat die saai zijn of niet genoeg vullen om er een hele middag op door te werken. Ten onrechte! Met de vijf eiwitrijke maaltijdsalades die we je vandaag geven, kun je een hele week heerlijk verantwoord lunchen op werk of school.
Voordelen eiwitrijke maaltijdsalades
Waarom zou je nu precies voor een eiwitrijke maaltijdsalade kiezen bij de lunch? Salades bevatten ontzettend veel nuttige stoffen. Vooral vitamines, mineralen en antioxidanten die je lichaam veel goed doen. Een boterham als lunch is zeker niet ongezond, maar eiwitrijke maaltijdsalades zijn simpelweg een heel goed alternatief als je minder koolhydraten en meer eiwitten wilt eten.
Het grote voordeel van deze salades is dat je er veel andere nuttige voedingsstoffen aan kunt toevoegen die je lichaam hard nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan de gezonde vetten uit een avocado of olijfolie. Bovendien kan je deze eiwitrijke maaltijdsalade lekker op smaak brengen met kruiden en specerijen naar keuze. Dit maakt ze nog gezonder!
1. Maaltijdsalade met ei
Voor deze salade heb je maar een paar ingrediënten nodig, wat hem ideaal maakt om ’s ochtends alvast te bereiden. Kook twee eieren tot ze hard zijn. Snijd intussen 1 avocado in stukjes en meng die met 100 gram sla naar keuze. Verse spinazieblaadjes zijn hier ontzettend lekker.
Je kunt natuurlijk ook voor een andere soort of een lekkere mix gaan. Snijd de eieren in stukjes en meng ze ook met de sla. Voeg eventueel nog een handje noten (ongezouten) toe voor wat extra bite. Maak het geheel af met een scheut olijfolie en peper naar smaak.
2. Maaltijdsalade met kip en appel
Deze heerlijk frisse salade bevat flink wat eiwitten dankzij de kip en de hüttenkäse. Snijd een halve appel, een halve paprika en een tomaat in stukjes en bak de appel een paar minuten aan in een klein scheutje olie.
Meng intussen 100 gram gemengde salade en 40 gram rucola met een eetlepel versgeperst citroensap. Voeg de appel, paprika en tomaat aan die mix toe. Maak de salade af met 100 gram gerookte reepjes kip en twee flinke eetlepels hüttenkäse, en voeg eventueel nog peper naar smaak toe.
3. Maaltijdsalade met gerookte zalm
Deze rucola-zalmsalade is heerlijk luxe dankzij de Parmezaanse kaas en de gedroogde tomaten – en toch zet je hem razendsnel in elkaar! Meng 100 gram rucola met twee eetlepels olijfolie en wat peper en zout naar smaak. Snijd 12 zongedroogde tomaatjes in stukjes en meng die met de sla.
Schaaf vervolgens 20 gram Parmezaanse kaas over de salade heen. Maak rolletjes van 100 gram gerookte zalm en leg die op de salade. Strooi er ten slotte twee eetlepels pijnboompitjes overheen.
4. Maaltijdsalade met linzen
Peulvruchten zijn ideaal voor heerlijk vullende salades. Ze bevatten trage koolhydraten die langdurig energie geven, en natuurlijk flink wat eiwitten die goed zijn voor je spieren. Voor deze maaltijdsalade meng je een half blik uitgelekte linzen met anderhalve eetlepel olijfolie, een halve eetlepel citroensap en wat verse peterselie en zwarte peper.
Snijd een halve komkommer in blokjes, scheur wat slablaadjes af, en meng die met de linzen. Verwarm de gril, snij een tomaat in plakjes, leg er plakjes geitenkaas op en gril die tot de kaas smelt. Voeg de tomaten aan de salade toe. Maak het geheel af met een handje walnoten en een eetlepel honing.
5. Maaltijdsalade met quinoa
Kook 50 gram quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd intussen een kwart broccoli in roosjes en kook in een paar minuten gaar. Voeg in de laatste minuut 50 gram doperwtjes aan het water toe. Meng de groenten en de quinoa met een halve komkommer in blokjes, een fijngesnipperde halve ui en een halve plak feta, ook in blokjes.
Maak een dressing van twee eetlepels olijfolie, een halve eetlepel witte wijnazijn, een theelepel mosterd en een theelepel mayonaise. Meng het geheel met twee handjes rucola, en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anne zegt:
Beste Mark,
Bedankt voor de vegetarische recepten! Zo zie ik er graag meer van, het is best mogelijk om veel genoeg eiwitten binnen te krijgen zonder meteen vlees of eieren in een recept te verwerken - maar wel leuk om een keer tips te krijgen! :)
Mark zegt:
Dag Anne,
Goed om te horen.
Met een beetje creativiteit is het zeker mogelijk om voldoende eiwit binnen te krijgen als je geen vlees of vis eet inderdaad.
De tips blijven komen! :)
Groetjes,
Mark