Je hebt iets te vieren en je wilt lekker een gezond hapje op tafel zetten. Maar meestal zijn deze hapjes niet echt gezond. Dat kan ook anders, want de gezonde hapjes in dit artikel zijn minstens net zo lekker.
En ze bevatten een hoop goede voedingstoffen waardoor ze een stuk beter voor je gezondheid zijn dan borrelnootjes, worstjes of blokjes kaas! En heb je niets te vieren? Ook wanneer je geen feestje hebt smaken ze natuurlijk net zo goed.
4 Gezonde hapjes!
1. Geroosterde kikkererwten met paprikapoeder
Een vervanger voor de borrelnoot? Probeer eens geroosterde kikkererwten uit! De eerste in de rij van gezonde hapjes en boordevol met eiwitten, vezels, mineralen en vitamine B.
Dit heb je nodig:
- 200 gram kikkererwten (in pot)
- 1 el olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- kerriepoeder
- chilipoeder
- zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Giet de kikkererwten in een vergiet en laat ze uitlekken. Doe ze daarna in een kom en voeg de olijfolie en paprikapoeder toe. Voeg kerriepoeder, chilipoeder en zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. Leg daarna wat bakpapier op een bakplaat en verdeel hierover de kikkererwten. Zet ze voor 40 minuten in de oven en schep de kikkererwten tussendoor nog een keer om.
2. Guacamoledip met rode peper
Deze verse guacamole maak je met avocado, dat supergezond voor je is omdat het ontstekingsremmend werkt en heel veel vezels bevat. Gezonde hapjes met guacamole kunnen dus zeker geen kwaad. Serveer deze dip bijvoorbeeld in een volkorenwrap met wat kip.
Dit heb je nodig:
- 1 avocado
- ½ rode peper
- ½ teentje knoflook
- ½ limoen
- Snufje zeezout
Zo maak je het:
Halveer de peper in de lengte, haal de zaadjes eruit en snij de peper zo klein mogelijk. Doe de stukjes in een vijzel. Snij ook de knoflook zo klein mogelijk en voeg de stukjes bij de peper. Strooi een klein beetje zout eroverheen. Vijzel deze ingrediënten tot ze een gladde pasta vormen. Halveer dan de avocado, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees over in de vijzel. Meng dit samen met de kruiden. Knijp als laatste een halve limoen erover uit.
3. Gevulde eieren met zalm
Gevulde eieren zijn een bekend hapje. Maar vaak worden ze gemaakt met eetlepels mayonaise. In dit recept gebruik je yoghurt waardoor het makkelijk bij de gezonde hapjes past. Zuivel heb je nodig voor je calciuminname en de eieren zorgen voor een goede portie eiwitten.
Dit heb je nodig:
- 6 eieren
- 2 el magere yoghurt
- 1 tl grove mosterd
- 125 gr gerookte zalmsnippers
- 2 el verse dille
Zo maak je het:
Zet een pan water op het vuur. Kook hierin de eieren hard voor 7 tot 8 minuten. Laat de eieren daarna schrikken onder koud water en laat ze afkoelen. Zodra de eieren afgekoeld zijn, pel je ze en snij je ze doormidden. Schep met een theelepel het eigeel eruit en doe het eigeel in een kom.
Voeg de yoghurt, mosterd, zalmsnippers en dille toe en meng alles goed door elkaar heen. Schep de vulling in een spuitzak en spuit het mengsel terug in de eierhelften. Leg als garnering nog een beetje dille op het eigeel.
4. Verse loempia’s met groenten
Niet alle loempia’s worden gefrituurd! Deze versie loempia’s smaken daardoor anders maar zijn lekker verfrissend en bevatten een hoop groenten met de nodige vitaminen. Gezonde hapjes zijn zo slecht nog niet!
Dit heb je nodig:
- 6 vellen rijstpapier
- 100 gram rijstnoedels
- 12 garnalen
- 2 bosuitjes
- 1 wortel
- ¼ komkommer
- handje taugé
- verse munt
- 4 tl geroosterde uitjes
Zo maak je het:
Zet een pan water op het vuur. Kook hierin de rijstnoedels in een paar minuten gaar. Snij ondertussen de bosuitjes, wortel en komkommer in heel smalle repen (zo dun mogelijk!).
Vul een schaal met lauw water en leg hierin de vellen rijstpapier voor een aantal minuten. Doe dit het liefst een voor een. Pak een vel rijstpapier en leg deze op een bord. Leg in het midden een klein beetje rijstnoedels, gesneden groenten, taugé en een takje verse munt.
Zorg ervoor dat je niet te veel neerlegt, anders rolt de loempia straks niet op! Leg daarna twee garnalen op de groente en strooi er een theelepel geroosterde uitjes overheen. Vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol de loempia op. Maak de randen daarbij wat nat zodat ze beter plakken. Snij de opgerolde loempia in tweeën. Lekker om te serveren met sojasaus of chilisaus!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
christianne zegt:
hallo mark,
is dit boek ook geschikt voor cutten , ik train 2 x per week intensief krachtraingen en 1x pw cardio wil graag meer spierdefenitie ,
spieropbouw en vetpercentage verlagen,
vindt het lastig om lekkere en eenvoudige recepten te vinden, en te maken daar ik een werk week heb van 50 uur naast mijn traingen
Mark zegt:
Hoi Christianne,
Bedankt voor je reactie.
Bedoel je het receptenboek (FitChef)?
Deze is zeker geschikt voor het verlagen van je vetpercentage. Het is belangrijk dat je onder je energiebehoefte eet. Bij elk recept staat de voedingswaarde aangegeven zodat je precies weet hoeveel je binnenkrijgt.
Als je vragen hebt, let me know!
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Dag Yvette,
Thanks, leuk om te horen! :)
Ik ben op dit moment druk bezig met een vernieuwde versie van de gratis recepten.
Die krijg je automatisch toegestuurd per e-mail zodra dit klaar is!
Groetjes,
Mark
Yvette zegt:
Wat een fantastische recepten. Ben er ontzettend blij mee.