Rijst is misschien wel één van de gezondste voedingsmiddelen om als basis voor je maaltijd te gebruiken, aangenomen dat je zilvervliesrijst of een andere gezonde rijstsoort gebruikt: het levert gezonde, complexe koolhydraten en zit daarnaast ook vol met allerlei essentiële mineralen. Bovendien past het zo’n beetje bij ieder mogelijk gerecht, of je nu chili sin carne of een heerlijke Aziatische curry maakt.
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Nou, sommige mensen klagen dat rijst zo’n saaie smaak heeft, iets dat behoorlijk vervelend is als je het meerdere keren per week wilt eten. Gelukkig zijn er wel degelijk verschillende manieren om je rijst op smaak te brengen! We geven je vandaag een paar fijne suggesties.
Rooster de rijstkorrels
Deze truc wordt bij het maken van risotto vaak toegepast, maar heeft zich daarbuiten nog niet echt verspreid. Jammer, want het is een ontzettend makkelijke manier om je rijst wat smaakvoller te maken! Bak eenvoudigweg de droge rijstkorrels aan in wat kokosolie of boter voor je ze kookt. De smaak zal daardoor vanzelf wat nootachtiger worden, zeker wanneer je zilvervliesrijst gebruikt.
Maak gebakken rijst
Een andere optie is het natuurlijk om je rijst pas nadat je hem gekookt hebt te bakken, zoals je dat bijvoorbeeld ook doet wanneer je nasi maakt. Door de rijst lichtjes te roosteren komen er veel meer smaken bij, zeker wanneer je hem samen met de groenten en stukjes vlees of ei bakt die je er normaal gesproken saai naast zou serveren.
Kook de rijst met bouillon
Veel ouders met jonge kinderen zullen deze optie waarschijnlijk wel kennen – maar ook voor wie al wat ouder is, is dit een ontzettend goede manier om de rijst een beetje op smaak te brengen.
Roer simpelweg een bouillonblokje door het kookwater van de rijst, en voilà, het resultaat is absoluut niet saai meer te noemen. Nog beter is het natuurlijk om je eigen bouillon te maken: dat geeft niet alleen heel diepe smaak, maar voorkomt ook weer heel wat onnodige zoutconsumptie.
Gebruik de kruiden uit de bijgerechten
Eet je curry, groenten of een ander soort saus bij de rijst? Breng de rijst dan eens op smaak met de kruiden die je ook voor de rest van je eten gebruikt! Op die manier komen de smaken uit beide gerechten nog beter naar voren, en past je eten ook automatisch fantastisch bij elkaar. Wees niet bang om flink los te gaan met de kruiden in je rijst: je kunt vaak flink wat smaak toevoegen zonder dat het te veel wordt.
Kook specerijen mee
Naast bouillon kun je er ook voor kiezen om verschillende specerijen met de rijst mee te koken, die ook hun smaak achter zullen laten. Echte favorieten zijn hier citroengras en gember. Meer dan respectievelijk één gekneusde stengel en een paar kleine blokjes heb je niet nodig om je rijst een heel frisse maar toch warme en pittige smaak te geven, die vooral uitstekend bij ieder mogelijk Aziatisch gerecht past.
Meng de rijst met soortgelijke producten
Een laatste optie voor wie niet bang is om wat extra te experimenteren in de keuken: meng je rijst eens met bijvoorbeeld grof gemalen noten of hele korrels van andere granen of semigranen om voor een interessantere smaak te zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld spelt of quinoa met de rijst mee kookt, voeg je automatisch ook nog eens de gezonde voedingsstoffen toe die deze voedingsmiddelen te bieden hebben.
Let er wel op dat alle ingrediënten ongeveer dezelfde kooktijd hebben, of voeg één van de twee wat later toe – zo voorkom je dat je met harde korrels of juist tot pap gekookte rijst op je bord blijft zitten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!