Eieren eten: het mag weer! Bestond eerst het idee dat teveel eieren een negatief effect zouden hebben op je cholesterol, zijn we daar inmiddels van helemaal van teruggekomen. Sla dus gerust één of twee wee dozijnen tegelijk in, maar verdiep je dan wel even in de houdbaarheid. Het zou toch eeuwig zonde zijn om je eitjes ongebruikt in de GFT-bak te zien verdwijnen.
Met een paar simpele tests weet jij zo hoe vers je eitjes nog zijn! Hoe kun je zien of een ei nog goed is? En hoe zorg je ervoor dat je ze zo lang mogelijk kan bewaren? We gaan er in deze blogpost kort op in!
Soorten eieren
Voordat we die vragen beantwoorden, eerst een kijkje in de verschillende soorten eieren die er tegenwoordig allemaal op de markt zijn. We kunnen ze grofweg verdelen in drie categorieën:
- Biologische eieren: Afkomstig van kippen die zowel de ruimte hebben als biologisch voer hebben gehad.
- Vrije uitloop eieren: Gelegd door kippen die buiten kunnen.
- Scharreleieren: Worden gelegd door kippen die weinig bewegingsruimte hebben en nooit buiten komen. De naam ‘scharrel’ is in deze dus ietwat misleidend…
- Legbatterij eieren: Sinds 2012 verboden in de EU vanwege de dieronvriendelijke omstandigheden. Wel worden deze eieren nog in het buitenland geproduceerd en in veel producten gebruikt, die ook weer bij ons te koop zijn.
Het soort eieren dat gebruikt is kun je altijd terugvinden op de ingrediëntenlijst.
Is het ei nog goed?
Natuurlijk staat er een houdbaarheidsdatum op je eierdoos, maar als deze verstreken is wilt dit niet automatisch zeggen dat je eieren niet meer goed zijn. Als je twijfelt kan je ook zelf eenvoudig testen hoe vers je eieren nog zijn.
Vul daarvoor een glas met water en leg het ei erin. Als je ei snel zinkt, weet je dat hij nog vers is. Blijft het ei drijven? Dan is ie waarschijnlijk aan de oude kant! Dus: hoe verser je ei, hoe harder die zinkt!
- Ei ligt op de bodem: heel vers
- Ei ligt op de bodem met de punt ietwat omhoog: ongeveer 1 week oud
- Ei ligt op de bodem met de punt helemaal omhoog: ongeveer 2 tot 3 weken oud
- Ei blijft drijven: bedorven
Maar er is nog een methode in de ‘hoe kun je zien of een ei nog goed is – test’. Daarvoor moet je je eitje even schudden. Een bedorven ei heeft een dooier die je door het ei heen hoort klutsen. Als hij nog goed is blijft de dooier op zijn plaats door de steun van het omringende eiwit.
Eieren bewaren
Nu je weet hoe je kunt zien of een ei nog goed is vragen een hoop mensen zich af hoe je eieren nu eigenlijk het beste bewaart. Nou, bij voorkeur ondersteboven! In de punt van het ei zit een luchtbel. Daaronder zit de eierdooier. Door ze te bewaren met de puntige kant naar beneden zorg je ervoor dat de dooier in het midden blijft zitten in plaats van tegen de eierschaal aan wordt gedrukt. En zo houdt je ‘m langer houdbaar.
In de koelkast
Eieren houden niet van vocht en niet van schommelingen in temperatuur. Hierdoor wordt de schaal kwetsbaarder en kunnen bacteriën sneller binnendringen. Denk bijvoorbeeld aan de salmonellabacterie, waar jaarlijks ruim 40.000 mensen in Nederland ziek van worden.
Daarom luidt het advies: bewaar je eieren in de de doos in de koelkast. De temperatuur in je koelkast schommelt namelijk relatief weinig en het is er lekker koel. Mocht je ook wat vis, ui of andere sterke geurtjes in je koelkast hebben liggen, houd dan je eieren uit de buurt. Die nemen geurtjes namelijk snel over!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!