Het heerlijk avondje staat alweer bijna voor de deur! Rond 5 december kruipen de meeste Nederlandse families gezellig rond de schoorsteen met een zak cadeautjes en een hoop gezelligheid. Hartstikke leuk, natuurlijk, maar ook heel erg verleidelijk! Zo’n banketletter is nu eenmaal niet de meest gezonde snack, om over die bakken vol pepernoten maar niet te spreken…
Gelukkig willen we ook niet zeggen dat je de hele avond op een houtje moet gaan zitten bijten. Deze gezonde pepernoten zijn de uitkomst voor wie op een verantwoorde manier iets te snacken wil hebben. Laat de Sint maar komen, met andere woorden!
Geen wit bloem
Wat maakt ons alternatieve recept voor gezonde pepernoten nu zo veel beter? Er zijn een aantal factoren die daarbij een rol spelen. Eén ervan is de bloem die we in dit recept gebruiken. De pepernoten zoals je die in de winkel koopt, worden over het algemeen gemaakt van wit meel. Dat betekent dat ze ontzettend weinig vezels en andere voedingsstoffen bevatten; die zijn immers allemaal uit het bloem gehaald.
Door voor een andere meelsoort te kiezen – zoals volkorenmeel of speltmeel – breng je daar verandering in. De pepernoten zijn op die manier vullender en doen een stuk meer voor je lichaam! De chiazaadjes die we toevoegen zorgen bovendien voor nog meer vezels en vullende eigenschappen.
Geen toegevoegde suikers
En daarnaast is er natuurlijk een verschil in de hoeveelheid suiker die we gebruiken. De gezonde pepernoten gebruiken ook bijvoorbeeld kaneel voor een wat zoetere smaak. Het belangrijkste zoetmiddel, de dadels, zijn bovendien veel gezonder dan de geraffineerde suiker in pepernoten uit de supermarkt.
Ja, de suikers zelf zijn misschien hetzelfde, maar dadels bevatten veel meer hulpstoffen die je lichaam daarmee om helpen te gaan. Zo wordt de glucose veel trager in je bloed opgenomen, wat de suikerpiek beperkt houdt. Dat is niet alleen veel gezonder, het voorkomt ook simpelweg enorme crashes in je bloedsuikerlevel. En dat zorgt weer dat je twee uur later niet met enorme eetbuien eindigt!
Gezonde pepernoten maken
Goed, hoe maken we die gezonde pepernoten dan precies?
Meng eerst alle droge ingrediënten: 25 gr havermeel (of fijngemalen havermout), 75 gr volkoren bloem of speltbloem, 1 tl chiazaad, 2 tl kaneel, 2 tl speculaaskruiden, 1 el kokossnippers en een snuf zout en peper. Laat 3 el kokosolie smelten in een pannetje. Pureer 1 geweekte dadel en 5 el amandelmelk met een staafmixer tot een glad mengsel. Meng met de kokosolie, en dan met de droge ingrediënten.
Kneed het deeg tot een stevige bal en rol die uit tot een lange sliert. Snijd deze in gelijke stukjes van ongeveer een centimeter en draai er balletjes van. Druk de balletjes iets plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ongeveer twintig minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius.
Chocolade pepernoten
Ben je niet alleen dol op pepernoten, maar ook op chocola? Dan kun je natuurlijk ook besluiten om chocolade pepernoten te maken van je net gebakken gezonde pepernoten. Smelt hiervoor wat pure chocolade au bain-marie; hoe puurder, hoe beter. Haal de pepernoten er doorheen en laat ze uitharden in de koelkast.
Als je voor flink pure chocola gekozen hebt, hoef je je om de gezondheidswaarde geen zorgen te maken. Cacao bevat namelijk allerlei antioxidanten die juist heel goed voor je zijn!
Let op andere snacks
Nog wel een kleine waarschuwing: natuurlijk is je avond niet direct gezond met een handje van deze pepernoten. Het is ook zaak om op te letten wat je verder binnenkrijgt. Laat de banketstaaf liever voor wat hij is, en vervang de warme chocomel door één van onze gezonde winterdranken.
En ga je voor een chocoladeletter? Dan is puur een stuk beter dan wit! Op die manier hou je ook je lichaam tijdens het heerlijk avondje nog een beetje tevreden.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Daniëlle zegt:
Hoeveel mag je er eigenlijk per dag van eten? Ik eet er 1tot max vier??
Mark zegt:
Hoi Daniëlle,
Dat hangt helemaal van de rest van je voedingspatroon af.
Hoeveel snacks eet je nog meer etc.
Maar 1 tot 4 is helemaal prima. Iets meer is ook geen probleem, als je er maar niet te vaak te veel van eet.
Groet,
Mark