Feestje met vrienden? Avondje op de bank met een goede film? Barbecue om van het lekkere zomerweer te genieten? In al die gevallen zijn nacho’s een geweldige snack om in een grote schaal op tafel te zetten. Maak ze met lekker veel kaas en guacemole, en lekkerder kan bijna niet. Het enige minpuntje? Gezond is toch echt anders.
Zoals gewoonlijk willen we daarmee echter niet zeggen dat je nooit meer nacho’s mag eten. In plaats daarvan raden we je aan om de snack gewoon even anders klaar te maken. Vandaag dus een recept voor gezonde nacho’s die je wél zonder schuldgevoel op tafel kunt zetten!
Liever geen traditionele nacho’s…
Nog even voor de duidelijkheid, wat is nu het probleem met de standaard nacho’s? Veel mensen nemen nog steeds aan dat tortillachips helemaal niet zo ongezond zijn. Ze bestaan per slot van rekening vooral uit mais, toch? Dat klopt… maar aan die mais wordt flink wat suiker en zout toegevoegd, samen met andere stoffen die je helemaal niet nodig hebt.
Frituurvet, bijvoorbeeld, wat ook nog eens extra calorieën oplevert. Daarnaast worden die chips vaak met allerlei ongezonde toppings geserveerd. Zo’n halve kilo kaas erover levert bijvoorbeeld net wat meer vetten dan je binnen wilt krijgen. En ook kant-en-klare guacamole is niet precies een ideaal ingrediënt. Alle reden om het recept net even om te gooien, met andere woorden.
Gezonde nacho’s recept
De basis van een goede schaal gezonde nacho’s bestaat natuurlijk uit de chips. En gelukkig is het helemaal niet moeilijk om die zelf te maken! Het enige dat je nodig hebt zijn tortilla’s met wat kruiden naar keuze. De meest authentieke smaak krijg je met maistortilla’s. Wanneer je voor wat extra vezels gaat, kun je echter ook prima voor de volkoren variant kiezen.
Snijd de wraps in acht puntjes, zodat ze de vorm van tortillachips krijgen. Besprenkel ze met olijfolie, zout en paprikapoeder (of andere kruiden en specerijen naar wens). Vervolgens hoef je de puntjes alleen nog maar tien minuutjes in een voorverwarmde oven op 200 graden te zetten! De tortillachips zijn klaar als ze knapperig en goudbruin geworden zijn.
Toppings voor gezonde nacho’s
Met de chips heb je echter nog maar de helft van het recept. Het zijn immers juist de toppings die nacho’s altijd zo’n doorslaggevend succes maken. Gelukkig valt ook daar genoeg mee te doen. De toppings die in de Mexicaanse keuken vaak gebruikt worden, kunnen immers best heel gezond zijn.
We geven je hieronder een paar suggesties die je altijd kunt gebruiken. Kies wat jij lekker vindt en combineer ze tot jouw perfecte schaal met nacho’s!
- Guacamole (zelfgemaakt!): Gezonde nacho’s kunnen niet zonder een goede saus, en guacamole is natuurlijk de eerste optie. Het is echter beter om niet voor een kant-en-klaar potje te gaan. Je kent misschien wel de verhalen over “guacamole” in de supermarkt met 2% avocado erin… Prak in plaats daarvan gewoon lekker een rijpe avocado tot saus. Beetje limoensap, zout en peper erbij, en je hebt een dip die ook nog eens veel lekkerder is dan die supermarktrommel.
- Tomatensalsa: Nog een perfecte manier om wat meer groente in de gezonde nacho’s te verwerken is door tomatensalsa te maken. Ook dat is hartstikke makkelijk. Snij een paar tomaten in heel kleine stukjes. Voeg een fijn gesnipperde ui, wat geperste knoflook, koriander en zout en peper toe. Ook limoensap is er lekker bij, voor een fris accent. Een goede tip is om de tomatensalsa ruim van tevoren te maken, want dan krijgen de smaken de kans om goed in te trekken.
- Zure room of yoghurt: Crème fraîche wordt vaak bij nacho’s geserveerd, maar is erg rijk aan verzadigd vet. Zure room is een goed slanker alternatief (zolang je het niet verwarmt, dan gaat het schiften). Ook (Griekse) yoghurt kan heel geschikt zijn om je nacho’s een fris accentje te geven.
- Bonen: Weinig ingrediënten zijn meer Mexicaans dan bruine bonen. Je kunt ook hier ontzettend lekkere dips van maken. Meer dan wat citroensap, peper en zout heb je daar niet voor nodig. Eventueel kun je de bonen ook gewoon zo bij de nacho’s doen. Je maakt er dan meer een maaltijdschotel van, waarbij de bonen meteen flink wat eiwitten leveren.
- Kip: En wil je toch een schaal gezonde nacho’s als maaltijd gebruiken, dan is ook kipfilet een prima toevoeging om aan je eiwitten te komen. Breng de stukjes op smaak met paprikapoeder, komijn, koriander en eventueel wat chilipeper, en je bent zo in de juiste Mexicaanse sferen.
- (Pittige) kaas: We raden je niet aan om heel veel kaas te gebruiken, want daarmee krijg je in één keer behoorlijk wat calorieën binnen. Toch is een nacho-gerecht natuurlijk niet snel volledig zonder kaas. De beste optie is dan ook om voor een kaas te kiezen die een pittige smaak heeft, zodat je er wat minder van nodig hebt. En rasp de kaas het liefst zelf – veel kant-en-klare geraspte ‘kaas’ uit de winkel is nepspul met allerlei onnodige additieven.
Al met al kun je aan je gezonde nacho’s toevoegen wat je maar wilt. Of je er nu een ovenschaal in Mexicaanse sferen of een goede snack van wilt maken, met de juiste toppings en sauzen maak je makkelijk een gerecht dat bij iedereen in de smaak zal vallen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!