• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Overig » Vergeten groenten lijst!

Vergeten groenten lijst!

10 februari 2017 by Mark van Oosterwijck 10 Reacties

Vergeten groenten lijst!

Varieer zo veel mogelijk met groenten, zo luidt het bekende advies. In alle soorten zitten immers weer heel andere vitaminen en mineralen. Door iedere dag iets anders op het menu te zetten, weet je zeker dat je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar in de praktijk kan het nog best lastig zijn om echt af te blijven wisselen!

Ook de gebruikelijke bladgroenten, broccoli, paprika, courgette en prei ben je immers wel eens zat. Toe aan wat nieuwe experimenten in de keuken? Gebruik dan eens een groentesoort van de onderstaande vergeten groenten lijst! Ze mogen dan misschien in onbruik geraakt zijn, maar ze zijn zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Inhoud verberg
1) Vergeten groenten lijst
1.1) 1. Pastinaak
1.2) 2. Aardperen
1.3) 3. Rammenas
1.4) 4. Schorseneren
1.5) 5. Mierikswortel
1.6) 6. Meiraap
1.7) 7. Koolraap
1.8) 8. Snijbiet

Vergeten groenten lijst

1. Pastinaak

Pastinaak werd in Nederland veel gebruikt voor we hier aardappels hadden. De traditionele hutspot werd oorspronkelijk bijvoorbeeld met pastinaak gemaakt. Deze vergeten groente ziet er een beetje uit als een flinke winterpeen, maar dan witgelig. Hij heeft een zoetige smaak die een beetje aan anijs doet denken.

Je kunt hem daarom zelfs als zoetmiddel in gebak gebruiken! Verder doet de pastinaak het uitstekend in winterse gerechten als soepen en stamppotten. Je kunt hem ook rauw eten, bijvoorbeeld in een salade met rauwkost. Nog een leuke suggestie: maak er bijvoorbeeld eens frietjes van. In Engeland zijn pastinaakfrieten nog altijd razend populair als een lekkere manier om groenten te serveren.

2. Aardperen

Aardappelen kent iedereen, maar wist je dat er ook aardperen bestaan? Goede kans van niet; ze staan immers niet voor niets op onze vergeten groenten lijst… De aardpeer wordt ook wel knolzonnebloem of topinamboer genoemd. Net als aardappels groeien aardperen ondergronds. Het zijn de wortelknollen van de aardperenplant, die overigens ook heel geschikt is als sierplant dankzij zijn vrolijke gele bloemen.

De aardpeer is zoetig en werd net als de pastinaak wel eens als zoetmiddel gebruikt. De smaak heeft daarnaast ook iets nootachtigs. Je kunt aardperen bijna overal wel mee gebruiken! Maak er puree of soep van, of rooster het in de oven met bijvoorbeeld rozemarijn.

3. Rammenas

Rammenas is wat je noemt een oude groentesoort: mogelijk teelden de Egyptenaren hem in 4000 voor Chr. al. In Nederland is hij echter grotendeels in de vergetelheid geraakt. Deze groente is familie van de radijs, die nog een stuk bekender is. Hij is bovendien ook verwant aan de rettich, nog zo’n onbekende vergeten groente.

De smaak is echter een stuk minder sterk dan die van de gewone rode radijs! Bovendien is hij iets steviger. Je kunt rammenas rauw eten voor een fris accent in salades, maar hij is ook goed te koken, stoven en roerbakken. Bovendien maak je er snel en makkelijk heerlijke soepen mee.

4. Schorseneren

Veel mensen kennen de schorseneren alleen nog maar van Drs. P’s ‘knolraap en lof, schorseneren en prei’. Zonde, want schorseneren zijn hartstikke lekker! Wel moet je ze eerst even schillen; als je ze met schil er omheen ziet, lijken het net takken. Maar is die schil eenmaal verdwenen, dan hou je een groente over die nog het meest op witte asperges lijkt.

Schorseneren smaken zacht en nootachtig, met een lekker romige ondertoon. Je kunt ze als asperges serveren, dus met ei, ham en gesmolten boter. Ook in een romige soep, als gratin, als rösti of zelfs met pasta zijn ze uitstekend te eten. Zeker de moeite van het proberen waard, dus.

5. Mierikswortel

Mierikswortel mag in Europa dan een vergeten groente zijn; in Aziatische gerechten wordt hij nog steeds veel gebruikt. De plant groeit daar namelijk ook. Mierikswortel ziet er een beetje hetzelfde uit als pastinaak, maar smaakt heel anders! De smaak is fris en een beetje pittig; vers geraspte mierikswortel doet nog het meest aan mosterd denken. Vooral met zalm wordt het nog wel eens gegeten!

Verder wordt mierikswortel veel gebruikt om er verschillende crèmes en sauzen. Je kunt die bijvoorbeeld gebruiken bij vis en in rauwkostsalades. Het pittige accent komt op die manier extra goed naar voren!

6. Meiraap

Meirapen zijn kleine, paarswitte bolletjes. Ze worden overigens ook wel knolraap (geen koolraap!) en meiknol genoemd. De kans dat je ze wel eens in de supermarkt hebt zien liggen is vrijwel nul; ze worden in Nederland nauwelijks meer gekocht. Alleen op biologische boerenmarkten kom je ze nog wel eens tegen. Niet voor niets staat de meiraap dus op deze vergeten groenten lijst!

Kom je de groente alsnog een keer tegen, neem hem dan toch eens mee. Meirapen zijn hartstikke gezond; ze bevatten onder andere veel calcium en vitamine C. Met hun pittige smaak zijn ze heel geschikt om een saaie rauwkostsalade wat interessanter te maken.

7. Koolraap

Naast de meiraap of knolraap is er ook nog de koolraap. Klein verschil in naam, groot verschil in groente! De koolraap is net als veel van bovenstaande knollen officieel de wortel van een plant. Vroeger was het een populaire groentesoort in Nederland, tegenwoordig is hij zo goed als vergeten.

De enige plek waar je hem nog terugvindt, is in voorgesneden zakken groentefrietjes. Net als pastinaak wordt de knolraap daar namelijk veel voor gebruikt. Je kunt hem net als de meeste knolgroenten verder heel breed inzetten. Let er wel op dat je hem altijd kookt. Rauw is hij bitter en bepaald niet lekker.

8. Snijbiet

Ten slotte hebben we nog snijbiet. Bladgroenten zijn de afgelopen jaren ongekend populair, maar op de één of andere manier is snijbiet op de vergeten groenten lijst blijven hangen. Zonde, want snijbiet biedt dezelfde voordelen als bijvoorbeeld spinazie, andijvie of boerenkool. Daarnaast is de plant enorm geschikt om in je moestuin te kweken.

Als je maar een paar blaadjes per keer oogst, blijft de snijbiet namelijk nieuw blad aanmaken. Het gebruik is ontzettend veelzijdig. Stampotten met snijbiet zijn natuurlijk een goede optie, maar je kunt de blaadjes ook geroerbakt of in een salade eten. Eigenlijk vallen bijna alle recepten met bladgroenten ook met snijbiet te maken.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Is het gevaarlijk om je kauwgom door te slikken?
  • Gezond en goedkoop eten: 40 goedkope producten in een handig overzicht!
  • Wat is een flexitariër? 
  • Feiten over cafeïne: waar moet je rekening mee houden?
  • Wat is het verschil tussen biologisch en ecologisch eten?
  • Last van wagenziekte? Dit doe je eraan!
  • Top 5 fitness accessoires voor thuis
  • Wat te doen tegen onrustige benen?
  • Welke soorten gewrichten zijn er?
  • Hoe kom je van je opgeblazen gevoel af?

Categorie: Overig

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. A. Peterszoon sr. zegt:

    4 juni 2021

    Van mierikswortel word ik al jarenlang , mits in de juiste dosering , "totall affengeil". Goed spul dus.

    Beantwoorden
  2. Vanfelius@hotmail. Nl zegt:

    2 november 2020

    Hallo vraagje waar kan ik een ramanas kopen

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      6 november 2020

      Meestal bij de groenteboer, op de markt, biologische winkels en soms bij de supermarkt. In de supermarkt vaak onder de naam Rettich.

  3. Janpaul zegt:

    27 oktober 2020

    Mijn moeder maakte als we keelpijn hadden een hoestdrank van rammenas. Kopje eraf snijden een beetje uithollen , met een breipen doorsteken en dan ruimte vullen met suiker, Op een glas zetten en 24 uur later heb je een goede, verzachtende hoestdrank

    Beantwoorden
  4. Gerard Schaefers zegt:

    14 februari 2019

    Beste Lotte,
    Hierbij een aanvulling op de lijst "Vergeten groenten";
    Aardamandel
    Aardbeispinazie
    Bataat
    Brave Hendrik
    Buggenummer Muuskes
    Courgette
    Friese woudboontjes
    Ganzevoet
    Groenlof
    Haverwortel
    Knolselderij
    Kraailook
    Kweepeer
    Knolkervel
    Monstransboon
    Opperdoezer Ronde
    Palmkool
    Pastinaak
    Peterseliewortel
    Postelein
    Rettich
    Speksnijbonen
    Suikerwortel
    Teunisbloem
    Vitelotte noir
    Walcherse boontjes
    Winterpostelein
    Winterwortel
    Zeekool
    Zevenblad
    Zonnewortel
    Zuring
    Zwartoogbonen

    Vriendelijke groeten,

    Gerard Schaefers

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      17 februari 2019

      Dankjewel Gerard, een mooie lijst! Eet je zelf regelmatig dit soort vergeten groente?

  5. Ineke zegt:

    19 mei 2018

    Het zijn wel oude en soms bijna vergeten groenten, maar werden ze ook gegeten in de 17e en 18e eeuw op boeren erven?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      20 mei 2018

      Dat zal een beetje afhangen van de plaats en tijd Ineke :-) In het algemeen geldt echter dat deze groente vroeger in Nederland inderdaad overal of veel gegeten werden.

  6. jannes zegt:

    24 oktober 2017

    wat kan ik met het lof van meiraap? rauw smaakt het scherp en interessant. Kan ik het na koken invriezen? nieuwsgierig naar recept.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      24 oktober 2017

      Goede vraag, Jannes! Het loof van de meiraap kun je het best even blancheren, dan verdwijnt de bitterheid zo veel mogelijk. Daarna kun je het bijvoorbeeld in een stamppot verwerken of kort roerbakken. Ik weet niet zeker hoe goed het in te vriezen is, maar als je dat probeert zou ik het direct na het blancheren doen. Laat ons weten hoe het uitpakt :-)

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy