Dat er bij het ontstaan van je emoties vele verschillende factoren werkzaam zijn, dat was al langer duidelijk. Gecompliceerde processen in je brein en omstandigheden uit je omgeving spelen bijvoorbeeld een grote rol. Steeds meer onderzoek wijst echter uit dat er nog een andere grote invloed bestaat: je darmen!
Hoewel het onderzoek naar dit veld nog in zijn kinderschoenen staat, ligt het inmiddels wel vast dat je darmflora niet alleen je vertering sturen. Ook je hersenen worden ernstig beïnvloed door de bacteriën die hier leven! In de blog van vandaag vertellen we je wat er tot zo ver bekend is over deze fascinerende conclusies.
Je darmflora
De microben in je lichaam zijn merkwaardig genoeg nog helemaal niet zo goed onderzocht. Wetenschappers begonnen pas in 2012 om al deze bacteriën, virussen en andere micro-organismen systematisch in kaart te brengen. Pas gedurende dit project blijkt hoe veel leven er eigenlijk in het menselijk lichaam schuilt!
Het gaat om meer dan 10.000 soorten, en om zo veel micro-organismen dat er voor iedere lichaamscel zo’n 10 in ons lichaam leven. In totaal wegen al deze microben samen zo’n anderhalve kilo. Een groot deel van die bacteriën bevindt zich in je darmen, waar ze leven van het voedsel dat jij zelf aan het verteren bent.
Iedere bacterie voor zich
De meer dan duizend verschillende soorten bacteriën in je darmen leven natuurlijk allemaal weer op andere soorten voeding. Daarbij proberen alle soorten zo goed mogelijk om te overleven. Om dat makkelijker te maken, kunnen ze jouw emoties en eetgedrag sturen! Op die manier zorgt een bacterie er als het ware voor dat jij trek krijg in het eten dat hij nodig heeft.
Natuurlijk liggen hier enorm complexe processen aan ten grondslag, die nog lang niet allemaal begrepen en bekend zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je darmflora dus inderdaad reusachtige invloed op je humeur kan hebben. En essentiëler nog, die invloed hoeft lang niet altijd in jouw voordeel te werken!
Hoe beïnvloeden je darmflora je humeur?
Maar hoe kunnen zulke minuscule wezentjes zo’n invloed op je hebben, vraag je je nu waarschijnlijk af? Verschillende soorten bacteriën scheiden verschillende stoffen af. Via de belangrijke zenuwverbinding van de nervus vagus geven worden die vervolgens omgezet in signalen aan je hersenen.
Sommige bacteriën maken dus een soort neurotransmitters aan die direct je eetgedrag beïnvloeden. Je darmen ‘praten’ dus als het ware tegen je brein! En dat kan verregaande gevolgen hebben. Bepaalde stoffen kunnen ervoor zorgen dat je je blijer of tevredener gaat voelen. Andere, meer toxische stoffen leiden echter tot stress, een verstoord slaapritme, angstgevoelens of zelfs depressies.
Bacteriën en depressies
Het voorbeeld van depressies is een uitstekende manier om te laten zien hoe diep de invloed van je darmflora kan gaan. Er zijn verschillende manieren waarop ze stress en angstgevoelens in de hand kunnen werken! Zo kunnen darmbacteriën het immuunsysteem activeren en daarmee voor een toename van schadelijke cytokinen veroorzaken.
Ook kunnen bepaalde schimmels de voorraad tryptofaan uit je lichaam ‘plunderen’. Deze stof vormt de basis van serotonine, een hormoon waar je je gelukkiger van kan gaan voelen. Ook die verbinding van je nervus vagus is belangrijk: die is essentieel voor het verminderen van stress.
Voorkomen bepaalde bacteriën dat die verbinding in werking treedt, dan zul je je steeds angstig voelen. Op al dit soort verschillende manieren werken darmflora dus op je emoties en humeur!
Eet jezelf gezond!
Het depressievoorbeeld laat zien hoe destructief die invloed kan zijn – maar lang niet alle bacteriën zijn slecht. Integendeel! Veel zijn juist essentieel voor een goede werking van je lichaam en zorgen bijvoorbeeld voor een activatie van het immuunsysteem. En het goede nieuws is: door je eetgedrag bewust te sturen, kun je beïnvloeden wat er in je darmen leeft.
Voldoende vezels zorgen bijvoorbeeld voor gezondere bacteriekoloniën. Gefermenteerd voedsel is ook een uitstekende stimulans; denk bijvoorbeeld aan zuurkool, tempeh of kimchi. Ontstekingsremmend eten is ook goed, zoals vette vis, donkere bladgroenten, ananas, gember, kurkuma.
En suikers en slechte vetten? Niet heel verrassend: die zijn juist weer funest voor de gezonde microben in je darmen! Nog een reden om gezond te eten, kortom: je wordt er een heel stuk vrolijker van.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ank van Gulik zegt:
Edward Bach was allopaat en een beroemd bacterioloog. Er zijn zelfs enkele psychiaters die deze Bach bloesems gebruiken voor hun patiënten bijv. Gors bij depressie. Het is helemaal geen nieuwe ontdekking dat de bacteriën in de darmen verantwoordelijk zijn voor stemmingen.
Groet Ankvangulik@icloud.com