Het is één van de meest geliefde delicatesseproducten: de truffel. Pasta met truffelsaus of salades met truffelolie staan bij menig restaurant op het menu. Dat meestal wel tegen een stevige prijs, want echt goedkoop is deze paddenstoelensoort niet.
Maar zijn truffels gezond, of betaal je vooral flink wat voor de exclusieve smaak? En hoe zit dat dan met truffelproducten die je zo verbazingwekkend goedkoop in de supermarkt vindt? We zetten het in deze blog allemaal voor je op een rijtje!
Wat zijn truffels?
Truffels zijn een familie van paddenstoelensoorten. Ze groeien onder de grond, wat ze vrij lastig te vinden maakt – één van de redenen voor de hoge prijs die er doorgaans voor gevraagd wordt. Bij het oogsten van truffels worden nog wel eens varkens ingezet, die erg goed zijn in het benodigde gewroet.
Er bestaan verschillende soorten truffels, die in verschillende seizoenen groeien. De witte truffel is het zeldzaamst, en daarmee ook het duurst. De zwarte truffel komt iets meer voor, en daar hangt dan ook een minder excessief prijskaartje aan. Beide soorten kunnen behoorlijk groot worden, tot wel 10 cm in doorsnee.
De voornaamste reden dat deze zwammen ondanks de kosten zo veel gekocht worden, is hun smaak. Truffels hebben een heel herkenbaar aroma dat bijvoorbeeld goed bij chique pastagerechten en champignongerechten past.
Zijn truffels gezond?
De vraag is dan natuurlijk: zijn truffels alleen maar duur, of hebben ze ook nog wel enige voedingswaarde? Het blijkt dat het met die gezondheidswaarde helemaal niet tegenvalt. Truffels bevatten maar weinig calorieën – zo’n 34 per 100 gram verse truffel. De reden is dat deze paddenstoelen vooral uit water bestaan, met per 100 gram maar een halve gram vet en één gram koolhydraten.
Aan mineralen bevat truffel vooral fosfor en calcium. Beide zijn goed voor de stevigheid van je botten: fosfor helpt bij de opname van calcium. Verder is fosfor ook nodig voor de aanmaak van collageen, dat je huid elastisch houdt, en steunt het de energievoorziening.
Hoe gebruik je truffels?
Truffels zijn dus zeker niet slecht voor je. Aan de andere kant gebruik je er in de meeste gerechten zo weinig van dat het ook niet heel veel uitmaakt of truffels gezond zijn. Ze worden doorgaans alleen maar als smaakmaker ingezet. Te veel moet je er dan niet van gebruiken, want dan gaat het alleen maar overheersen!
De volgende gebruikswijzen zijn bijvoorbeeld ideaal voor truffels:
- Geschaafde truffels over pasta, risotto of vis
- Een beetje truffelolie in een salade of opnieuw door de pasta
- Truffelmayonaise bij gebakken aardappeltjes of champignonburgers
- Kleine stukjes truffel voor wat extra bite bij vlees of salades
Let op met truffelproducten!
Voel je je direct geïnspireerd om ook eens met truffel aan de slag te gaan? In dat geval is een kleine waarschuwing op zijn plek. De meeste ‘truffelproducten’ die je in de supermarkt vindt, bevatten namelijk helemaal geen truffel. Dat is ook de reden dat ‘truffelolie’ zo goedkoop aangeboden wordt!
In plaats van truffel worden alleen kunstmatige aroma’s gebruikt – en het meest gebruikte aroma is een restproduct dat uit olieraffinaderijen komt. Niet het soort ingrediënten dat je graag in je eten terugvindt! Producten waar daadwerkelijk truffel in zit, zijn helaas zeldzamer. Het merk Il Mondo del Tartufo is het voornaamste Nederlandse merk dat zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen werkt.
Vergeet niet om altijd goed het etiket te checken. Tenzij er echt truffel bij de ingrediënten staat, worden er alleen goedkope aroma’s gebruikt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!