Chiazaad staat bij ons bekend als een superfood. In het kleine zaadje zitten namelijk talloze gezonde voedingsstoffen. Volgens de oude verhalen zouden de Azteken en de Maya’s uit 1 eetlepel chiazaad de kracht halen om 24 uur lang te strijden. De moeite dus om kijken of waar deze legende op gebaseerd is. Is chiazaad gezond of is het een overgewaardeerd en overprijst superfood?
Wat is Chiazaad?
Chiazaad is het kleine, zwarte zaadje van de Mexicaanse chiaplant Salvia Hispanica (familie van de muntplant) en komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika. In Midden- en Zuid-Amerika wordt het door de volkeren nog steeds gebruikt als voedsel en ook zelfs als medicijn. Chiazaadjes waren vroeger meer waard dan goud! De Azteken gebruikten de kracht van de zaadjes om lange afstanden mee af te leggen.
Chiazaad gezond? 5 voordelen
Waar is chiazaad goed voor? Eerst kijken we naar de “gewone” voedingswaarde, die op zich al erg indrukwekkend is. Daarna onthullen we de unieke eigenschappen en het geheime wapen van chiazaad.
1. Vitamines en mineralen
Chiazaden bevatten hoge gehaltes aan calcium, magnesium, selenium, kalium, ijzer, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B3. Deze hoge voedingswaarde onthullen al dat chiazaad gezond is. Om deze stoffen beter op te nemen helpt het wel om de chiazaden eerst fijn te malen of te laten weken. Regelmatig chiazaadjes aan je dieet toe voegen is enkel op basis van de vitamines en mineralen alvast een goede keuze.
2. Helpt bij afvallen
Chiazaad bevat een grote hoeveelheid vezels (34,4 gram vezels per 100 gram). Vezels zijn natuurlijk erg gezond voor onze darmflora, en ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Ze helpen je dus om af te vallen zonder dat je honger moet lijden.
Als je de zaden vooraf laat weken in water krijg je een soort gelei. Deze zorgt voor een tragere vertering van koolhydraten in de maag, en dus een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit zorgt dan weer voor stabiele energie en het voorkomen van cravings.
Chiazaden hebben echter nog een uniek wapen. De zaden kunnen namelijk 27 keer hun eigen gewicht aan water opnemen! Dit versterkt nogmaals een langdurig verzadigd gevoel.
3. Goed voor sporters
Als de Azteken oorlog konden voeren met een handjevol chiazaad, dan zal er wel een fysiek voordeel voor sporters zijn.
Een van de grootste voordelen is het opslaan van water. We vernoemden al dat chiazaden 27 keer hun eigen gewicht aan water kunnen opnemen. Dit is niet alleen goed om af te vallen. Het zorgt ervoor dat je enorm goed gehydrateerd wordt, wat vooral een cruciale factor is bij langdurige inspanningen.
In het boek Born to Run van Christopher McDougall wordt beschreven hoe de Tarahumara, een Mexicaanse stam met fantastische lange-afstandslopers, de chiazaden gebruikten voor sportdrankjes. (Het recept vind je onderaan dit artikel)
En ook recente studies tonen aan dat voor prestaties van ongeveer 90 minuten het consumeren van chiazaad even goed is al een moderne sportdrank met suiker. Chiazaden bevatten nochtans weinig koolhydraten. De kracht komt dus uit de hydratatie en de gezonde vetten. Deze zorgen voor een meer stabiele energie ten opzichte van sportdrankjes met snelle suikers. Vooral bij langdurige inspanning is de rol van vetverbranding belangrijker dan die van suikers.
De eiwitten in chia-zaden bevatten overigens alle 9 essentiële aminozuren, ideaal om te herstellen na een zware inspanning. Kortom, chiazaden behoren tot een van de geheime wapens van slimme sporters!
4. De kracht van omega 3
Omega 3 vind je niet alleen in vette vis. Ook deze zaadjes zitten er vol mee en maken chiazaad gezond. Per 100 gram bevatten chiazaden 30,7 gram vet, waarvan 23,7 meervoudig onverzadigde vetzuren.
Omega 3 vetzuren hebben een positief effect op het cholesterolgehalte, en onze hormoonbalans. Omega 3 vetzuren zijn ontstekingsremmend en verlagen hierdoor onder andere het risico op hart- en vaatziekten. Ze zorgen ervoor dat zenuwcellen goed met elkaar kunnen communiceren en zijn dus vooral belangrijk voor de hersenen.
5. Een mooie en soepele huid
Door de hoge concentratie aan anti-oxidanten zijn chiazaadjes ook zeer goed voor de huid. Anti-oxidanten verhelpen het schadelijke effect van vrije radicalen, die vrijkomen door allerlei lichaamsprocessen. Zo kan je huid veel makkelijk herstellen en weer stralen!
Nadelen van chiazaad
Chiazaden kunnen ook nadelen hebben. Maar dit is eerder iets individueels. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld last krijgt van de hoeveelheid vezels. Een overmaat aan vezels kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid veroorzaken. Hetzelfde effect kan komen van het enzyme-laagje rond het zaadje, net als bij noten. Luister naar je lichaam en kijk waar jij je goed bij voelt.
Chiazaad heeft een contra-indicatie voor wie bloedverdunners of vochtafdrijvende middelen neemt. Als je een van deze medicijnen gebruikt is het beter om eerst je arts te raadplegen om te bepalen welke voeding al dan niet geschikt is voor jou.
Hoe kan je chiazaadjes eten?
Chiazaad staat nog niet heel lang in onze winkelrekken. En je vraagt je misschien af hoe je deze zaadjes het beste kan eten. Ze zijn eigenlijk verrassend veelzijdig. Hier vind je alvast enkele ideeën:
- Als topping: Strooi chiazaadjes over je yoghurt of een salade als topping.
- In granola: Gebruik chiazaadjes om granola mee te maken.
- Chia-pudding: Door de waterabsorberende eigenschap kan je met chiazaden makkelijk pudding maken. De juiste verhouding van de hoeveelheden zaad en water zijn wel cruciaal.
- Smoothies: Je kan chiazaden toevoegen aan je smoothie en deze meteen opdrinken. Of je wacht even en gebruikt de chiazaden om je smoothie te laten indikken. Let op, als je te veel gebruikt wordt je smoothie een dikke pudding.
- Crackers en brood: In veel supermarkten vind je chia-crackers en chia-brood, een makkelijke manier om deze zaadjes in je eetschema te verwerken.
- Chia Fresca: Waag jezelf een oud-strijder op basis van deze eeuwenoude sportdrank!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!