We weten het allemaal en vergeten het allemaal wel eens. Zonnebrand. Je loopt lekker buiten in het zonnetje. Armen en benen bloot. Zonnebril op. En dan bedenk je dat je de zonnebrand bent vergeten. Ach wat geeft dat voor een keertje. Of het is 4 uur ’s middags en je denkt: die zonnebrand van vanochtend zal vast nog wel werken. Maar is dat zo? Waarom moeten we onszelf goed beschermen tegen de zon? En hoe doe je dat tijdens het sporten?
Wat betekent UVA en UVB?
Je gebruikt zonnebrand niet alleen tegen verbranding maar ook tegen andere schade die verschillende soorten straling aanrichten.
De straling die ons bereikt bestaat voor het grootste gedeelte uit UVA-straling. Ultraviolet type A dringt heel diep in onze huid door. De schade die het aanricht aan je DNA zorgt voor huidveroudering en een verhoogde kans op huidkanker.
UVB, Ultraviolet type B, zorgt voor de verbranding op onze huid die we kennen. Het veroorzaakt ook weer schade aan het DNA. Maar tegelijkertijd hebben we het nodig voor de aanmaak van vitamine D.
Een goede zonnebrand bevat moleculen die de straling absorberen en onschadelijk maken. Of ze bevatten stoffen die als een spiegel werken en de straling dus weerkaatsen.
Hoe en wanneer gebruik ik zonnebrand?
Het liefst gebruik je iedere dag zonbescherming. Er is namelijk altijd UV-straling. Ook op grijze, bewolkte dagen. Zelfs wanneer je de hele dag binnen zit. De UVA-stralen dringen nog steeds door tot aan je huid.
Ga je echt de zon in, smeer je dan op tijd in. Minimaal een half uur van te voren, zodat het goed in kan trekken. En dat herhaal je iedere twee uur. Of nog vaker als je gesport hebt.
Factor 50
Door verkeerde informatie op het internet en marketingtrucjes zijn we een aantal onwaarheden over zonnebrand gaan geloven. Hardnekkige fabels die ten koste gaat van onze bescherming.
Met stip op nummer één. Door zonnebrand met factor 50 wordt je niet bruin. En we willen allemaal een gezonde kleur op ons huid, want dan zien we er toch net iets beter uit.
Factor 50 beschermt beter tegen uv-straling. Het zorgt ervoor dat je net een beetje langer in de zon kan zitten zonder te verbranden. Je brengt dus juist geen schade aan, waardoor je juist langer kunt genieten van een gebruinde én gezonde huid.
Waterbestendige zonnebrand
Net als bij een waterbestendige jas gaan we er vanuit dat een waterbestendige zonnebrand ons na het zwemmen nog steeds beschermt. Of dat het een goede zonnebrand is wanneer je veel zweet tijdens het sporten.
Helaas is dit niet het geval. Een zonnebrand hoeft na het zwemmen nog maar 50% op je huid te zitten om het label ‘waterbestendig’ te mogen hebben. Dit testen ze door mensen twee keer 20 minuten in een bad te zetten.
Wanneer je actief zwemt of langere tijd in het water duikt, zal er nog minder bescherming overblijven. En wanneer je jezelf ook nog eens afdroogt na het zwemmen, blijft er vrij weinig over. Je zult dus gewoon weer opnieuw moeten smeren.
Het nut van aftersun
Voor als het toch een keertje fout gaat is er aftersun. Zo’n flesje kost ongeveer evenveel als de zonnebrand zelf. Op verpakkingen staan vaak woorden als ‘verzachtend’, ‘kalmerend’ en zelfs ‘genezend’.
Een aftersun is alles behalve genezend. Het maakt de schade door de zon niet ongedaan. Een aftersun doet niets anders wat een normale bodylotion ook kan. En dat is hydrateren.
Ook alle goed klinkende extra’s, zoals aloë vera, helpen niet. Er zit namelijk maar zo weinig van in de fles dat het geen effect heeft. Het staat echter wel mooi op de verpakking.
Er zijn zelf soorten die meer schade aanrichten. Ze bevatten parfum, alcohol of menthol. Dit kan de irritatie van je huid zelfs verergeren.
Wat kun je dan wel doen? Koel je huid met water. Of gebruik een crème zonder parfum en alcohol. Dat hoeft geen dure lotion te zijn.
Duur of goedkoop?
In het voorjaar verschijnen de schappen met zonnebrand. Meterslange rijen met allerlei soorten en merken. Het prijsverschil is groot. Dat doet de schijn wekken dat de duurdere vast ook beter zijn.
De prijs zegt helemaal niks over de bescherming. Alleen de factor op de verpakking zegt daar iets over. De zonnebrand met factor 30 in een flesje van 3 euro biedt dezelfde bescherming als die van 15 euro.
Het prijsverschil zit in de andere ingrediënten. Een dure zonnebrand voelt misschien wel lekkerder aan of ruikt lekkerder. Daar kun je voor kiezen. Maar voor de zonbescherming hoeft het niet.
Welke zonnebrand moet ik gebruiken?
Geen aftersun, geen dure merken en misschien geen waterbestendige zonnebrand. Maar wat dan wel? Bij het kopen van een goed zonnebrand moet je op twee dingen letten.
- Het beschermt tegen UVA én UVB
- De Sun Protection Factor (SPF)
Alle andere verschillen zoals geur, type lotion of olie, heeft alleen te maken met persoonlijke voorkeur.
UVA en UVB
Controleer altijd of een zonnebrand tegen UVA en UVB beschermt. Tegenwoordig is dit bijna standaard. Maar een controle kan geen kwaad.
De Sun Protection Factor (SPF)
De SPF factor die je kiest hangt af van de gevoeligheid van je huid en hoe lang je bescherming wilt. Gemiddeld genomen verbranden we zonder bescherming al na 10 minuten. SPF 30 zorgt ervoor dat het 30 keer zo lang duurt voordat je verbrandt.
Een hoge factor betekent echter niet dat je minder kunt smeren. Voor een goede werking zul je nog steeds elke twee uur opnieuw moeten smeren. Een hoge factor is dus niet per se noodzakelijk.
Extra aandacht voor je gezicht
Je gezicht vraagt wat extra aandacht. De huid op je gezicht is anders dan de huid op je armen en benen. En dus vraagt het ook om andere zonnebrand.
Een ‘normale’ zonnebrand dringt minder goed door in de huid op je gezicht. Daarom zijn er speciale producten voor je gezicht.
Gebruik je een dagcrème? Kies er dan een met een SPF factor die tegen UVA en UVB beschermt. Zo ben je op koude en bewolkte dagen ook beschermt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!