Glutenvrij eten is een behoorlijke hype. Niet alleen mensen met coeliakie kiezen er tegenwoordig voor om producten met gluten te laten staan! Ook bij vagere klachten wordt het nog wel eens als oplossing aangegrepen. Maar om dan ook echt verbetering te zien, moet je natuurlijk wel gezond glutenvrij eten.
Waar moet je daarbij nou op letten, en wat zijn de grootste valkuilen? We geven je zes praktische tips om te voorkomen dat je met een glutenvrij voedingspatroon tekorten oploopt of ongezonder eet!
Is glutenvrij eten gezond?
Maar is glutenvrij eten niet automatisch gezonder dan eten mét gluten? Veel mensen denken tegenwoordig dat gluten verantwoordelijk zijn voor een hele rits aan problemen, van buikpijn tot zelfs kanker. Het schrappen van deze groep stofjes zou dus direct voor een gezondere leefstijl moeten zorgen.
Dat is echter niet het geval! Het overgrote deel van de Nederlanders kan gluten uitstekend verwerken. Door een hele categorie voedingsmiddelen te schrappen, vergroot je dan alleen de kans op tekorten van bepaalde nutriënten. Is het niet nodig, dan zouden we je dus ook zeker geen glutenvrij eetpatroon aanraden.
Gezond glutenvrij eten: 6 tips
Helaas zijn er natuurlijk ook de mensen voor wie er geen andere optie is. Hoe kun je in dat geval toch gezond glutenvrij eten? Door op de volgende zes punten te letten, voorkom je de meest voorkomende problemen!
1. Let op met ‘glutenvrije alternatieven’
De laatste jaren komen er steeds meer glutenvrije broden, cakes, wraps enzovoort op de markt. Dat is natuurlijk mooi nieuws – in theorie. Het addertje onder het gras is dat veel van deze producten niet bepaald gezond zijn. Aan glutenvrij brood wordt bijvoorbeeld vaak veel suiker en verzadigd vet toegevoegd, om de smaak te verbeteren. Zie o.a. deze gids over glutenvrije producten van de consumentenbond.
Dat geldt natuurlijk niet voor elk glutenvrij product, maar het is verstandig om de etiketten altijd goed te controleren. Vaak zul je zien dat deze ‘alternatieven’ aanmerkelijk minder gezond en voedzaam zijn dan gewone volkoren broden.
2. Zo veel mogelijk onbewerkt eten
Dat brengt ons bij het volgende punt: eet zo min mogelijk bewerkte producten. Dat is natuurlijk een advies dat eigenlijk voor iedereen van toepassing is. Wanneer je geen gluten kunt verdragen, heeft het echter een dubbele reden.
Om te beginnen is zelf koken gewoon de beste manier om niet te veel ongezonde additieven binnen te krijgen. Daarnaast maakt onbewerkt eten het echter ook een stuk makkelijker om gluten te vermijden! Zeker wanneer je van de kleinste sporen al ziek kunt worden, zijn etiketten namelijk niet altijd volledig.
3. Eet genoeg vezels
Een glutenvrij eetpatroon betekent vooral dat je minder (volkoren) graanproducten eet. Dat kan nadelig uitpakken. Eén van de belangrijkste redenen is dat graanproducten een belangrijke leverancier van vezels zijn. Veel mensen met coeliakie hebben dan ook een vezeltekort!
Gelukkig zitten vezels in de meeste plantaardige producten. Je kunt dus veel opvangen door meer groente en fruit te eten – wat ook nog eens heel gezond is. Daarnaast zijn glutenvrije granen en peulvruchten goede alternatieven, waarover hieronder meer.
4. Gebruik glutenvrije granen
Niet alle graansoorten bevatten gluten. Veelgebruikte soorten als tarwe en spelt helaas wel, maar er zijn genoeg alternatieven, die steeds breder verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan zilvervliesrijst en haver (met glutenvrij logo). Ook pseudogranen als quinoa, amarant en boekweit zijn uitstekende opties.
Wel is het belangrijk om altijd te checken of deze producten een glutenvrij-keurmerk hebben. Als ze samen met andere granen worden verwerkt, kan er namelijk kruisbesmetting plaats hebben gevonden. Alleen een keurmerk garandeert dat dat niet het geval is.
5. Eet peulvruchten en noten
Peulvruchten zijn in de Nederlandse keuken niet echt populair. Dat is zonde, want ze zijn ontzettend goed voor je – ook als gezond glutenvrij eten. Peulvruchten bevatten veel vezels, B-vitamines en mineralen. Precies de voedingsstoffen die je mis kunt lopen als je geen of minder granen eet
Ook noten zijn aanraders, zeker voor die vitamines en mineralen. Zowel amandelmeel als bijvoorbeeld kikkererwtenmeel is dan ook een prima optie om als meelvervanger te gebruiken.
6. Zorg voor voldoende jodium
Een laatste punt om aandacht aan te besteden is jodium. Dat mineraal wordt in Nederland standaard aan brood toegevoegd, om te voorkomen dat we er een tekort aan oplopen. Veel glutenvrij brood bevat echter géén extra jodium.
Je kunt zelf bakkerszout met jodium kopen om een beetje te compenseren. Andere opties zijn om meer zeewier te eten, of natuurlijk gewoon om een jodiumsupplement te nemen.
Gezond glutenvrij eten is gelukkig echt wel mogelijk, maar het kan even zoeken zijn om het juiste eetpatroon te vinden. Als je hier nog vragen over hebt, horen we dat graag van je in de reacties!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!