Je hartslag in rust is makkelijk te meten en verbergt een schat aan informatie over je fitheid en gezondheid. Ontdek waarom het zinvol is om je rusthartslag te kennen en hoe je een verandering in rusthartslag kan interpreteren.
Hoe meet je je hartslag in rust?
Je echte hartslag in rust meet je in de ochtend, we noemen dit ook wel eens de ochtendpols. Zodra je wakker wordt, neem je rustig je horloge en tel je het aantal hartslagen in één minuut. Zo simpel is het. Voor een optimaal resultaat kan je dit twee maal herhalen en de laagste waarde noteren.
Wat is een normale hartslag in rust?
Een normale hartslag in rust voor een volwassen persoon is ongeveer 60 slagen. Ben je erg sportief, dan kan dit dalen tot 50 slagen. Sommige topsporters hebben een echt sporthart en hebben een ochtendpols van 35 slagen per minuut. Dit is echter niet wat je moet nastreven, omdat de kans op ongezonde hartafwijkingen ook groter wordt.
Hoe interpreteer je je hartslag in rust?
Voor een goede interpretatie van je hartslag in rust is het belangrijk dat je deze dagelijks meet. Het is namelijk niet zozeer de absolute, maar vooral de relatieve waarde die erg interessant is. Indien je hartslag hoger of lager is dan normaal, dan vertelt dit iets, maar wat?
Je stresslevel
Een hogere rusthartslag kan betekenen dat je onder spanning staat. Indien je rustig in bed ligt of op een stoel zit en je hartslag is onnodig hoog, dan ervaar je mogelijk veel stress.
Een extra manier om te weten of stress de oorzaak is, is het meten van je hartslagvariabiliteit (HRV). Een hoge HRV betekent een relaxed lichaam. Een lage HRV betekent dat je in de fight or flight modus zit.
Vermoeidheid
Een hogere hartslag in rust kan betekenen dat je vermoeid bent. Na een zware fysieke inspanning heeft je lichaam soms meerdere dagen nodig om te recupereren. Het afvoeren van afvalstoffen en het bouwen van nieuwe cellen wordt versneld door een iets hogere hartslag.
Dit hoeft dus niets erg te betekenen. Maar als je hartslag in rust niet meer daalt gedurende meerdere weken, dan is het tijd om wat gas terug te nemen.
Ziekte
Hetzelfde geldt voor ziekte. Indien je lichaam aan het vechten is tegen een virus of bacterie, dan zal een hogere hartslag gebruikt worden om de soldaten van je immuunsysteem ter plaatse te brengen. Om sneller te recupereren kan je daarom best wat rustiger aan doen en je lichaam de tijd geven om te herstellen.
Je hydratatieniveau
Een hogere hartslag in rust kan ook betekenen dat je niet goed gehydrateerd bent. Indien je te weinig drinkt, wordt je bloed meer stroperig. Hierdoor zal je hart harder moeten pompen om dezelfde hoeveelheid bloed en zuurstof rond te brengen in het lichaam. Dat is een van de redenen waarom voldoende drinken zo belangrijk is voor je energie.
Je conditie
Een lagere rusthartslag betekent in sommige gevallen dat je conditie verbetert. Een betere conditie betekent namelijk meer bloedvaten, meer rode bloedcellen en een efficiënter energiemetabolisme in de cellen. Hierdoor heb je juist minder bloed nodig om eenzelfde hoeveelheid zuurstof rond te brengen. Je hartslag in rust zal dus trager zijn.
Je recuperatievermogen
Je kan ook je hartslag in rust overdag meten na een fysieke inspanning. Hoe sneller je hartslag na een bepaalde inspanning weer daalt, hoe beter je recuperatievermogen. Het zegt wat over de algemene fitheid van je lichaam. Om deze maatstaf te gebruiken is het wel best om eenzelfde protocol te gebruiken dat je bijvoorbeeld iedere maand eens test.
Je hartslag in rust kan je dus veel vertellen, maar het is enkel door dagelijks je ochtendpols te nemen en kritisch naar jezelf te kijken dat je kan achterhalen wat dit precies betekent.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Misha zegt:
Interessant maar mis belangrijke info. Ochtendpols verschil dus per persoon en teken van stress of vermoeidheid is een verhoging. Hoeveel afwijking is normaal en wanneer mag je aannemen dat er iets loos is? En na hoeveel dagen zou het moeten zakken?
M.van der Drift zegt:
Ik heb al een hele tijd een hoge hartslag rond de 130+, die ook niet verder echt daalt in de nacht.
Ik heb nooit gerookt, en ben 3 a 4 keer in de week sportief bezig. Heb wel eenheel stressvol leven omdat ik al 11 jaar mijn partner verzorgt die een CVA heeft gehad en gedeeltelijk verlamd is en in feite niet veel kan doen. Drie keer per week komt de Envida voor de persoonlijke verzorging. Ben nu naar de cardioloog gestuurd voor onderzoek met indicatie hoog, wat betekent dat en wat kan ik nog doen om de sitiuatie te verbeteren.
Wilhelm de Ruiter wilhelmderuiter@gmail.com zegt:
Een vraag hartslag bij inspanning stel 120 na hoeveel tijd bijv 3 minuten rust hoe hoog mag dan de hartslag zijn.
H. De weerd te Zoetermeer zegt:
Ik heb hartritmestoornis. Hoelang al weet ik niet. Ik heb urineverlies en gebruik daar iets voor. Als ik ergens heen moet drink ik minder om dat verlies in de hand te houden. Is dat goed?
Mijn zwager is deze week overleden terwijl hij te horen kreeg juist naar huis te kunnen. Hij heeft een bacterie opgelopen die zijn lichaamstemperatuur naar 42 gr joeg en heeft 2wk in de ic gelegen. Kan dit de oorzaak zijn waardoor zijn hart het heeft begeven?
Pieter de Wit zegt:
Hoi H.,
Ik voel je met je mee, maar kan helaas geen uitsluitend antwoord geven op je vraag. Maar 42 graden is te veel voor een mensenlichaam, waardoor organen, zoals het hart, het inderdaad kunnen begeven.
Greet Beukenkamp post@greetbeukenkamp.nl zegt:
Ik heb altijd in rust een hartslag van 50 of nog iets lager gehad. Ook mijn bloeddruk was altijd laag. (Geen sporthart) De laatste twee maanden is mijn hartslag in rust verhoogd tot tussen de 70 en 80. Ook mijn bloeddruk is aanmerkelijk hoger. Ik heb daarbij een opgejaagd gevoel., terwijl ik niet gespannen ben. Ik ben 83 jaar. Ik loop veel en ben nog behoorlijk actief Ik maak me wat ongerust. Ik ben onder behandeling van een cardioloog voor ritmestoornissen. Mijn volgende afspraak is pas in november
Pieter de Wit zegt:
Hoi Greet,
Dat kan duiden op een hartprobleem, maar ook op het gebruik van koffie of thee, overtraining, stress of een infectie. Dus verzorg jezelf extra goed, neem 1 week rust, waarbij je wel wandelt, geen koffie drinkt, nog gezonder eet dan anders en afspreekt met mensen die je leuk vindt. Kijk dan eens hoe je je voelt.