Voel jij je vaak moe en futloos? Heb je een droge huid en weet je niet waar het vandaan komt? Of tintelen jouw handen en voeten vaak opeens enorm? Als je veel last hebt van dit soort vage klachten, kan dat soms op een vitaminetekort duiden. Gelukkig komen ernstige tekorten in Nederland maar heel weinig voor, omdat ons voedsel hier in het algemeen van hoge kwaliteit is.
Toch zijn er omstandigheden waarin je er last van kunt krijgen. Het is in zo’n geval natuurlijk belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te merken. Hieronder benoemen we daarom per vitamine de belangrijkste symptomen van een tekort.
Risico op vitaminetekort?
Zoals gezegd zijn ernstige tekorten in Nederland gelukkig zeldzaam. Toch komen ze voor, zeker in wat minder hevige varianten. De belangrijkste reden daarvoor is een eenzijdig eetpatroon. Eet je bijvoorbeeld veganistisch, maar gebruik je weinig andere bronnen voor B-vitaminen? Dan loop je daarmee een risico.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor mensen die nauwelijks koolhydraten eten of mensen die veel junkfood eten. Een andere reden voor vitaminetekorten is dat je simpelweg te weinig eet. Je ziet dit vaak bij mensen die een crashdieet volgen.
Maar ook als je gewoon erg weinig eetlust hebt, ligt dit gevaar op de loer. Het kan dan verstandig zijn om met een huisarts te kijken hoe je nog wel alle benodigde stoffen binnen kunt krijgen.
Vitaminetekort symptomen
Maar hoe weet je nu of je inderdaad een vitaminetekort hebt? Hieronder noemen we voor alle dertien vitamines kort wat de belangrijkste symptomen zijn!
Vitamine A-tekort
Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van je huid en ogen. Als je er te weinig van hebt, zullen je huid en haar er wat doffer uitzien. Een chronisch tekort kan er ook voor zorgen dat je nachtblind wordt, of op lange termijn zelfs geheel blind. In Nederland gebeurt dat gelukkig nauwelijks.
Vitamine B1-tekort
Vitamine B1 is een essentiële vitamine voor je energievoorziening en je zenuwstelsel. Daarom zorgt een tekort ervoor dat je je futloos en zwakjes gaat zorgen. Op de lange termijn kan het zelfs tot depressie leiden. Door de afname van de werking van je zenuwen krijg je soms last van gevoelloosheid in je benen. Ten slotte wordt dit tekort geassocieerd met minder eetlust en gewichtsverlies.
Vitamine B2-tekort
Ook vitamine B2 zorgt voor energie: het houdt het hemoglobinegehalte hoog, de stof die zuurstof door je bloed vervoert. Een tekort zorgt dus opnieuw voor algemene vermoeidheid. Daarnaast levert een tekort vaak een droge en schilferige huid of zelfs huidontstekingen op. Andere symptomen van dit tekort zijn vet haar, rode ogen en pijn rondom je mond en tong.
Vitamine B3-tekort
Een B3-tekort heeft weer energiegebrek tot gevolg. Ook gaat de gezondheid van je huid er weer op achteruit: je kunt uitslag, ontstekingen of zelfs zweertjes krijgen. Hoofdpijn, nervositeit en een slechte adem zijn verdere symptomen. Als het tekort heel ernstig is kunnen er bewustzijnsstoornissen optreden, maar dat gebeurt in Nederland eigenlijk niet.
Vitamine B5-tekort
Een tekort aan B5 loop je eigenlijk alleen op bij ernstige ondervoeding. In dat geval is het meest kenmerkende symptoom een branderig gevoel in de voeten. Ook voel je je wederom moe, maar heb je moeite om te slapen, en raakt de hartslag onregelmatiger. Heb je dit soort symptomen, dan is er waarschijnlijk echter iets anders aan de hand. Zoals gezegd: een tekort komt praktisch niet voor.
Vitamine B6-tekort
Vitamine B6 houdt zich opnieuw bezig met de energievoorziening. Krijg je er te weinig van binnen, dan zijn slapeloosheid, vermoeidheid en verwardheid te verwachten gevolgen. Ook depressies komen voor. Je huid en tong gaan ontsteken, en je weerstand neemt in het algemeen af. Sommige mensen gaan extra vocht vasthouden en krijgen last van haaruitval.
Vitamine B8-tekort
Een tekort aan vitamine B8 is opnieuw iets waar je in Nederland niet snel last van kunt krijgen. De vitamine zit namelijk in allerlei verschillende voedingsmiddelen. Krijg je het toch voor elkaar, dan zijn huid- en tongproblemen weer een symptoom waar je last van kunt krijgen. Verder zijn vermoeidheid, een verminderde eetlust en spierpijn hier de gevolgen.
Vitamine B11-tekort
Vitamine B11 – ook wel bekend als foliumzuur – is één van de meest voorkomende probleemvitamines. Zeker zwangere vrouwen hebben hier nog wel eens te weinig van (dus neem een supplement als je zwanger bent!) Een ernstig tekort zorgt dat het lichaam niet goed kan groeien en ontwikkelen. Een tekort is daarom gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Bloedarmoede en darmstoornissen zijn verdere symptomen.
Vitamine B12-tekort
Vitamine B12 komt alleen in dierlijke producten voor en kan daarom bij vegetariërs een probleem zijn. Het is essentieel voor de groei van je lichaam en het onderhoud van het zenuwstelsel. Een tekort leidt tot bloedarmoede, met als gevolg vermoeidheid en hoofdpijn. Ook tintelende handen en voeten zijn een bekend symptoom, vooral het gevolg van schade aan de zenuwen.
Vitamine C-tekort
Een tekort aan vitamine C hindert onder andere de genezing van wonden en botbreuken. Dat leidt onder andere ook tot bloedend tandvlees en het snelle ontstaan van kneuzingen. Ook kunnen de gewrichten opzwellen en krijg je problemen met je spijsvertering. Dit tekort is wat vroeger bij zeelieden tot scheurbuik leidde!
Vitamine D-tekort
Een tekort aan vitamine D komt vooral voor bij ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur. Het belangrijkste symptoom is dat je botten zwakker worden, maar dat merk je natuurlijk pas na langere tijd. Hetzelfde geldt voor gevolgen als tandbederf en nierstenen. Het is daarom verstandig om sowieso goed op je vitamine D te letten.
Vitamine E-tekort
Vitamine E kun je eigenlijk alleen te weinig binnenkrijgen wanneer je voedselopname om de één of andere reden gehinderd wordt. Op de korte termijn leidt het vooral tot nervositeit, trage reflexen en verlies van je evenwicht wanneer je loopt. Uiteindelijk kunnen er ook hartklachten en problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
Vitamine K-tekort
Wanneer je langdurig antibiotica moet nemen, kan dat tot een tekort aan vitamine K leiden. Het belangrijkste gevolg is dat je bloedstolling ernstig vertraagt. Vitamine K speelt daarbij namelijk een vitale rol. Mogelijk verzwakt dit tekort ook je botten, maar daarnaar moet nog wat meer onderzoek worden gedaan.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
c hrist zegt:
probeer jakefood op vitaminbar zit alles in wat we nodig hebben.ik gebruik het .
Anna zegt:
Heel interessant , zo ben ik er nu achter gekomen, dat door het niet eten of te eentonig eten, waarschijnlijk vitaminegebrek heb. Vriendelijk bedankt Anna rohs
Lotte (beheerder) zegt:
Goed dat je daar achter gekomen bent, Anna, ik hoop dat je er snel iets aan kunt doen!
Lb zegt:
Vraagje.. hoe weet je nu of je alle vitaminen en mineralen (voldoende) binnen krijgt als je gevarieerd probeert te eten? Sommige combinaties van voeding remmen opname van bepaalde vitaminen weer etc.
Mark zegt:
Hoi LB,
In principe krijg je alle vitamines en mineralen binnen als je gezond eet.
Wanneer je echter bepaalde voedingsmiddelen compleet schrapt (bijvoorbeeld koolhydraten) dan kan het zijn dat je tekorten oploopt.
Als je last hebt van de vitaminetekort symptomen zoals in het artikel beschreven kan je altijd contact opnemen met een arts.
Ook als je geen last hebt, maar toch twijfelt is het verstandig om je te laten adviseren. Tekorten zijn vaak makkelijk op te vangen met een kleine aanpassing in je dieet of een supplement.
Hoop dat je hier iets mee kunt!
Groetjes,
Mark