[Gesponsord artikel]
Vorige maand legaliseerde voor het eerst een land uit de G7 cannabis voor algemeen gebruik. Canada eiste die eer op. Daarmee loste de Canadese premier Justin Trudeau een verkiezingsbelofte in die hij jaren daarvoor tijdens zijn verkiezingscampagne gedaan had en die hem populair gemaakt had, vooral onder jonge stemmers.
Canada ging hierbij niet over één nacht ijs. Er werd uitgebreid vooronderzoek gedaan naar hoe dit het best te reguleren viel. Hoe dit te combineren was met hun lidmaatschap van overkoepelende organisaties zoals de VN, die de legalisering van drugs verbiedt in hun reglementen.
Aan ieder probleem viel wel een mouw te passen, zo bleek uiteindelijk. Zo kon het gebeuren dat op 17 oktober 2018 op verschillende plekken in het land de eerste "cannabis dispensaries" om middernacht feestelijk hun deuren openden.
Hoe cannabis ooit illegaal werd
Wie de internationale ontwikkelingen op wietgebied volgt, kan niet anders dan concluderen dat de cannabisplant momenteel aan een enorme comeback bezig is. Vroeger was cannabis namelijk veel meer een algemeen gebruikte plant, niet in de laatste plaats vanwege zijn vele gezonde eigenschappen.
Er wordt geschat dat aan het begin van de vorige eeuw nog in ruim 60% van alle medicijnen cannabis als bestanddeel zat. Sinds de jaren '30 viel de plant echter ten prooi aan een demonisatiecampagne. Vooral aangewakkerd door bedrijfstakken zoals de papierindustrie en de farmaceutische industrie. Die een (onpatenteerbare) concurrent zagen in het goedkope en snelgroeiende plantje.
Fanatiek lobbyen deed hem - of haar, cannabisplanten kunnen immers beide geslachten hebben - in sommige landen zelfs op de hoogste plek van de drugsklasseringen belanden. Maar vooral sinds de opkomst van het internet ontdekken veel mensen nu opnieuw de gezonde eigenschappen van de plant.
Dat heeft ertoe geleid dat er juist een lobby vanuit het volk ontstond richting de politiek en de medische wereld om wiet te legaliseren. Die heeft er nu behalve in Canada ook al in o.a. Uruguay, Jamaica en meer dan 30 staten in de VS toe geleid dat het gewas weer uit het verdomhoekje gekomen is.
Een veelzijdige plant
Moeten we daar blij mee zijn? Nou...eigenlijk wel, ja. Want de cannabisplant heeft nogal wat goede eigenschappen. Experts hebben berekend dat cannabis en hennep, het stugge zusje van cannabis, in totaal wel zo'n 50.000 verschillende toepassingen hebben. Je kunt er o.a. bouwmaterialen van maken (de hennepvezels zijn ijzersterk en isoleren goed), kleding, brandstof, touw en voedsel.
Voor dat laatste hoef je de plant niet eens te bewerken, je kunt er zo salade van maken of het in de thee doen. Maar vooral in de landen waar cannabis nu legaal is, zijn ondernemers ook al op allerlei andere creatieve manieren met cannabis aan de haal gegaan. Daar kun je inmiddels wietchocola kopen, wietpizza's, wietdrankjes, chips, hartige hapjes, noem maar op.
Endo-cannabinoïde systeem
De meest spectaculaire nieuwe toepassingen van cannabis vinden echter plaats op het gebied van onze gezondheid. Want wát een voordelige effecten op onze gezondheid blijken de werkzame stofjes van de plant te hebben. Deze zogenaamde fyto-cannabinoïden sluiten naadloos aan op ons eigen inwendige endo-cannabinoïde systeem. Zeg maar de controlekamer van ons lichaam.
Je zult er waarschijnlijk nooit iets over gehoord hebben tijdens biologieles (het is ook nog niet zo lang ontdekt). Maar je lichaam maakt dus zelf ook cannabinoïden aan die sprekend lijken op de stofjes uit de omstreden plant.
Het endo-cannabinoïde systeem coördineert via de als neurotransmitters opererende cannabinoïden vrijwel alle belangrijke lichaamsprocessen met elkaar. Van de spijsvertering tot het afweersysteem en van de stofwisseling tot het slaap-waakritme. Oftewel: het endo-cannabinoïde systeem is er verantwoordelijk voor dat ons lichaam in homeostase blijft. Een status van optimaal functioneren. En wie wil dat nou niet?
De receptoren voor cannabinoïden die op onze cellen door het hele lichaam heen te vinden zijn, zoals de CB1- en de CB2-receptor, gaan bij activatie door cannabinoïden onder meer het ontstaan en de verspreiding van kankercellen tegen.
Wie op PubMed, het grootste medisch-wetenschappelijk forum ter wereld, een zoekopdracht loslaat voor bijvoorbeeld 'CB1 receptor' komt al meer dan 7.000 studies tegen die het belang van het endo-cannabinoïde systeem aantonen.
De fytocannabinoïden van de plant geven het endocannabinoïde systeem, dat door oorzaken als een slecht dieet, stress en gifstoffen vaak minder is gaan functioneren door de jaren heen, een boost die de hele gezondheid doet toenemen.
Enkele positieve effecten:
- Ze verlichten chronische pijn
- Remmen ontstekingen
- Stoppen neurodegeneratie,
- Verbeteren de eetlust
- Maken de immuunfunctie krachtiger
- Werken ontspannend
- Helpen bij angststoornissen, epilepsie, schizofrenie, depressie en nog veel meer.
Cannabis tegen spierpijn
Ook spierpijn gaat sneller over met cannabis, vooral als je het lokaal aanbrengt. Daarvoor is bijvoorbeeld wietzalf erg geschikt. Wie zijn zure spieren na hard werken of sporten insmeert met wietzalf, zal zien dat ze sneller geen last meer hebben.
Oké, de geur van wietzalf is wel behoorlijk karakteristiek, en misschien niet voor iedereen even aangenaam, maar voor spierpartijen die wat verder van de neus af zitten kan het zeker het proberen waard zijn.
Cannabis verslavend en schadelijk?
Maar de nadelen dan, zul je misschien denken, want die heeft cannabis toch ook? Nou, dat blijkt reuze mee te vallen als je ze nader onder de loep neemt. Cannabis werkt enigszins verslavend, maar volgens Jellinek veel minder dan bijvoorbeeld alcohol of tabak. En met de verhalen over psychische aandoeningen en hersenschade die cannabis op z'n geweten zou hebbben valt het ook wel mee.
In 2015 deden de universiteiten van Colorado en Kentucky een groot gecoördineerd onderzoek waarin ze de hersens van wietgebruikers en niet-gebruikers onder meer via MRI-scans en andere tests met elkaar vergeleken. Wat bleek? Er was geen enkel verschil te ontdekken. De breinen van wietgebruikers bleken minstens even vitaal als die van niet-gebruikers.
Onderzoekers concludeerden dat de psychische problemen die sommige notoire blowers hebben, waarschijnlijk eerder het gevolg waren van het feit dat ze bespoten wiet gebruikten en dus iedere keer dat ze een joint opstaken, de giftige pesticiden binnenkregen.
Het enige 'probleem' dat overbleef was dat één van de bekendste cannabinoïden, THC, je high kan maken. Maar net als bij alcohol worden die effecten pas echt duidelijk wanneer je er méér van inneemt.
Een beetje THC dat je inneemt via wietolie bijvoorbeeld werkt alleen maar gunstig voor je lichaam. Daarom nemen nu al zoveel mensen één of twee wietdruppeltjes onder de tong voor het slapen gaan. Dan kunnen al die gezonde stofjes 's nachts hun werk doen en van een eventuele trip merk je niets, want als je wakker wordt is die allang weer voorbij.
Kwestie van tijd
Kortom, genoeg reden dus om de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van cannabis toe te juichen. Europa, inclusief het Nederlandse kabinet, sputtert tot nu toe nog wat tegen. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat men ook hier inziet dat de voordelen van legalisatie de nadelen ver overtreffen.
Partijen zoals Groen Links, de Partij voor de Dieren, het Forum voor Democratie en de SP hebben het inmiddels in hun partijprogramma's opgenomen. Tot chagrijn van de farmaceutische industrie en andere 'concurrenten' van het plantje ongetwijfeld, maar goed nieuws voor iedereen die zijn gezondheid graag in eigen hand (en tuin) neemt.
Gastblog door: Kees de Graaff - thc-olie.nl
Neem contact op als je ook een gastblog wilt publiceren.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!