Maar liefst 20% van Nederland heeft regelmatig last van een slechte spijsvertering, of dat probleem zich nu uit in obstipatie, een opgeblazen gevoel of buikpijn. Artsen schrijven nog wel eens maagzuurremmers en andere medicijnen voor, maar op de lange termijn heeft dit vaak nauwelijks effect – en soms komen de klachten zelfs ernstiger terug.
Gelukkig kun je de problemen vaak verminderen door goed op je voedingspatroon te letten. Wat moet je vooral wel doen, en wat vooral niet? We zetten het voor je op een rijtje!
Eet veel vezels
Vezels kunnen niet door het lichaam verteerd worden, maar dat betekent absoluut niet dat ze niet nuttig zijn. Integendeel – ze zijn van cruciaal belang als je je darmen gezond wilt houden. Door vocht op te nemen, houden ze de ontlasting namelijk soepel.
Eet daarom vooral producten met vezels, zoals noten en zaden (vooral lijnzaad), groente en fruit. Laat wit bloem en andere witte producten daarentegen juist staan: die bevatten helemaal geen vezels, en belemmeren daardoor je spijsvertering juist enorm.
Drink genoeg en op de juiste momenten
Dat water belangrijk is voor je lichaam, dat wist je waarschijnlijk al: hydratatie houdt niet alleen je spijsvertering op gang, het zorgt ook dat je frisser bent en houdt bij veel mensen zelfs eetbuien onder controle. Maar wist je ook dat het belangrijk is om op de juiste momenten te drinken?
Het is bijvoorbeeld verstandig om een glas lauwwarm water te drinken als je net wakker bent, maar vlak na maaltijden kun je beter nog even wachten, omdat je anders het maagzuur verdunt en zo de vertering vertraagt. Verder is het belangrijk dat je alleen water of (groene) thee drinkt: veel andere dranken, zoals koffie en alcoholische dranken, drogen je op de lange termijn alleen maar uit. Niet goed voor de darmen!
Speur allergieën op
Veel mensen zijn zonder het te beseffen allergisch of intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen. De gevoeligheid is dan niet zo sterk dat je hem direct opmerkt, maar sterk genoeg om dat nare opgeblazen gevoel flink te versterken! Bij kinderen zijn noten en pinda’s vaak verdachten, maar ook melk, vis en eieren kunnen aan het probleem bijdragen.
Bij volwassenen komen daar ook nog eens tarwe en soja bij. Vermoed je dat jij niet goed tegen een bepaald voedingsmiddel kunt? Eet het dan eens een week niet, en voeg het dan weer aan je dieet toe. Verdwijnen de symptomen gedurende die week en komen ze daarna weer terug? Dan ben je waarschijnlijk gevoelig voor het voedingsmiddel in kwestie.
Slaap en sport genoeg
Slaap en lichaamsbeweging zijn belangrijker voor de spijsvertering dan veel mensen denken. Zo zorgt krachttraining ervoor dat je meer spierweefsel kweekt, wat ertoe leidt dat je meer calorieën gaat verbranden en daardoor actiever voedsel gaat verteren. Ook cardiotraining helpt je spijsvertering vooruit; vooral door intervaltrainingen verbruik je flink wat extra energie.
Daarnaast is voldoende slaap belangrijk: als je moe bent, zal het steeds lastiger worden om gezond te blijven eten! Bovendien gaat je lichaam, en dus ook je vertering, op de spaarstand wanneer je regelmatig veel te weinig slaap krijgt. Acht uur per dag is dus echt aan te raden.
Snelle spijsvertering
Wanneer je met bovenstaande tips je spijsvertering op gang hebt gebracht, zul je al snel verbetering zien. Het opgeblazen gevoel verdwijnt, en na de maaltijd heb je niet meer zo’n last van kramp.
Daarnaast zullen er waarschijnlijk ook dingen verbeteren waarvan je nog niet eens gemerkt had dat ze problematisch waren: je weerstand wordt beter, je voelt je wakkerder, je krijgt minder snel ontstekingen en je libido gaat omhoog. Zo gaat door een beter voedingspatroon je algemene gezondheid flink omhoog.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Linda zegt:
Ik deze klachten ook. 32 jaar mee. Steeds medicijnen.loop Steeds ziekenhuis mee. Komen steeds niet ui. Krijg steeds medicijnen moe van