Integreer yoga in je beweging en je komt er hoe dan ook sterker uit! Want ook al wordt yoga vooral door veel mensen geassocieerd met ontspanning, je spieren worden er enorm sterk van. Het is een sport waar je zowel mentaal als fysiek behoorlijk wordt uitgedaagd. De verschillende poses en houdingen voer je uit met je eigen lichaamsgewicht, waardoor je jezelf flink kunt uitdagen. In deze blog leggen we je verder uit hoe yoga specifiek bijdraagt aan spierversterking.
Spieropbouw door yoga
Er zijn talloze soorten yoga, maar niet elke stijl draagt bij aan spieropbouw. Yin en Restorative yoga maken bijvoorbeeld gebruik van statische houdingen en helpen niet specifiek bij het versterken van spieren. Je hebt ook stijlen zoals Ashtanga, Vinyasa en Power Yoga die wel gericht zijn op krachtontwikkeling. Houdingen zoals de krijger en plank fungeren eigenlijk als vormen van gewichtstraining omdat ze weerstand bieden tegen de zwaartekracht met je eigen lichaamsgewicht. Veel vormen van yoga vallen onder functionele krachttraining, waarbij meerdere spieren en gewrichten tegelijkertijd worden gebruikt. Dit helpt bij het opbouwen van kracht die handig is voor dagelijkse activiteiten zoals lopen, zitten, buigen en draaien. In tegenstelling tot traditionele krachttraining die zich vaak richt op specifieke spiergroepen, biedt yoga een meer gebalanceerde aanpak waarbij het hele lichaam wordt versterkt. Yoga bevordert ook de flexibiliteit en lengte van spieren, in tegenstelling tot het snelle spiergroei-effect van traditionele krachttraining. Wil je nou zelf aan de slag met yoga, dan heb je eigenlijk alleen een yogamatje nodig, die je bijvoorbeeld kan bestellen bij de Yogashop.
Zo maak je yoga nog krachtiger
Om je yoga practice krachtiger te maken en merkbaar sterker te worden, zijn er een paar simpele trucs die je kunt toepassen. Een eerste tip is om je aantal houdingen die je uitvoert te verdubbelen. Zo daag je je spieren extra uit en verbeter je zowel je uithoudingsvermogen als kracht. Bijvoorbeeld, voer meerdere rondes van de zonnegroet uit of herhaal een houding drie keer met korte pauzes ertussen. Een andere effectieve methode is het verlengen van de duur van de houdingen. Door een houding langer vast te houden, moet je spieren langer aanspannen, wat uiteindelijk bijdraagt aan je krachtontwikkeling. Daarnaast kun je gewichten en hulpmiddelen toevoegen aan je practice. Gewichten rond je enkels of polsen helpen je om bepaalde spiergroepen te activeren en versterken. Het gebruik van bijvoorbeeld een verzwaarde bal tijdens houdingen zoals de boothouding, vergroot ook de uitdaging en verbetert je spierkracht.
Houdingen om alvast mee aan de slag te gaan
De boothouding is een krachtige balansoefening die voornamelijk de buikspieren aanspreekt. Begin zittend op de mat met de handen achter je, til je borst op en breng één voor één je benen van de grond tot ze gebogen zijn in een hoek van 45 graden. Strek wanneer mogelijk beide benen uit, waarbij je de handen naar voren richt en je core nog meer aanspant. Houd je rug zo recht mogelijk terwijl je de benen gedurende 30-60 seconden strekt. In de krijger richt je je vooral op de beenspieren, versterk je de core en verbeter je de stabiliteit. Plaats beide voeten naast elkaar op de mat, stap één been naar achteren met de tenen naar voren gericht en houd de hiel op de grond. Buig het voorste been in een hoek van 90 graden, zorg dat de knie recht boven de enkel staat, span de buikspieren aan en adem krachtig ongeveer een minuut door. De goddess pose is een intense squat die de buik-, been- en armspieren aanspreekt. Sta met de voeten wijd uit elkaar, tenen naar voren gericht, buig door de knieën in een diepe squat en breng de armen in een hoek van 90 graden omhoog, waarbij je de schouderbladen naar elkaar toe trekt. Houd de knieën naar buiten geduwd, adem krachtig door en voel de spieren branden terwijl je deze houding zo laag mogelijk vasthoudt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!