Heb jij ook moeite om niet te smokkelen met je dieet? Ook als je niet obsessief aan het lijnen bent, betekent gezond eten nou eenmaal ook dat je bepaalde producten niet te vaak eet. En dan is het lastig als je daar toevallig écht even enorme trek in hebt.
Om gezonde voeding een beetje relaxed te houden, is de 80-20-regel een goed uitgangspunt. Toch brengt ook die bekende vuistregel valkuilen met zich mee! Want hoe veel is 20 procent nou eigenlijk precies?
Smokkelen met je dieet
Cheaten of een beetje smokkelen met je dieet is in principe niets slechts. Een voedingspatroon dat 100% volgens strenge regels moet lopen, is namelijk niet vol te houden! En het vervelende is, als je het wel probeert, heeft dat doorgaans een averechts effect.
Strenger voor jezelf zijn betekent namelijk maar zelden dat je niet meer smokkelt. In plaats daarvan betekent het vooral dat je bozer op jezelf zult zijn als je toch eens voor de verleiding bezwijkt. Voor sommige mensen loopt de frustratie dan zelfs zo hoog op dat ze er maar helemaal mee stoppen. Niet goed voor je resultaten…
80-20-regel
Om die reden is de 80-20-regel in het leven geroepen. Het idee is heel simpel: eet 80% strikt gezond, dan maakt die overige 20% niet zo veel meer uit. Je lichaam werkt efficiënt genoeg om 20% rotzooi af te kunnen voeren, als je een goede basis hebt. En als je voor 80% goed eet, dan is die basis er gewoon.
Met andere woorden: de 80-20-regel is bedoeld om gericht te kunnen smokkelen. Het geeft je een richtlijn om in gedachten te houden. Als je toch eens trek hebt in een croissantje, dan kan dat prima als deel van die 20%. Aan de andere kant voorkomt deze vuistregel ook dat je opeens iedere dag met een croissantje zit te ontbijten.
Hoe veel is 20%?
Dan is de vraag natuurlijk: hoe veel is die 20% ongeveer? Dat kun je namelijk op heel wat manieren opvatten. 20% van je totale calorie-inname? 20% van de maaltijden? Misschien 20% van de losse producten die je gebruikt? Of zelfs 20% van de tijd die je aan het eten bent?
We zullen je een geheimpje vertellen: het maakt niet heel veel uit waar je die 20% aan afmeet. Het enige dat wél belangrijk is, is dat je niet al deze methodes door elkaar gebruikt. Dan trap je namelijk precies in de grootste valkuil van de 80-20-regel.
De valkuil van de 80-20-regel
Wat is namelijk het probleem? We hebben allemaal een erg slecht beeld van hoe veel 20% ongeveer is. Onbewust proberen we daar een stuk meer in te proppen dan eigenlijk nog gerechtvaardigd is. Dat heeft vanzelfsprekend geen al te beste gevolgen voor de gezondheid van je eetpatroon!
Ga maar na: hoe denk je zelf als je ’s avonds met trek op de bank zit? Ach, je bent toch goed bezig geweest vandaag – je hebt drie gezonde maaltijden gegeten. Dan kun je nu best een bakje chips voor jezelf pakken. Wat je daarbij even vergeet, is dat die gezonde maaltijden óók al 20% minder gezond waren. En dat je in de namiddag ook al een krentenbol naar binnen hebt gewerkt.
Met andere woorden: tijdens de maaltijd ging je voor 20% van de ingrediënten of calorieën. Maar als je zin hebt in snacks, reken je opeens in gezonde en ongezonde eetmomenten – en ga je dáár voor 20% gezond. En dat levert per saldo een stuk meer ongezondheid op.
Blijf je best doen!
Kortom: hou in gedachte dat de 80-20-regel niet betekent dat het ‘vanzelf wel goedkomt’. Het is geen ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Het is ook geen ‘als ik mijn colaatje laat staan, ben ik er wel ongeveer’. 80% gezond is echt nog een stuk gezonder dan dat!
Een beetje smokkelen met je dieet is dus een aanrader, maar geef jezelf niet té veel ruimte. Die 20% is je smokkelgebied, punt. Het idee is niet dat je vervolgens éxtra gaat smokkelen met die 80% die je aan probeert te houden.
80-20-regel plannen
Om dat te voorkomen, kun je ruwweg twee strategieën volgen. Optie één is om die 20% als uitwijkoptie voor noodgevallen te gebruiken. Lunch vergeten? Prima, dan koop je eens een frietje op werk. Optie twee is dat je je 20% al van tevoren inplant. Je kiest bijvoorbeeld voor één cheat day per week, of voor af en toe een cheat meal in je eetschema.
Maar let op: probeer deze strategieën niet tegelijk te gebruiken. Dan plan je namelijk al 20% ongezond, en komt daar ook nog eens 20% aan onvoorziene uitschieters bovenop! Zo zit je voor je het weet op een 50-50-dieet… en dat klinkt toch minder ideaal.
De moraal van het verhaal is dus: blijf je wel bewust van wat je eet. Af en toe smokkelen met je dieet is prima en niets om je schuldig over te voelen! Maar schuif vervolgens niet naar je achterhoofd dát je iets minder gezonds gegeten hebt. Zo voorkom je dat je ongemerkt een stuk meer cheat dan je doorhebt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Aartje Vd Broek zegt:
Hallo ik ben Aartje, gebruik al 6 maanden koolhydraatarm dieet ben op gewicht, blijf't moeilijk op gewicht te blijven, dat zakt verder terug dat moed niet.
Op advies van diëtist 1x aardappelen en 1x rijst in de week er bij kijken wat het gewicht doet.
Gebruik magnesium heb veel
Krampen in voet en kuit .
Is dat de verzuring, wat doe je daar tegen?
Mvg.Aartje
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Aartje,
Als je meer afvalt dan je wilt is het inderdaad verstandig om weer wat meer koolhydraten te gaan eten!
Spierkrampen komen ook vaak voor bij tekorten aan mineralen zoals zink en magnesium. Die zitten onder andere veel in koolhydraatrijke producten zoals granen, dus misschien kan het daar iets mee te maken te hebben? Maar ik zou misschien even met je diëtist overleggen of het mogelijk is dat je naast magnesium ook nog wat andere supplementen nodig hebt: hij of zij weet beter hoe je dieet eruit ziet :-)