
We weten allemaal dat het ongezond is om te dik of juist te dun te zijn. Veel mensen weten echter niet precies wat voor hen een gezond gewicht is. Niet zo gek, want dat is afhankelijk van onder andere je lengte en leeftijd. Het is dus voor iedereen weer anders.
Toch kun je vrij makkelijk een schatting van jouw ideale gewicht maken door je BMI te berekenen. Maar wat is nou een gezond BMI? En hoe kun je betrouwbaar je BMI berekenen? Je leest het allemaal hieronder!
Gezond gewicht
Laten we eerst eens kijken wat we verstaan onder een ‘gezond gewicht’. Eenvoudig gezegd komt dat er gewoon op neer dat je niet te zwaar bent, én niet te licht – dat laatste wordt door veel mensen nog wel eens over het hoofd gezien.
Van overgewicht weten we dat het het risico op bepaalde ziektes en aandoeningen verhoogt. Mensen met obesitas krijgen sneller diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Ook kunnen al die overtollige kilo’s voor rug- en gewrichtsklachten zorgen.
Ondergewicht is echter niet minder gevaarlijk. Het betekent vaak dat je een tekort hebt aan allerlei essentiële voedingsstoffen, en kan daarom onder andere voor extreem energiegebrek en een slecht functionerend immuunsysteem zorgen.
Wat is het BMI?
BMI is een afkorting voor Body Mass Index (een index die overigens ook wel de Quetelet Index genoemd wordt). Deze index kijkt naar de verhouding tussen je gewicht en je lichaamslengte. Aan de hand daarvan wordt gekeken of je gewicht binnen een gezonde grens valt.
Het voordeel van het BMI is dat je het heel eenvoudig kunt berekenen. Het nadeel van die eenvoud is natuurlijk ook dat het BMI niet altijd 100% accuraat is. Soms geeft het een net iets té simplistisch beeld, waarover straks nog wat meer. Je BMI berekenen geeft dus vooral een indicatie van je gezondheid, geen definitieve analyse!
Hou ten slotte wel in de gaten dat het alleen gebruikt kan worden bij mensen tussen de 18 en de 70. Buiten dat leeftijdskader gelden iets andere grenzen.
Hoe bereken je je BMI?
Zoals eerder gezegd geeft het BMI aan wat de verhouding is tussen je gewicht en je lichaamslengte. Je hebt dan ook alleen die twee gegevens nodig om deze index te berekenen! De formule is geldig voor mannen en vrouwen.
De formule voor je BMI luidt als volgt:
- Gewicht (in kg) / Lengte x Lengte (in meters) = BMI.
Als je dus 1,70 meter bent en 60 kilo weegt, heb je een BMI van 60 / (1,7 x 1,7) = 20,8. Vind je het te veel gedoe om je BMI handmatig te berekenen, dan kun je ook een online BMI calculator gebruiken.
Wat is een gezond BMI?
In het algemeen wordt gezegd dat een BMI tussen de 20 en de 25 gezond is. Pas onder de 18,5 is er echter sprake van medisch ondergewicht, dus aan die kant is er nog wel wat speling.
Bij overgewicht is er minder ruimte: boven de 25 geeft een BMI aan dat je te zwaar bent, en boven de 30 is er sprake van obesitas, oftewel gevaarlijk overgewicht. In een overzicht:
- Lager dan 18.5 --> ondergewicht.
- Tussen 18.5 en 24,9 --> gezond.
- Tussen 25 en 29.9 --> overgewicht.
- Tussen 30 en 39.9 --> ernstig overgewicht.
- Boven de 40 --> morbide obesitas, ernstig te zwaar.
Overigens moet hier wel opgemerkt worden dat de grenzen voor sommige bevolkingsgroepen net even anders liggen: Aziaten hebben bijvoorbeeld een andere lichaamsbouw, waardoor een gezond BMI voor hen van dat van Europeanen verschilt.
Nadelen van BMI
Zoals je ziet is het hartstikke eenvoudig om te checken of je een gezond BMI hebt. We zeiden het echter eerder al: die eenvoud heeft ook een nadeel! Er zijn namelijk een paar situaties waarbij het BMI geen optimaal beeld geeft van je gezondheid:
Veel spieren
Als je erg gespierd hebt, betekent dat vaak dat je ook flink zwaar bent. Spierweefsel weegt nou eenmaal relatief veel. Het gevolg kan zijn dat je officieel een ongezond hoog BMI hebt. En dat terwijl veel spierweefsel zeker niet slecht voor je is…
Veel buikvet
Sommige mensen hebben niet heel veel vet – maar als het vet dat ze hebben, zit op hun buik opgeslagen. Ze hebben dan een gezond BMI, terwijl dat niet helemaal terecht is. Vet rond je organen brengt namelijk wel degelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. In dit geval zou het dus wel degelijk verstandiger zijn om af te vallen.
Taille meten
Om te compenseren voor deze nadelen, kun je naast je BMI ook de omtrek van je taille meten. Als je heel gespierd bent, is die omtrek namelijk nog steeds representatief. En als je juist relatief veel buikvet hebt, geeft je taille ook een beter beeld.
Je meet de omtrek van je taille in het midden tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Lees de omtrek af wanneer je uitgeademd heb, maar hou je buik niet extra in.
Gezonde taille mannen
Voor mannen gelden de volgende waarden voor de middelomtrek:
Minder dan 79 cm – ondergewicht
79 tot 94 cm – gezond gewicht
94 tot 102 cm – overgewicht
Meer dan 102 cm – obesitas
Gezonde taille vrouwen
Voor vrouwen zien die waarden er als volgt uit:
- Minder dan 68 cm – ondergewicht
- 68 tot 80 cm – gezond gewicht
- 80 tot 88 cm – overgewicht
- Meer dan 88 cm – obesitas
Vetpercentage meten
Wil je echt een gedetailleerd beeld van je vetpercentage en lichaamsbouw? Dan is alleen je gewicht niet genoeg, omdat je daaruit niets af kunt leiden over de verhouding tussen spiermassa en vet. In dat geval kun je daarom beter je vetpercentage laten meten.
De nauwkeurigste manier om je vetpercentage te meten, is met een huidplooimeting. Dat kun je bij veel sportscholen gratis laten doen. Ook kun je zelf een huidplooimeter kopen om daarmee thuis aan de slag te gaan! Zo weet je zeker dat je niet alleen een gezond BMI hebt, maar ook een gezonde vetverhouding.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
ik ben 50 en weeg 79 kilo. Ik sport 3 tot 4 keer pwk. Mijn lengte is 1.68
Ik mag volgens de eetmeter 1450 cal.eten.
Ik kom hier moeizaam aan toe.
Kan het zijn dat ik te weinig eet en daardoor niet afval en mijn lijf het opslaat als reservers?
Hi Mirjam,
Dat is helaas niet mogelijk.. In dit artikel over de spaarstand-mythe leggen we je uit waarom niet. In het kort: bij een calorietekort val je altijd af. Als je dus geen gewicht verliest, lijkt het erop dat je toch wat te veel eet. Ik zou je een paar dingen aanraden:
1. Check of je echt geen vet kwijtraakt. Je gewicht kan ook gelijk blijven doordat je intussen meer spierweefsel opbouwt. Word je niet lichter, maar wel zichtbaar slanker? Dan werkt je dieet gewoon :-)
2. Check nog even hoe veel calorieën je kunt eten met onze online tool. Ik vind 1450 namelijk klinken als erg weinig, zeker als je zo vaak sport.
3. Hou een week heel precies bij hoe veel je eet. Zet een kleine weegschaal in je keuken en weeg alles af voor je het in de Eetmeter invoert (de portiegrootte in de app slaat niet altijd ergens op). Vergeet ook 'kleine' dingetjes niet!
Er is een goede kans dat je er zo achter komt dat je meer eet dan je eigenlijk denkt. Is dat niet het geval, verlaag dan je inname met 100 kcal per dag en kijk of dat iets uithaalt. Zo niet, blijf dan langzaam verlagen tot je wel af begint te vallen :-)