Misschien heb je de term ‘sportvasten’ al wel een voorbij horen komen, maar de kans is groot dat het je verder niet heel veel zegt. Deze methode is namelijk nog niet heel bekend in de Nederlandse sportwereld, hoewel hij zich wel steeds meer begint te verspreiden.
Sportvasten is, kort gezegd, een kuur die ervoor zorgt dat je een betere conditie krijgt, slanker wordt en je in het algemeen fitter voelt – en dat allemaal binnen tien dagen. Hoe dat precies werkt, en voor wie sportvasten bedoeld is, vertellen we je in dit artikel.
Metabolische switch
Het programma van sportvasten is geen dieet, en het is ook zeker niet primair bedoeld om af te vallen. Het doel van de kuur is daarentegen om een zogenaamde ‘metabolische switch’ tot stand te brengen, dus met andere woorden, om ervoor te zorgen dat de spieren hun energie meer uit vet gaan halen dan uit suikers.
Dat verbetert het duurvermogen tijdens het sporten, omdat er doorgaans meer vet dan suiker aanwezig is. Een prettige bijwerking van het programma is dat je er flink van afvalt, onder andere doordat je er minder door gaat snacken. Ook voelen veel deelnemers zich na afloop fitter.
Hoe werkt sportvasten?
Sportvasten is voor een groot deel gebaseerd op het beïnvloeden van de stofwisseling, en voeding speelt zodoende een grote rol binnen het programma. Door middel van een afbouw- en een vastenperiode wordt je stofwisseling door de metabolische switch heen geleid.
Naast het voedingsprogramma kent de methode ook strenge richtlijnen voor het sporten in de tien dagen dat je het programma volgt, en ten slotte speelt suppletie ook nog een rol. Na de tien intensieve dagen zijn er ten slotte nog bepaalde voedingsrichtlijnen waar je je aan moet blijven houden om te zorgen dat je stofwisseling in de vetverbrandingsstand blijft staan.
Wat is precies het nut?
Sportvasten kan voor allerlei verschillende sportersgroepen een voordeel opleveren. Allereerst profiteren duursporters natuurlijk enorm van dit programma, omdat het duurvermogen veel groter wordt met een metabolisme dat vooral op vet gebaseerd is. Ook sporters die veel explosiever kracht moeten leveren, zoals sprinters, kunnen er echter hun basisconditie flink mee verbeteren!
Een ander voordeel, dat voor iedereen geldt, is dat je door sportvasten sneller herstelt van krachttrainingen en blessures, vermoedelijk doordat het programma de hoeveelheid mitochondriën in de spieren verhoogt. Ook de afname van vetweefsel en zoete trek is voor de meeste mensen een prettige vooruitgang.
Voor wie is het bedoeld?
Het sportvasten-programma is flink pittig, en het is daarom ook niet zo maar voor iedereen bedoeld. Een belangrijke voorwaarden is dat je zelf al regelmatig sport en dat je een redelijke basisconditie hebt voor je aan de kuur begint. Sport je eigenlijk nooit, dan zul je eerst conditie op moeten bouwen, bij voorkeur onder professionele begeleiding.
Verder is het belangrijk dat je niet ziek bent – de vastenkuur zou herstel namelijk tegengaan – en dat je bij medicijngebruik eerst even met je arts overlegt of de kuur wel geschikt voor je is.
Wetenschappelijke onderbouwing
Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar sportvasten, maar de wetenschappelijke resultaten die al wel gepubliceerd zijn, geven een grotendeels positieve indruk. Inmiddels lopen er bovendien verschillende nieuwe onderzoeken, die meer uitsluitsel zullen geven over de precieze gezondheidswaarde van het programma.
Op de website van sportvasten zijn de resultaten van alle onderzoeken naar de methode te vinden, net als verschillende links naar andere relevante artikelen. Zo kun je altijd zelf beoordelen wat je van de methode vindt, voor je je er eventueel zelf voor inschrijft!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Croisiaux Patrick zegt:
1. Sportvasten is een combinatie van sporten, vasten en soms supplementen-gebruik gedurende 10 dagen.
2. Met sportvasten krijg je te weinig energie binnen. Dit zorgt voor vermoeidheid, verminderde prestaties en spierafbraak.
3. Wanneer je koolhydraten niet of te weinig binnenkrijgt gaat je lichaam het uit de spieren halen en uiteindelijk over tot vetverbranding
4. Je hersenen kunnen vetten niet als energie gebruiken, koolhydraten zijn dus onmisbaar
5. Het gewichtsverlies bij sportvasten komt met name doordat je vocht, darminhoud en spiermassa kwijt raakt. Je verliest maar een klein deel vet.
6. De afbraak van spieren kun je tegengaan door intensief te sporten, maar dit is erg zwaar wanneer je geen energie hebt.
7. Binnen 10 dagen een prestatieverbetering van 15% is een fabel
8. Sportvasten is verre van comfortabel. Dagenlang vasten is voor velen buitengewoon pittig en onplezierig.
9. Sportvasten kan positieve effecten teweeg brengen, zoals verbeterde bloedwaarden.
10. Sportvasten blijkt voor veel mensen geen effectieve manier te zijn om vet te verbranden.
Marvin zegt:
Lijkt me best interessant om eens te doen. Heb jij het zelf wel eens gedaan?
Mark zegt:
Dag Marvin,
Bedankt voor je reactie.
Heb het zelf ook (nog) niet geprobeerd, maar lijkt me ook interessant.
Ervaringen van anderen zijn positief in ieder geval.
Groetjes,
Mark