FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

2

Enkele praktische tips voor meer energie!

Als er iets vervelend is, dan is het wel het gevoel dat je je leven leeft met een zwaar blok aan je benen en een hoofd dat onafgebroken overloopt: je bent uitgeput, alles kost veel te veel moeite, en je voelt je zo futloos dat je eigenlijk nergens meer echt lol in hebt. Komt dat gevoel je bekend voor? Dan is het hoog tijd om een paar ongezonde gewoontes om te gooien en te zorgen dat je wat meer energie krijgt! In dit artikel geven we je en paar praktische tips waarmee je snel weer fitter en actiever in het leven zult staan.

Hoe krijg je meer energie?

Het belangrijkste om altijd in gedachten te houden is dat het krijgen van meer energie niet iets moet zijn waar je dag en nacht aan moet denken. Neem niet af en toe wat halve maatregelen die nooit helemaal ‘in je systeem’ gaan zitten – nu en dan een avondje vroeg naar bed is bijvoorbeeld absoluut niet effectief. In plaats daarvan zul je ervoor moeten zorgen dat je bepaalde gewoontes aanleert – en aanhoudt. Alleen zo wordt goed voor jezelf zorgen een automatisme in plaats van de volgende vervelende taak waar je je gedachten steeds weer bij moet houden!

Energie krijgen door te bewegen

Eén van de belangrijkste factoren die bepaalt hoe veel energie je hebt, is de hoeveelheid lichaamsbeweging die je dagelijks krijgt. Wanneer je je moe en futloos voelt, kan het een hele opgave zijn om toch van de bank te komen en even flink te bewegen – maar het is een gewoonte die absoluut de moeite waard is om jezelf aan te leren!

Kijk welk type beweging het beste aansluit op jouw voorkeuren en dagelijkse schema. Maak tijd vrij om jezelf een paar uur per week flink in het zweet te helpen. Je zult merken dat je steeds energieker en vrolijker door het leven gaat! Het is slim om aan het begin van de week een aantal vaste sportmomenten in te lassen en je hier ook daadwerkelijk aan te houden, ook als je een drukke week voor de boeg hebt.

Krachttraining en spierversterkende activiteiten zijn uitermate geschikt om met meer energie door het leven te gaan. Ben je niet in staat om met zware gewichten te trainen? Kies dan een andere sport die je leuk vindt of kies een vorm van beweging die je wel aan kunt, zoals regelmatig een flinke wandeling maken. Alles is mogelijk, als je maar beweegt en langdurig stil zitten probeert te voorkomen.

Meer energie met de juiste voeding

Naast beweging is ook voeding een gezondheidsaspect voor meer energie waar je zeker rekening mee zult moeten houden. Makkelijke, snelle oppeppers als koffie, suiker en energiedrankjes lijken misschien heel praktisch, maar op de lange termijn kun je daar maar beter sterk mee minderen: ze zorgen namelijk niet alleen voor energiepieken, maar ook voor flinke dalen!

Eet in plaats daarvan voldoende groenten, fruit, volkoren producten, gezonde vetten en eiwitten, zodat je geen vitamines en mineralen tekort komt. Een andere belangrijke tip is om voldoende water te drinken. Hou altijd een vol flesje bij de hand en drink minstens twee liter per dag: dehydratie zorgt namelijk ook voor een duf en vermoeid gevoel.

Slaap is essentieel

Een inkoppertje, misschien, maar daarom niet minder belangrijk: als je slecht of te weinig slaapt, kun je dat hoge energieniveau wel vergeten. Het eerste dat je jezelf dus aan moet wennen, is om iedere dag op ongeveer dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan. Zo raakt je lichaam gewend aan dat ritme en slaap je dieper en beter.

Probeer structureel zo'n 8 uur per dag te slapen: tijdens de nachtrust herstelt je lichaam zich van de gemaakte inspanning van die vorige dag. Wanneer je goed uitgerust begin je met meer energie en motivatie aan de nieuwe dag! Zorg er daarnaast voor dat de kwaliteit van je slaap goed is: voorkom dat je gestoord wordt door licht en geluid, verban alle elektronische apparaten naar andere ruimtes in je huis en zorg dat je slaapkamer altijd goed is doorgelucht.

Probeer alle vormen van media zo'n 30 minuten voordat je gaat slapen te vermijden en neem even een ontspanningsmomentje voor jezelf, dit zal de kwaliteit van je nachtrust zeker ten goede komen!

Herstel met een leeg hoofd

Het laatste belangrijke advies is om regelmatig even wat tijd voor jezelf te nemen. Niets is zo slopend als het constante gevoel dat er nog ergens iets moet gebeuren; als je de hele dag met deadlines en lopende projecten in je hoofd zit, kan zelfs een ‘ontspannend’ blokje om maar weinig helpen.

Merk je dat je steeds met werk bezig bent? Probeer dan om je planning anders aan te pakken: denk niet in grote projecten, maar in kleine onderdelen die snel af te ronden zijn. Wanneer je steeds een duidelijk, haalbaar einddoel in je hoofd hebt, is het makkelijker om regelmatig ook echt even klaar te zijn – en dat zal snel meer energie geven.

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 18 mei 2016

Dag Anett,

Met die vraag kan ik je helaas niet helpen. Je kunt dit denk ik beter aan een arts of andere specialist op dit gebied vragen.

Mijn excuses!

Groetjes,

Mark

Reageer
anett - 18 mei 2016

Ik heb last van lipoedeem in miijm benen ze zijn moe en pijnlijk mijn leeftijd is 69 wat kan je daarmee

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 2 reacties