
Veel mensen die af willen vallen, combineren daarvoor krachttraining en cardio. Geen slecht idee, want beide trainingsvormen hebben absoluut hun voordelen als je wat extra pondjes kwijt wilt raken. Maar hoe zorg je nu dat je ze ook optimaal combineert? Je wilt immers niet dat je inspanningen bij de ene training je andere training saboteren.
In de blog van vandaag bespreken we wat de beste trainingsvolgorde is wanneer je zowel krachttraining als cardio doet. Door onderstaande punten even in overweging te nemen, voorkom je dat je nutteloze of minder effectieve training inplant.
Cardio is optioneel
Nog even een klein puntje voor we naar de planning zelf kijken: het is belangrijk om te onthouden dat cardio optioneel is voor vetverlies. Veel mensen geloven nog steeds dat uren op de loopband de enige manier zijn om af te vallen. Dat is echter absoluut niet waar!
Integendeel; cardio is aanmerkelijk minder effectief dan krachttraining. Meer spieren zorgen ervoor dat je stofwisseling versnelt, zodat je de hele dag door meer calorieën verbruikt, zelfs in rust. Bij elkaar genomen levert dat dus veel meer vetverlies op dan die paar honderd calorieën die je zwoegend op die loopband bij elkaar sprokkelt.
Voordelen van cardio
Dat wil natuurlijk ook weer niet zeggen dat cardio helemaal nutteloos is. Het kan wel degelijk een goede aanvulling zijn op je trainingsschema, zolang je daarbij ook maar krachttraining inplant! Het belangrijkste pluspunt van cardio is dat het je uithoudingsvermogen enorm kan verbeteren. Dat komt je algemene fitheid natuurlijk enorm ten goede.
Zeker als je voor HIIT kiest – dat wil zeggen, intervaltraining – ben je productief aan het trainen. In dat geval kun je met weinig tijd dus flinke vooruitgang boeken. Bovendien heeft HIIT het voordeel dat het niet snel saai wordt, een veelgehoorde klacht over traditionele en langdurige vormen van cardiotraining.
Kracht en cardio op verschillende dagen
Maar als je krachttraining en cardiotraining wilt combineren, hoe plan je ze dan handig in? Het beste is toch echt om de verschillende trainingen op verschillende dagen te plannen. Op die manier voorkom je namelijk dat je al moe bent voor je met de ene training begint. Wanneer je al een half uur cardio gedaan hebt, zul je zeker niet meer maximaal kunnen presteren met de gewichten!
Door beide trainingsvormen op afzonderlijke dagen in te plannen kun je maximaal inspannen voor leveren. Kijk vervolgens zelf wat in jouw dagschema handig uitkomt!
Kracht voor cardio
Lukt het je niet om krachttraining en cardio op verschillende dagen in te plannen? Dat hoeft geen ramp te zijn, maar in dat geval is het wel verstandig om even goed over je trainingsschema na te denken. Meestal is het in dergelijke gevallen het verstandigst om te beginnen met de krachttraining. Je spieren hebben namelijk echt een serieuze prikkel nodig om vooruitgang te boeken.
Wanneer je al te moe bent om met zware gewichten aan de slag te gaan, is je training daarmee zo goed als nutteloos. Cardio kun je altijd later nog doen; als je een keertje wat langzamer loopt, verbrand je nog steeds calorieën.
Cardio voor kracht
De enige uitzondering op die regel is het scenario waarin cardio je primaire training is. Wanneer je bijvoorbeeld sport om je uithoudingsvermogen te vergroten, zul je echt het maximale uit die hardloopsessie willen halen. In dat geval is de krachttraining eigenlijk de optionele component. Je kunt dan beter met de cardiotraining beginnen, en de krachttraining daarna doen.
Verwacht in zo’n geval echter niet zo veel krachttoename als wanneer je met de gewichten zou beginnen! Al met al is het dus vooral een kwestie van prioriteiten voor welke volgorde je kiest. Bepaal wat je voornaamste doel is, en zorg dat je die training eerst afrondt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Wat als ik toch eerste cardio doe en daarna kracht? Ik heb bevoorbeeld eerst Les en daarna dansles (cardio) en Kan dus pas na de dansles mijn kracht gaan doen. Ik Kan er wel een uurtje tussen house. Is dit heel erg of vald het Mee?
Hoi Lea, je krachttraining zal hierdoor waarschijnlijk iets minder effectief zijn, maar je kunt zo natuurlijk nog steeds spieren opbouwen :-) Dus liever niet als je voor het beste resultaat gaat, maar als je achteraf voldoende hersteltijd inplant is het ook geen groot probleem
Eindelijk antwoord op de vragen die ik had! En nog helder ook :)
Hi Chantal,
Goed om te horen!
Sportieve groet,
Mark
Ik die meestal een kwartier cardio om op te warmen voor de gewichten. Is dat eigenlijk nodig dan of is het onzin?
Hoi Lotje,
Dank voor je bericht.
Het is op zich prima om even op te warmen, maar 15 minuten is zeker niet noodzakelijk.
Ik zou het lekker bij 5 minuten houden.
Dan flink trainen met gewichten en tot slot wellicht nog wat interval cardio training. (Dit kan ook op een rustdag).
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groetjes,
Mark
Goed artikel met waardevolle informatie
Dag Hermien,
Dankje! Dat is goed om te horen!
Groet,
Mark