De meeste mensen gebruiken kruiden en specerijen toch vooral om hun eten op smaak te brengen. En daar is natuurlijk al helemaal niets mis mee. Sterker nog, dat kan op zichzelf al heel gezond zijn: zo heb je vaak bijvoorbeeld minder zout nodig om toch smakelijk te kunnen eten. Sommige kruiden en specerijen doen echter nog een heel stuk meer dan dat.
Ze voegen namelijk ook zelf hun eigen gezondheidsvoordelen aan je voedsel toe. En in sommige gevallen gaat dat om stofjes met unieke eigenschappen! We zetten hieronder tien van de gezondste kruiden en specerijen op een rijtje. Daarmee heb je alle reden om je eten stevig op smaak te brengen.
Verschil kruiden en specerijen
Het verschil tussen kruiden en specerijen is niet heel duidelijk. Als algemene vuistregel wordt vaak echter genomen dat kruiden de bladeren of bladstengels van groene planten zijn. Specerijen zijn dan de andere delen van een plant, al dan niet gedroogd. Dat kan van alles zijn. Zo zijn kaneelstokjes de bast van de kaneelplant, zijn kruidnagels bloemknoppen en is gember een wortel.
Ook zaad valt meestal in de categorie van specerijen, bijvoorbeeld in het geval van korianderzaad of mosterdzaad. Er zijn zelfs planten die zowel als kruid en als specerij gebruikt kunnen worden. Koriander heeft naast die zaadjes bijvoorbeeld ook eetbare blaadjes die smaak aan je gerecht kunnen geven.
Gezondste kruiden
We beginnen met vijf van de gezondste kruiden. Het goede nieuws is dat je het grootste deel waarschijnlijk gewoon al in je keukenkastje hebt staan! Zo niet, dan zijn ze bij praktisch iedere supermarkt vers en gedroogd te koop.
1. Tijm
Tijm als medicinaal kruid ken je waarschijnlijk wel van tijmsiroop. Dat wordt vaak gebruikt tegen hoest en keelpijn, en niet voor niets. Het werkt namelijk antibacterieel en kan daarmee tegen keelontstekingen helpen.
Ook bevat tijm bestanddelen die de ‘wand’ van de cel, het celmembraan, beschermen. Je cellen worden daarmee minder snel beschadigd, wat op de lange termijn helpt tegen veroudering. Ten slotte is tijm ook nog eens goed voor de spijsvertering.
2. Peterselie
In peterselie zit onder andere het stofje apigenine. Dat heeft verschillende gezonde effecten. Er zijn aanwijzingen dat het de groei van tumoren kan verkleinen, al is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.
Daarnaast bevat peterselie antioxidanten de je immuunsysteem versterken. De verschillende mineralen – calcium, mangaan, magnesium en foliumzuur – zijn goed voor onder andere je botten en je nieren. En ook niet onhandig: op peterselie kauwen helpt tegen een slechte adem.
3. Salie
De naam salie komt van salvere, Latijn voor ‘helpen’. Dat geeft al aan hoe deze plant in de oudheid gezien werd! Vandaag de dag hebben we er ook nog eens wetenschappelijk bewijs voor. Salie lijkt vooral te kunnen helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie.
Dat is het sterkst merkbaar bij mensen met alzheimer. Salie vermindert namelijk de afname van acetylcholine, terwijl juist die afname één van de belangrijkste aspecten van het ontstaan alzheimer is!
4. Rozemarijn
In rozemarijn zit onder andere een stofje met de originele naam rozemarijnzuur. Daarmee kun je onder andere allergische reacties verminderen. Bovendien helpt rozemarijnzuur om verstopping van de neus af te laten nemen.
Een ander voordeel van rozemarijn is dat het de werking van de hersenen stimuleert, zodat je je beter kunt concentreren! En ten slotte zorgt regelmatig gebruik van rozemarijn ervoor dat je huid zichzelf goed kan zuiveren.
5. Thaise basilicum
Let op: dit is niet dezelfde basilicum als de zoete Italiaanse! Thaise basilicum wordt in Azië ook wel “heilige basilicum” genoemd, en niet voor niets. Om te beginnen heeft het plantje een antibacteriële werking en beschermt het ook tegen bepaalde schimmels.
Daarnaast stimuleert het de groei van bepaalde cellen in je bloed, waardoor je immuunsysteem sterker wordt. Ten slotte lijken regelmatige porties Thaise basilicum te kunnen helpen tegen stress en angstgevoelens.
Gezondste specerijen
Ook de gezondste specerijen zijn verrassend gewone en veelgebruikte specerijen. Zo zie je maar weer dat het vaak nergens voor nodig is om een kapitaal uit te geven aan zogenaamde ‘superfoods’! Let wel op dat je dit soort specerijen het liefst biologisch en van goede kwaliteit koopt.
1. Gember
Over de gezondheid van gember hebben we al eerder een hele blog geschreven, dat geeft wel aan hoe veel voordelen het heeft. Zo helpt deze wortel sterk tegen misselijkheid en buikpijn. Soms is alleen de geur al genoeg om dat nare gevoel flink te verminderen. Wanneer je spijsvertering niet goed werkt, is gember een uitstekende stimulans om de boel weer op gang te krijgen. Ook werkt het als een pijnstiller, bijvoorbeeld bij pijn en stijfheid.
2. Rode peper
Goed, je moet wel van pittig houden, maar dan heb je ook wat. In pepers zit namelijk het stofje capsaïcine, dat talloze verschillende voordelen heeft. Het lijkt bijvoorbeeld goed voor je hart en je cholesterollevels te zijn. Ook verkleint het het risico op maagzweren (heb je die maagzweren al wel, dan kun je juist weer beter niet te pittig eten). En peper zorgt er ten slotte voor dat je net wat minder eet. Handig als je af probeert te vallen!
3. Kurkuma
Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd, wat geen verrassing is als je de kleur ziet. Het bevat het werkzame stofje curcumine. Dat helpt bijvoorbeeld om ontstekingen te voorkomen en wordt daarom al eeuwenlang gebruikt om wonden te ontsmetten.
Daarnaast lijkt het dankzij diezelfde ontstekingsremmende werking tegen hart en vaatziekten te beschermen. Onderzoek suggereert zelfs een link met het voorkomen van kanker, maar daar moet nog verder naar gekeken worden.
4. Kaneel
Kaneel heeft eveneens een verzachtend effect op ontstekingen. Niet voor niets wordt het dan ook vaak samen met honing en citroen gebruikt tegen keelpijn en andere soortgelijke klachten! Maar deze specerij is breder toe te passen. Zo lijkt kaneel bijvoorbeeld ook te helpen tegen maagpijn en menstruatiepijn, en verlaagt het mogelijk pieken in je bloedsuikerspiegel. Meer lees je in dit artikel over kaneel.
5. Nootmuskaat
Nootmuskaat werd al bij de Grieken en Romeinen gebruikt om de hersenen te stimuleren. Ook nu lijkt het nog tegen vermoeidheid en stress te helpen en kan het mensen licht kalmeren. Daarnaast is nootmuskaat een effectief middel tegen verteringsproblemen. Wanneer je regelmatig last hebt van winderigheid en een opgeblazen gevoel kan het lonen om wat meer nootmuskaat te eten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
A.Peterszoon zegt:
Ik word van tijm "totall affengeil". Ook heb ik een glanzendere huid gekregen , en ook het vachtje op rug blijft mooi glanzend
Haydrion Rayel zegt:
Je vergeet lijnzaad
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Haydrion, lijnzaad is dan weer niet echt een kruid! Dat wordt doorgaans tot de zaden en pitten gerekend :-)
Karin zegt:
En chilipeper?? Vetbranding ed...
Mark zegt:
Hoi Karin,
Chilipeper heeft een licht positief effect op de vetverbranding.
Verwacht hier echter geen wonderen van. Het is meer een leuk weetje dan dat het echt een significant verschil zal maken voor gewichtsverlies.
Groetjes,
Mark
Mevr. J. Wattimena zegt:
Hier heb ik altijd naar gezocht welke voedingsmiddelen in voedingsstoffen voor onze gezondheid goed zijn en daardoor de recepten ook nog in de juiste doseringen gemeld kunnen worden inzake ter voorkomen van de schadelijke ingredienten die we in onze voeding met ons meenemen. Gezonde voeding die gebaseerd is op gezonde voedingsstoffen hebben we nodig om alle soorten aandoeningen te kunnen voorkomen en bestaande ervan te kunnen genezen zover het daardoor geminiseerd kan worden.
Vind ik dat ook terug in de recepten van FITCHEF dan heb ik een goede aankoop gedaan,want de recepten heb ik vanmorgen besteld. Bedankt voor de informatie van de 6 kruiden en specerijen. Ga zo door en dat juich ik toe. Veel succes!
Mark zegt:
Bedankt voor je positieve reactie J. Wattimena!
Ik blijf zeker doorgaan met de tips!
De recepten uit de FitChef boeken bevatten hoogwaardige en gezonde voedingsstoffen.
Zo helpen de recepten je om fitter, gezonder en energieker te worden.
Groetjes,
Mark
Yvonne zegt:
Ik heb al een paar keer gereageerd voor het gratis recepten met mijn e-mail maar ik niets in mijn box ook niet bij ongewenste
mails
Mark zegt:
Dag Yvonne,
Via ons FitChef platform kun je de gezonde recepten aanvragen.
Groetjes,
Mark
Sytske zegt:
Nu ook weer...
Mark zegt:
Haha, als jij je boodschappen hebt gedaan dan heb je zoveel gesjouwd dat je niet meer naar de sportschool hoeft? ;)
Yolande zegt:
Oké...ik geloof dat ik mijn zojuist afgesloten abo weer eens lekker ga opzeggen...ohnee zit er weer een jaar aan vast! Nou...dan maar minder boodschappen doen.
Yolande zegt:
Jawel, maar die werkt op de tijden dat ik met de boodschappen sleur. En om alles nou in de auto te laten liggen tot hij thuis is. Dat zou met een pak koek nog wel gaan, maar die zijn doorgaans niet zo zwaar. Ik maak me meer zorgen om al die pakken zuivel en mijn vriesfruit! ;-)
Mark zegt:
Bestellen is tegenwoordig ook nog een optie! ;) Al is dat niet erg goed voor de portemonnee!
Sytske zegt:
Mijn boodschappen sleur ik zelf wel uit de auto, want door die krachttraining ben ik daar sterk genoeg voor, dus daar heb ik geen vent voor nodig ;)
Laten bezorgen door supermarkten is hier op het platteland niet mogelijk.
Yolande zegt:
Nou als jij dan ook de boodschappen komt doen meld ik me aan, moet je natuurlijk wel ook mijn overige boodschappen doen. En geloof me, dan ben je wel even zoet!
Mark zegt:
Hi Yolande,
Er zijn zoveel gezonde kruiden en specerijen dat ik Kurkuma ben vergeten.
Maar, ik ben het met je eens. Kurkuma is enorm gezond!
Ik zal de lijst binnenkort weer eens updaten! ;)
Mark zegt:
Hoi Yolande,
Heb Kurkuma inmiddels toegevoegd! ;)
Yolande zegt:
Ik zie het geweldig! En je hebt zelfs de zwarte peper er bij getipt! ;-)
Even een anekdote uit mijn vroege jeugd (heeeel heeeeeeeeel lang geleden) ik stam uit een toverkollen familie. Hahaha...nou valt dat wel mee hoor. Maar ik van van Indonesische afkomst en mijn moeder wits wel veel van kruiden e.d af. Zo liet ze mij in de ochtend altijd een vreselijk bocht drinken wat ze de avond ervoor had gebrouwen in kokend water. Ze noemde dat temulawak, een soort wortel waar ze dus een "thee"van trok. Het had in afgekoelde staat een onbeduidende gele urine kleur en het rook ook niet bepaald aantrekkelijk. Maar volgens mam was het bloedzuiverend en goed voor je lever.
Sinds een paar jaar ben ik me in de orthomoleculaire voeding gaan verdiepen en zo stort me ook dagelijks op de groen smoothie. Ik was op een dag lekker kwistig met de Kurkuma boven mijn maatbeker aan het strooien en in ene kwam er een vleugje kurkuma geur in mijn neus. Ik kreeg zowaar een flashback van dat drankje vroeger.En ben gelijk gaan googlen (ik kan het niet meer aan mams vragen helaas). En ja hoor....het is het zelfde! Geweldig die bevestiging dat ik het toverkollen niet van een vreemde heb.
*Eh...wat dit nu bijdraagt aan jullie site geen idee.... :-) *
Mark zegt:
Haha, wat een grappig verhaal Yolande.
Leuk om te horen dat zoiets toch in de familie zit! ;)
Dat dit niks bijdraagt aan de site beschouw ik maar als een compliment. Nog niks vreemds tegengekomen dus? :)
Yolande zegt:
Ik vind Kurkuma toch ook wel eentje die niet in dit rijtje mag ontbreken hoor Mark!
En dan wel met versgemalen zwarte peper, wat de opname verbeterd!
Verder ben ik wel trots op je rijtje ;-)