Is groene thee gezonder dan 'normale' thee?

Op internet lees je ontzettend veel artikelen waarin aan groene thee bijzondere eigenschappen worden toegekend. Zo zou groene thee helpen bij gewichtsverlies, je gebit in topconditie houden, de kans op kanker verminderen en een geneeskrachtige werking hebben. Ruim driekwart van de Nederlanders gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Wij zijn net zo benieuwd als jij of groene thee echt zo gezond is, of dat je net zo goed een gewoon bakkie thee kunt nemen. Aan de hand van vijf stellingen beoordelen we: is groene thee gezond?

Wist je dat…?

Groene thee van dezelfde theeplant (Camellia sinensis) gemaakt wordt als zwarte thee? Het enige verschil is, dat groene thee van ongefermenteerde blaadjes en de zwarte variant van gefermenteerde blaadjes gemaakt wordt.

Stelling 1: Groene beschermt tegen vrije radicalen

Groene thee bevat veel antioxidanten. Antioxidanten beschermen de cellen en weefsels tegen vrije radicalen; agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken. Voorbeelden van antioxidanten zijn o.a. vitamine C, E, het mineraal selenium en flavonoïden, die je in groente, fruit en thee vindt. (In rode wijn en cacao ook, overigens.)

Groene thee beschermt dus zeker tegen vrije radicalen, maar de normale variant doet dat ook ook. En natuurlijk andere voedingsmiddelen waar antioxidanten in zitten. Maar gewone, zwarte thee bevat net zoveel antioxidanten als de groene variant. Het is alleen in een andere samenstelling.
Er zijn geen officiële onderzoeken waaruit blijkt dat groene thee beter beschermt tegen vrije radicalen dan zwarte thee.

Stelling 2: Van groene thee val je af!

Het klinkt te mooi om waar te zijn: als je wilt afvallen, drink je groene thee en de rest gaat vanzelf. Helaas is afvallen en op gewicht blijven een ingewikkeld proces, waarin het niet draait om even een paar weken je voedingspatroon aan te passen of een paar koppen groene thee te drinken en klaar is Kees.

Toch wordt er vaak groene thee toegevoegd aan dieetproducten en -pillen of wordt er geadviseerd dagelijks groene thee te drinken. Hoe zit dat nou? In groene thee zitten stoffen die ondersteunend kunnen werken bij het afvallen, mits je natuurlijk een gezond voedingspatroon volgt. De meest genoemde stof is EGCG; een antioxidant dat in verband wordt gebracht met vetverbranding en de opname van vet uit voedsel.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat alle soorten thee het afvallen kunnen ondersteunen, waarbij groene thee als beste uit de test kwam door het hoogste EGCG- en mangaangehalte. Maar, zoals voor alle ondersteunende middelen bij diëten geldt: verwacht geen wonderen. Als we van groene thee spontaan kilo’s zouden afvallen, zou overgewicht niet meer bestaan.

Stelling 3: Groene thee is goed voor de bloeddruk

Groene thee is in ieder geval beter voor de bloeddruk dan een dubbele espresso, maar het bevat evengoed cafeïne. Uiteraard stukken minder dan koffie. Zowel zwarte als groene thee bevatten zo’n 25 milligram cafeïne per kopje, in tegenstelling tot een kop koffie die 70 milligram cafeïne bevat. Hou je het bij drie à vier kopjes  thee per dag, dan profiteer je wél van de gezonde effecten bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend, maar krijg je niet te veel cafeïne binnen, wat weer een negatief effect op de bloeddruk heeft.

Stelling 4: Groene thee is gezond voor iedereen!

Deze stelling is voor de meeste mensen absoluut waar. Groene thee is gezond: je krijgt vocht binnen en het bevat waardevolle mineralen en antioxidanten. Er zijn alleen bepaalde mensen die moeten oppassen met het drinken van (groene) thee: Heb je last van je darmen of het Prikkelbare Darm Syndroom? Dan kan thee juist een averechts effect hebben en de klachten verergeren.

Heb je bloedarmoede? Drink dan niet te veel thee en al helemaal niet tijdens de maaltijd. De tannine in thee remt namelijk de opname van ijzer uit voeding. Mensen met een calciumtekort en die extra calcium slikken moeten ook oppassen met het drinken van veel thee. De tannine remt tevens de opname van calcium.

Stelling 5: Groene thee is gezond voor het gebit

De theeplant, Camellia Sinensis, absorbeert tijdens het groeien fluoride uit de bodem. Zowel groene als gewone thee bevatten daarom fluoride. Maar vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten fluoride. En in alle gevallen geldt: het is te weinig om het gebit te beschermen en tandbederf tegen te gaan. Gewoon goed blijven poetsen, dus!

Conclusie: Thee is gezond

Is groene thee gezond? Ja. Maar niet gezonder dan gewone, zwarte thee. Het Voedingscentrum adviseert drie tot vijf kopjes per dag, groen of zwart. Het is vocht, bevat geen calorieën en bevat essentiële mineralen en spoorelementen. Een prima en gezond drankje dus, maar helaas zonder geheimzinnige, geneeskrachtige werking. Iemand nog een kopje thee?

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties