Als de naam taurine je bekend voorkomt, is er een goede kans dat je of veel energiedrankjes drinkt, of veel sport. Het stofje wordt namelijk vooral als ingrediënt gebruikt in pre-workouts en drankjes als Red Bull en Monster Energy. Maar wat is taurine nu precies, wat doet het met je lichaam, en hoe veilig is het om het te gebruiken? In de blog van vandaag bespreken we precies de werking, de voordelen en de gevaren van deze stof.
Wat is taurine?
Taurine werd oorspronkelijk aangetroffen in stierengal – vandaar de naam, van het Latijnse taurus, stier – maar bleek later ook in het menselijk lichaam aardig veel voor te komen. Kort gezegd wordt de stof door het lichaam ingezet in stressvolle situaties waar snel gehandeld moet worden.
De stof geeft het zenuwstelsel dan een flinke oppepper, waardoor je sneller in actie kunt komen en zo potentieel gevaar kunt vermijden. Door de stof synthetisch na te maken, kun je die werking bewust imiteren – en taurine is dan ook, weinig verrassend, een veel gebruikt middel om zijn oppeppende werking.
Nuttig gebruik van taurine
Het stofje is om die reden een belangrijk bestanddeel in twee soorten producten: pre-workouts en energiedrankjes. In het eerste geval wordt het vooral gebruikt om de fysieke prestaties van een sporter te vergroten: dankzij de taurine die je voor een training inneemt, ben je in staat om jezelf verder te pushen en ga je dus sneller vooruit.
Je wordt daarnaast minder snel moe en je conditie verbetert wat. In energiedrankjes is de taurine vooral bedoelt om de mentale prestaties te verbeteren; die werking heeft het vooral in combinatie met cafeïne. Wie energiedrink neemt, zal zich daarna dus wakkerder voelen en zich vaak ook beter kunnen concentreren.
Bijwerkingen spijsvertering
Onder het kopje ‘Wat is taurine?’ noemden we al dat iedereen standaard een voorraad taurine in zijn lichaam heeft. Dat is echter maar een kleine hoeveelheid, en wanneer je opeens een grote portie synthetische taurine inneemt, kan dat nare bijwerkingen hebben. Eén daarvan is uitdroging: je lichaam probeert het overschot taurine snel af te voeren, en doet dat vooral via je urine.
Het is daarom belangrijk om lichaamsvocht aan te blijven vullen als je taurine gebruikt. Verder kan het stofje de zuurproductie in de maag bevorderen, wat nadelig is als je bijvoorbeeld last hebt van zweren. Het is dan verstandig om niet direct na de taurineconsumptie iets te eten.
Bijwerkingen bloed en hart
Ook je hart en bloedvaten krijgen te maken met het effect van de taurine. Zo beïnvloed taurine de elektrolyten die de hartfunctie regelen, zoals calcium, kalium en natrium. Hierdoor kunnen extreme hoeveelheden hartritmestoornissen en andere hartproblemen ontstaan.
Taurine werkt verder als een soort bloedverdunner, wat goed nieuws is voor mensen met een hoge bloeddruk, maar gevaarlijk kan zijn voor wie juist een lage bloeddruk heeft. Wanneer je dus duizelig wordt nadat je je pre-workoutpoeder genomen hebt, is het mogelijk dat je erg gevoelig bent voor de effecten van taurine. Het is dan verstandig om de stof wat meer te ontwijken.
Wat is een goede portie?
Nu we onze hoofdvraag – wat is taurine en wat doet het precies? – beantwoord hebben, moeten we nog één ding bespreken. Hoe voorkom je dat je er teveel van inneemt en last krijgt van de negatieve bijwerkingen die we hierboven noemden? Het belangrijkste is dat je je inname in de gaten houdt: een hoeveelheid van drie gram per dag wordt over het algemeen nog als veilig gezien.
Als je nog in de groei bent of zwanger bent, wordt het echter afgeraden om taurine te nemen, en ook mensen met nier- en leverziektes kunnen maar beter voorzichtig zijn met deze stof. Vraag in twijfelgevallen altijd eerst advies aan een arts of een andere deskundige!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Janneke zegt:
Bij medicijnen kan je bijwerkingen krijgen doordat ze een reactie forceren in het lichaam. Zo remmen bijvoorbeeld antidepressiva de heropname van serotonine, waardoor ook minder melatonine aangemaakt wordt en wat kan leiden tot slechtere slaapkwaliteit en verminderde weerstand en het is een risicofactor voor het ontstaan van kanker. Bij voedingssupplementen is het een kwestie van het juiste middel en juiste dosering. Als je het verkeerde middel of de verkeerde dosering hebt, kun je klachten krijgen. Bijwerkingen van medicijnen ontstaan bij een normale dosering. Reageerde slecht op taurine dus ik blijf er maar van af.
kj zegt:
kan iemand mij vertellen op welke datum deze blog precies is uitgekomen? Heb het nodig voor een verslag... Jaar, maand en dag zou fijn zijn.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi KJ, hij staat op 9 februari 2016 in het archief :-)
M. zegt:
Kan het kwaad om 1 gram taurine te stacken met 3 gram Citrulline Malaat + een klein beetje creatine als pre-workout supp?
Suus zegt:
Hoi ik gebruik 5mg diazepam mag ik dan taurine erbij nemen?
Lotte (beheerder) zegt:
Dat kun je het beste even met je huisarts overleggen, Suus :-)
M.C.van Hoorn zegt:
Diazepam is gewoon een papaverachtige dus een verdovend middel wat onder de opiumwet valt, dus verslavend. Uit papaver wordt ook heroïne gemaakt. Niet altijd wordt door een huisarts een label, wat overigens ooit verzonnen is, opgeplakt, maar schijven ze pam-middelen voor bij geconstateerde onrust Ik raad je aan eens te kijken op: http://www.ncrm.nl
ina zegt:
kan taurine in combinatie met verapamil voor de hartritmestoornissen?groetjes ina.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Ina, dat kun je het beste even met je huisarts of apotheek overleggen :-)
A. Oosterhoff zegt:
Omdat ik hartritmestoornissen heb en geen bloedverdunners wil innemen (wel visolie en vit.E) vraag ik me af of taurine voor mij een goed supplement is. van mezelf heb ik geen hoge bloeddruk, meestal tussen rondom 110 (bovendruk)-60 (onderdruk)
Lotte (beheerder) zegt:
Dat kun je waarschijnlijk het best even met je huisarts overleggen. Medisch advies gaat net even buiten onze specialiteit... Succes!
Mimi zegt:
Een lage dosering taurine is in geval van een hoge sport frequentie en fysiek werk toch een nuttige aanvulling? Ook omdat het juist rust kan brengen na een training waar je anderszins slechter van in slaap valt?
Vriendelijke groet,
Mimi
Riky zegt:
Vraagje: waar zit in natuur producten taurine in.? In de gewone voedingsmiddelen???
Mark zegt:
Dag Riky,
Dank voor je reactie.
Taurine zit van nature in vlees en vis.
Groet,
Mark
alida branderhorst zegt:
Altijd last van een te lage bloedsuikerspiegel, sinds gisteren taurine van Bonusan, 500mg. ingenomen, wat een rust, hoef niet de hele dag te snaaien. Ook dieper geslapen.
Progesteron heelt taurine weg; ik drink gregeld progesteronthee: citoenmelissethee, rozemarijn- en tijmthee of thee van vrouwenmantelbladeren.
Wat goed dat u op de bijwerkingen let, dat zie ik niet terug bij Wikipedia.
De hele dag drop eten is ook geen optie tegen een lage boedsuikerspiegel en een te lage bloeddruk ( 81 bovendruk) öf je krijgt dan te veel maltose binnen öf te veel zout. Dan nog meer insulineaanmaak of nierenschade door te veel zout.
dus voorlopig toch maar taurine en dan hartslag en bloeddruk in de gaten houden en met de conditietest kijken of mijn lichaam taurine nodig heeft. Test: neem zittend de boeddruk op en onthoud de bovendruk. Neem daarna staande de boeddruk op, dan moet de bovendruk met tien gestegen zijn, dan ben je goed gezond. doe je de test na het wakker worden, dan heb je 's nachts genoeg cortisol aangemaakt, als de bovendruk met tien punten gestegen is.
Mark zegt:
Hi Alida,
Bedankt voor je reactie.
Fijn dat je nu minder het gevoel hebt dat je hoeft te snaaien en dat je goed slaapt.
Hoop dat dit zo blijft aanhouden voor je.
Groetjes,
Mark
H
Wouter zegt:
Beetje een algemeen artikel. Weet niet echt wat ik er mee kan. 3 gram? Is dat veel? Weinig? Is dat een half blikje energy drink of 10 blikjes? Hoeveel zit er in een gemiddelde pre workout?
Beveel je gebruik van tourine als suppelment nu wel of niet aan?
Mark zegt:
Dag Wouter,
Dank voor je reactie.
Er is weinig bekend over de schadelijke effecten van taurine bij overmatig gebruik. Het is altijd goed om je gezonde verstand te gebruiken en je aan de aanbevolen hoeveelheid van 3 gram per dag te houden.
Voor je idee:
Een blikje red bull van 250 ml bevat 1 gram taurine.
Een gemiddelde pre-workout bevat per dosering ook zo'n 1 gram taurine.
Hoop dat je hier wat aan hebt!
Groetjes,
Mark