Voel je je een dagje snotterig en grieperig? De verleiding is dan waarschijnlijk groot om het bij een snelle en vaak ongezonde hap te houden. Toch is dat doorgaans niet de beste optie! Je realiseert het je misschien niet altijd, maar je eten heeft enorme invloed op je gezondheid.
Met andere woorden: wat er op je bord ligt, kan bepalen hoe snel jij weer beter wordt. Daar komt nog bij dat het juiste menu om te beginnen ook de kans op ziekte kan verkleinen! Maar wat moet je dan precies eten als je ziek bent? We geven je wat snelle tips!
Eten voor je immuunsysteem
Waarom heeft wat je eet nou precies zo veel invloed op je gezondheid? Simpel: het grootse deel van je immuunsysteem is afhankelijk van wat jij in je mond stopt. Maar liefst 70% van dat immuunsysteem werkt ergens in jouw spijsverteringsstelsel! Het begint al in je mond: speeksel werkt als een sterk antibacterieel middel. Je maagzuur en de bacteriën in je darmen doen de rest.
Maar dat uitgebreide afweersysteem heeft voedingsstoffen nodig! Hoe slechter je eet, hoe slechter je lichaam in staat is om schadelijke zaken weg te filteren. Bovendien creëer je snel een vicieuze cirkel: je lichaam kan slechter voedingsstoffen opnemen, waardoor het tekort oploopt. Alle reden om goed op je voedsel te letten, kortom!
Prebiotica en probiotica
Zoals gezegd spelen de goede bacteriën in je darmen een belangrijke rol in je immuunsysteem. Het is daarom altijd verstandig om deze bacteriën te stimuleren, zowel wanneer je ziek bent als wanneer je gezond bent.
Probeer dagelijks minimaal twee porties prebiotica te eten. Dit zijn voedingsmiddelen die de goede bacteriën helpen te groeien. Denk aan prei, uien, knoflook, verschillende granen en zaden en vruchten als bessen, appels, citrusvruchten en kiwi’s.
Daarnaast zijn probiotica van belang, voedingsmiddelen waar die heilzame bacteriën ook daadwerkelijk in zitten. Voorbeelden zijn zuivelproducten met levende culturen, zoals yoghurt en kefir, en gefermenteerde producten als miso, tempeh, kimchi, etc. Probeer dagelijks iets van deze lijst te eten!
Wat eten als je misselijk bent?
Het eten van pre- en probiotica om je gezond te houden, heeft echter één voorwaarde: je moet trek in eten hebben. Wat doe je nu als je je ontzettend misselijk voelt en echt even niet aan eten moet denken? In het algemeen kun je dan best even vasten. Het heeft weinig zin om jezelf heug en meug vol te stoppen; daar knap je weinig van op.
Wel kun je gemberthee drinken: het stofje gingerol helpt enorm tegen misselijkheid. En houdt dat nare gevoel langer aan? Probeer dan iets licht verteerbaars te eten, zoals een rijstwafel. Op die manier zorg je dat je lichaam nog wel de energie heeft om het probleem aan te pakken.
Eten als je ziek bent
En wat moet je eten als je ziek bent? Je kent vast het aloude advies om bij verkoudheid wel te eten, en bij koorts niet. Maar klopt dat ook? Wetenschappelijk zijn daar in ieder geval nog geen bewijzen voor gevonden? Een beter advies is het dan ook om alleen te eten wanneer je daar zin in hebt. Ga je al bijna kokhalzen bij het idee, dan is je lichaam er waarschijnlijk niet bij gebaat!
Lukt het je wel om iets te eten, ga dan vooral voor de eerdergenoemde pre- en probiotica. Groene thee met honing kan ook een goede optie zijn, met zijn antibacteriële eigenschappen en antioxidanten. Kippensoep is de perfecte manier om gehydrateerd te blijven.
Andere tips om gezond te blijven
Heb je alleen een verkoudheid, dan kun je rustig blijven sporten. Gaat het echter om griep – dat wil zeggen, komen de symptomen ook ‘onder de nek’ – blijf dan liever in bed liggen. Het helpt je op dergelijke momenten niets om je extra in te spannen.
Zorg er verder voor dat je voldoende slaap krijgt als je je even niet lekker voelt. Veel mensen doen dit niet omdat ze het bijvoorbeeld druk hebben, en eindigen zo alsnog een stuk zieker. Drink genoeg, eet als je honger hebt, en kies dan vooral voor voeding die je immuunsysteem boost. Zo ben je er het snelst weer bovenop!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Chrisje zegt:
wat kan je best eten als je CVS hebt, een zware antibioticakuur volgt en 7kg bent bijgekomen in de laatste 18 maanden?