Slaap is een eerste levensbehoefte – maar zo wordt het maar door weinig mensen gezien. Hebben we het druk, of staan er iets te veel feestjes in de agenda? Dan leveren we daar zonder na te denken essentiële uren van onze nachtrust voor in. Het gevolg: grote groepen Nederlanders kampen met een slaaptekort.
En dat is een groter probleem dan je misschien denkt! Want nee, te weinig slaap leidt niet alleen tot wat vermoeide gezichten op werk. Zeker op termijn zijn de consequenties veel ernstiger dan dat… We leggen je vandaag uit waarom, en wat je eraan doet!
De gevolgen van een slaaptekort
Wat gebeurt er nu met je lichaam als je een korte nacht maakt? Of erger nog, als je chronisch met een slaaptekort rondloopt? We noemen zeven ernstige gevolgen!
1. Lichamelijke klachten
Een algemeen kopje waar heel wat problemen onder vallen. Slaap je te weinig, dan leidt dat op korte termijn tot hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Op de lange termijn kan een slaaptekort zelfs de kans op een vroege dood verhogen. Zo heb je meer kans op diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten.
2. Honger en eetbuien
Zelfs één nachtje slecht slapen heeft al grote gevolgen voor je hormoonhuishouding. Je lichaam maakt meer ghreline aan, een hormoon waar je trek van krijgt. Omgekeerd neemt de hoeveelheid leptine, het verzadigingshormoon, af. Het is dus niet voor niets dat mensen met een slaaptekort vaker overgewicht hebben!
3. Slechte weerstand
Slaap is een soort onderhoudsbeurt. Je lichaam heeft die paar uur rust nodig om bedreigingen weg te werken en de verdedigingsmechanismen weer te repareren. Krijg je die paar uur niet, dan gaat je weerstand er flink op achteruit. Als je eigenlijk altijd snotterig rondloopt, is er een goede kans dat je te weinig slaapt.
4. Slechter spierherstel
En ook op andere gebieden loopt het onderhoud terug bij een slaaptekort. Doe je aan krachttraining of heb je een fysiek intensieve baan? Dan herstellen je spieren vooral ’s nachts van die inspanningen. Krijgen ze daar geen kans toe, dan groeien ze niet en loop je zelfs kans op blessures.
5. Huidveroudering
Bij een gebrek aan slaap maakt je lichaam ook meer cortisol aan, het welbekende stresshormoon. Dat heeft allerlei gevolgen, waarvan er één een snellere huidveroudering is. Door cortisol neemt de productie van collageen namelijk af, de stof die je huid soepel houdt. Je krijgt dus sneller rimpels, donkere lijnen en puistjes.
6. Concentratieproblemen
Een slaaptekort tast ook je cognitieve vermogens aan. Al na één slechte nacht kun je je minder goed concentreren en raak je vergeetachtiger. Verder kun je minder goed beslissingen maken als je moe bent. Dat wordt alleen maar erger als je tekort aan slaap over meerdere dagen opbouwt!
7. Somberheid
Ook serotonine staat in het rijtje hormonen dat ontregeld raakt als je niet genoeg slaap krijgt. De productie loopt hier flink terug. Problematisch, want serotonine is de stof die voor een goed humeur zorgt. Te weinig serotonine zorgt op de korte termijn voor somberheid, en op de lange termijn zelfs voor ernstige depressies.
Hoe veel slaap heb je nodig?
Het moge duidelijk zijn: slapen is iets dat je voldoende wilt doen. Maar hoe veel is genoeg? Daar valt helaas geen algemeen antwoord op te geven, want iedereen heeft een andere slaapbehoefte. Gemiddeld is dat 7-8 uur per nacht, maar sommige mensen hebben net zo goed 10 uur nodig.
Experts stellen dat je eigenlijk ’s ochtends uit jezelf wakker zou moeten worden. Kom jij dus iedere ochtend nog half slapend je bed uit strompelen? Of moet je drie keer snoozen om wakker te worden? Dan slaap je waarschijnlijk te weinig.
Zorg voor kwalitatieve slaap
Slaap je al 9 uur per nacht en ben je nog steeds iedere ochtend uitgeput? Dan is het mogelijk dat de kwaliteit van je slaap ondermaats is. Factoren als licht, geluid of een gebrek aan frisse lucht kunnen er namelijk voor zorgen dat je niet diep genoeg slaapt. Zo ontstaat er dus een slaaptekort in kwaliteit, niet in kwantiteit.
Is dit bij jou het geval? Lees dan onze blog met tips voor een goede nachtrust eens door! Goede kans dat je zo snel achterhaalt waar het bij jou misgaat.
Wat doe je tegen een slaaptekort?
Heb je inmiddels al een slaaptekort opgelopen, dan wil je dat natuurlijk weer oplossen. Dat doe je door simpelweg langer te slapen. Let op: je lost een chronisch tekort aan slaap niet op met één lange nacht! Hoe langer het opgebouwd heeft, hoe langer je bezig bent het in te halen.
Daarnaast kun je een slaaptekort eigenlijk niet wegwerken door alleen langer uit te slapen. Onderzoek laat zien dat het veel effectiever is om op tijd naar bed te gaan. Dus duik er de komende week eens een uurtje eerder in, en kijk wat dat met je gemoedstoestand doet. Je wilt vermoedelijk al snel niet meer anders!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!