Je kent vast het advies om meer noten en zaden te eten – iets dat helaas nog maar heel weinig Nederlanders ook daadwerkelijk doen. Daar zijn ongetwijfeld verschillende redenen voor, maar één die vaak genoemd wordt is dat veel mensen simpelweg niet weten wat ze met die noten en zaden moeten. Het is nogal een grote categorie, per slot van rekening – en veel mensen zijn er niet aan gewend om er veel mee te doen.
In de blog van vandaag lichten we daarom één supergezonde soort uit: pompoenpitten. Zo weet je precies waarom je ze zou moeten eten, en hoe je dat kunt doen!
Zijn pompoenpitten gezond?
Er zijn nog steeds mensen – hoewel het er gelukkig steeds minder worden – die denken dat pompoenpitten ongezond zouden zijn omdat ze relatief veel vetten bevatten, net als andere noten en zaden. Dat is echter absoluut niet het geval!
Er is niets mis met vetten, zolang je ze in de juiste hoeveelheden eet, en in pompoenpitten zitten bovendien juist de razend gezonde omega 3-vetzuren die essentieel zijn om je hart en bloedvaten gezond te houden. Nog een groot voordeel voor sporters: pompoenpitten zijn enorm eiwitrijk. Per 100 gram leveren ze maar liefst 30 gram eiwit. Dat maakt ze dus juist ontzettend verantwoord.
Vitamines en mineralen in pompoenpitten
Pompoenpitten bevatten een grote diversiteit aan belangrijke vitamines en mineralen. Het belangrijkst is vitamine E, de vetoplosbare vitamine die je helpt om rode bloedcellen aan te maken en je spieren gezond te houden, en die ook nog eens als antioxidant fungeert. Daarnaast leveren deze zaden ook nog eens verschillende B-vitaminen.
Daarmee kunnen pompoenpitten gezond zijn voor bijvoorbeeld vegetariërs, die relatief weinig van deze vitamines binnenkrijgen. Een kleine hoeveelheid vitamine C maakt het brede spectrum van deze zaadjes helemaal af.
Er zijn maar weinig producten waar zo veel verschillende mineralen in zitten als in pompoenpitten. Kalium, magnesium en fosfor zitten in grote hoeveelheden in pompoenpitten. Dan er nog zink, ijzer, calcium en de broodnodige vezels. De combinatie van vitamines en mineralen maken de pompoenpitten dus enorm gezond!
Pompoenpitten en gezondheid
Alle micronutriënten in pompoenpitten zijn natuurlijk al fantastisch, maar er zijn meer stoffen die een positieve invloed op je gezondheid hebben. Zo bevatten deze pitjes fytonutriënten, die onder andere vrouwen helpen om de symptomen van de overgang of eventueel pilgebruik te verminderen.
Daarnaast helpt de ontstekingsremmende werking om chronische ontstekingen te genezen, iets dat de kans op allerlei nare ziektes op de lange termijn verkleint. Ten slotte lijken pompoenpitten prostaatproblemen bij mannen te kunnen voorkomen of verminderen. Voldoende reden om eens een handje extra te nemen, kortom!
Hoe eet je pompoenpitten?
En dat brengt ons bij het laatste punt: wat is de beste manier om pompoenpitten te eten? Ze zijn het lekkerst als je ze roostert: dit kun je gewoon in een droge koekenpan doen. De schillen zullen snel beginnen te knappen, wat een teken is dat de pitten goed geroosterd zijn.
Let wel op dat je ze niet heter dan 175 graden laat worden – er gaan dan veel gezonde stoffen verloren. Je kunt de geroosterde pompoenpitten uitstekend gebruiken om een salade wat extra bite te geven, maar ook als snack, door je kwark of op een gezonde sandwich doen ze het prima!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Magda zegt:
Even een reactie voor mevr Buwalda : als U veel last hebt van gebroken nagels zou ik het vitm d3 gehalte eens laten nakijken...Ikzelf neem kippeneierschalen(poede r gemaakt van.de kippeneischil),plus vitm d3, e n zinc pikoline...verder vit c 1000...mijn slappe nagels weer hard en arthrose pijn verminderd...veel.succes
jankomar1008@yahoo.com zegt:
Graag wilde ik weten hoeveel gram pompoenpitten je per dag zou mogen eten. Is dat 20 gram of veel meer?
Groet-je,
Jan Komar
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jan, dat hangt er helemaal vanaf hoe je eetpatroon er verder uitziet! Als je verder ook al veel noten en zaden eet zou ik misschien niet veel extra pompoenpitten nemen. Anders kan wat meer prima. Natuurlijk blijft het wel altijd een goed idee om genoeg te variëren, je kunt bijvoorbeeld ook eens zonnebloempitten of andere vergelijkbare producten proberen :-)
M.Buwalda zegt:
Vandaag weer een pompoen klaargemaakt om soep te koken. Dit de afgelopen maanden regelmatig gedaan en steeds het binnenste mét pitten weggegooid. Vandaag echter pompoen pitten gegoogled en dit artikel gelezen. Ben er erg blij mee! Gelijk alle pitten afgespoeld en vervolgens op bakpapier geroosterd. Wat fantastisch dat er zoveel goede stoffen in zitten. Ik heb veel last van artrose in handen en gewrichten. Gauw last van ontstekingen, brokkelige nagels en haaruitval. Ik eet gezond, veel groen te en fruit, rook en drink niet en toch zit ik hiermee. Dus ik ga nu pompoen pitten proberen. Bedankt voor dit mooie artikel.
Lotte (beheerder) zegt:
Wat goed om te horen, M! Naar dat je met zo veel klachten zit, maar ik hoop dat het advies uit het artikel helpt :-)
Daantje zegt:
Een goed en opgesteld leesbaar artikel
Lotte (beheerder) zegt:
Thanks Daantje!
Mariëlle zegt:
Ik eet s'avonds 20 gram pompoenpitten met een schaaltje appel als late night snack :)
Lotte (beheerder) zegt:
Lekker, Mariëlle!
Sjaak zegt:
Ik eet elke dag 35 gram pompoenpitten met 100gram magere kwart/yoghurt als tussendoortje. Dit resulteert in zeker 20 a 25 gram eiwitten, low carbs en goede vetten, en niet te vergeten spotgoedkoop.
Mark zegt:
Klinkt als een goed tussendoortje Sjaak! :)
egbert zegt:
heeft u een koop tip voor mij,
Ellen zegt:
Ik vind ze heerlijk !! Gisteravond nog als lekker tv snakje gehad ;) Rooster ze inderdaad al een tijdje mee na de bereiding van een verse pompoen... baal dus enorm dat het pompoenseizoen alweer voorbij is :( bedankt voor de tip van de 175 graden.... maar euhm..... hoe weet ik nu op het vuur wanneer ze de 175 graden hebben bereikt??? Zonde als de werkzame stoffen er niet meer in zitten... ik hoor graag tips !!
Charlotte zegt:
De oven op 175 graden zetten, logisch toch