FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

7

Hoeveel groente moet je per dag eten?

Groente is onmisbaar voor een gezond en vitaal lichaam. Het zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten. Je lichaam heeft deze voedingstoffen hard nodig om goed te kunnen functioneren. Toch willen we groenten nog weleens overslaan of eten we er maar heel erg weinig van. Dat komt vaak ook doordat het soms onduidelijk is hoeveel groente per dag je zou moeten eten. De standaard die hiervoor in Nederland gehanteerd wordt is erg laag. In dit artikel lees je precies waarom groente zo gezond is en hoeveel groente je nou per dag zou moeten binnenkrijgen.

Wat doet groente met je lichaam

Groenten zijn een bron van veel vitamines en mineralen die je anders niet genoeg of een stuk minder binnen zou krijgen. Maar er zijn nog meer redenen waarom je elke dag de juiste hoeveelheid groente zou moeten eten. Ze vormen namelijk ook een prima bron van voedingsvezels, die zorgen voor een goede spijsvertering en werking van de darmen.

En het is ook nog eens ideaal voor als je wat gewicht wilt kwijtraken, want groenten bevatten nauwelijks calorieën terwijl je wel enorm veel belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt. Groente geeft je langer een verzadigd gevoel, zo grijp jij dus minder snel naar ongezonde en calorierijke tussendoortjes. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel groenten eten, minder kans hebben op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Daarnaast verkleint het de kans op obesitas en verlaagt het je bloeddruk.

Gezondheidsvoordelen groente

 • Helpt bij de bestrijding van diverse soorten van kanker
 • Verkleint de kans op hartstoornissen
 • Verkleint de kans op obesitas
 • Verlaagt je bloeddruk
 • Verkleint de kans op het ontwikkelen van nierstenen
 • Draagt bij aan stevige botten

Hoeveel gram groente per dag

In Nederland wordt er aangeraden om 200 gram groenten en twee stuks fruit per dag te eten. Maar uit recente onderzoeken is gebleken dat dit wel erg weinig is. Hoeveel groente je dan wel per dag zou moeten eten? Kinderen en volwassenen met over het algemeen weinig lichamelijke inspanning zouden genoeg moeten hebben aan 200 tot 300 gram groenten op een dag. Maar ben jij intensief op een dag bezig? Dan is de behoefte aan mineralen en vitamines hoger en moet je toch al gauw aan de 400 tot 500 gram per dag denken.

Mensen die dagelijks 375 gram groenten en 300 gram fruit eten, schijnen 42% minder kans op vroegtijdig overlijden te hebben dan mensen die minder groente en fruit eten. Daarom raden landen zoals Australië ook deze hoeveelheid al standaard aan. Gek genoeg wordt dit nog niet standaard geadviseerd in Nederland, maar eet liever te veel groenten dan te weinig!

Welke groenten zijn het beste?

Over het algemeen zijn alle soorten groente ontzettend gezond voor je, maar natuurlijk zijn er wel soorten die net even nog een stukje beter voor je zijn. Het allerbeste is het als je een mix eet van diverse kleuren zodat je verschillende goede voedingstoffen naar binnen krijgt. En ook is het het gezondst als je eet naar het seizoen, zodat de groenten zo snel mogelijk op je bord terechtkomen. Probeer dus voldoende te variëren, zo zorg je ervoor dat je een grote diversiteit aan belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt. Hieronder de gezondheidsvoordelen van enkele populaire groentesoorten.

Broccoli

Broccoli wordt vaak genoemd als de allergezondste soort groente die je kunt eten. Bijna alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt kun je hierin terugvinden. Ook bevat broccoli eiwitten die bijdragen aan spieropbouw.

Komkommer

Voor veel mensen niet meer dan een frisse toevoeging aan een salade, maar het is ongekend hoeveel gezonde voedingstoffen er in komkommer zitten. Komkommers bevatten tevens veel antioxidanten en zijn rijk aan water. Win-win, want ook water krijgen we vaak niet voldoende binnen.

Zoete aardappel

Sommige mensen zien zoete aardappel niet als groente, maar toch vallen ze echt wel onder deze categorie. En je kunt er een hele hoop mee maken. In zoete aardappel zit heel veel vitamine A, B, C en K, belangrijke mineralen en voedingsvezels. Zoete aardappel is enorm gezond en een goede energieleverancier, perfect voor mensen die veel en intensief sporten.

Spinazie

Spinazie bevat relatief gezien veel eiwitten en is daarom uitermate geschikt voor mensen die spieropbouw belangrijk vinden. Ook vind je heel veel vitaminen en mineralen erin terug, dit terwijl je er relatief weinig calorieën mee binnenkrijgt. Spinazie is tevens rijk aan Glutamine, één van de meest voorkomende aminozuren in ons lichaam.

Tomaat

Tomaat is een van de weinige groenten die meer antioxidanten krijgt als je het kookt. Je vindt er vooral lycopeen veel in terug, lycopeen heeft een sterke werking als antioxidant dat vrije radicalen in je lichaam aanpakt en daardoor beschermt tegen verschillende kwalen. Tomaten zijn dus enorm gezond en zijn heerlijk om bijvoorbeeld je salade lekker op smaak te brengen.

Tips om meer groente te eten

Nu je begrijpt waarom het belangrijk is om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente te komen, hieronder enkele simpele tips om meer groente in je voedingspatroon op te nemen.

 • Koop groente in op de markt, dit scheelt je veel geld
 • Koop groente die makkelijk is te bereiden of die je direct uit de hand kunt eten
 • Neem geen zoete snack, maar groente als gezond tussendoortje
 • Ga voor voorgesneden diepvriesgroente, dit bespaart je een hoop bereidingstijd
 • Maak er een grote pan soep van die je vaker op een dag kunt eten
 • Gebruik kruiden, specerijen en gezonde sausjes om de groente op smaak te maken

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 31 januari 2017

Hi Ron,

Bedankt voor je compliment. Leuk om te horen.
Ik raad je aan om even hier te kijken:
http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-ongekookte-groente-heb-ik-nodig-voor-250-gram-klaargemaakte-groente-.aspx

Groetjes,

Mark

Reageer
Ron - 30 januari 2017

Hallo Mark,
Bij toeval kom ik op deze site, moet zeggen zeer boeiend. toch heb ik een vraag we praten konstand over 200 à 300 gram groenten wat we zouden moeten eten. Maar is dit nu rauw of gekookt want daar zit nog wel wat verschil in.
Hoor grrag van je.

Met vriendelike groeten,
Ron

Reageer
gersexylolo - 5 december 2016

?????????????????????????????????????/

Reageer
Mark (beheerder) - 14 maart 2016

Dag Jealani,

Ik heb even voor je gekeken en kwam een interessant stuk tegen waar je waarschijnlijk wel wat mee kunt. Zie: http://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/hoe-kom-je-aan-200-gram-groenten

Groetjes,

Mark

Reageer
Jealani - 13 maart 2016

Dag Mark,

Kun je ook wat vertellen van de groenten voor een smoothie of ze dezelfde aantal
grammen hebben als een maaltijd? En zijn de dagelijkse groenten die wij nodig hebben rauw in grammen berekend? Bedankt vast voor je uitleg.

Groetjes,
Jealani

Reageer
Mark (beheerder) - 24 oktober 2015

Hi Theo,

Bedankt voor je compliment.

Een half uurtje per week is niet erg veel. Ik zou dit proberen op te schroeven naar 3 keer per week een half uur. Dit zal het proces van het afvallen alleen maar versnellen.

Goed dat je geen cola meer drinkt, thee is prima.
Als je dit aanvult met voldoende water (2 liter per dag) is dit helemaal goed.

Probeer op te letten met suikers en eet wat meer eiwitten. Denk aan kipfilet, eieren, vis, biefstuk, kwark, noten etc.

Als je nog vragen hebt hoor ik het graag!

Groetjes,

Mark

Reageer
Theo - 23 oktober 2015

Ik kwam toevallig op jullie website, heb het e.e.a gelezen en vind dat er heel veel goeds staat. Ik neem aan dat alles waar is. Ik ben 70 ,eeeg 104 kg en wil afvallen. Ik fitness onder begeleiding van een fysio slechts een half uur per week. Is dat voldoende? Moet ik nog meer doen? Voorheen dronk ik 1 liter cola light per dag,nu enkel thee de hele dag. Ik probeer uit de website te halen wat ik nog meer moet doen.

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 7 reacties