2

Hoe gezond is alcoholvrij bier?

Alcoholvrij bier staat al jarenlang bekend als een beetje een suffig drankje, maar nu wordt het langzaamaan populairder. Steeds meer grote bierbrouwerijen herkennen die trend en beginnen met hun eigen alcoholvrije biertjes, die je op steeds meer plekken kunt kopen. Een heuse opmars is het wel te noemen, met andere woorden! Maar waarom zou je nu voor een alcoholvrij biertje kiezen als je ook gewoon de normale variant kunt nemen? En hoe goed is alcoholvrij bier nu eigenlijk in vergelijking met andere populaire (fris)dranken? Kortom: is alcoholvrij bier gezond? We bespreken het antwoord op die belangrijke vraag in onderstaande blog van vandaag.

Het probleem van alcohol

Allereerst is er natuurlijk de kwestie: waarom nou dat alcoholvrije bier? De reden is heel simpel. Alcohol is gewoon enorm ongezond, ook in relatief kleine hoeveelheden zoals een flesje bier. En nee, dat geldt niet alleen voor je lever op de lange termijn. Ook op korte termijn lever je je lichaam heel wat moeilijkheden over door er een paar centiliter van dit ‘gif’ in te gieten.

Eén van de grote problemen is dat je spijsvertering een flinke domper krijgt van alcohol. Je hele lichaam moet immers als een gek aan de slag om zichzelf weer schoon te krijgen. Het verteren van andere calorieën komt daardoor op een laag pitje te staan, met de gevolgen van dien.

Alcoholvrij bier gezond?

Alcoholvrij bier is op zijn minst gezonder dan gewoon bier, simpelweg omdat het die alcohol in ieder geval vast elimineert. Overigens is het een misverstand dat er in alcoholvrij bier helemaal geen alcohol zit. Het is minder dan 0,1%, maar er kan dus zeker nog wel wat in zitten! De reden daarvoor is dat alcoholvrij bier op ongeveer dezelfde manier geproduceerd wordt als normaal bier.

Het is daarom onmogelijk om de alcohol 100% weg te halen. De hoeveelheid is echter wel te verwaarlozen. Maar dat alcoholvrij bier gezonder is dan gewoon bier, wil natuurlijk nog niet meteen zeggen dat het ook op zichzelf gezond is. Hoe zit het dus met de voedingswaarde?

Calorieën alcoholvrij bier

Als we naar de calorieën in alcoholvrij bier kijken, zien we al meteen dat het hier veel beter scoort dan gewoon bier, dat 40 calorieën per 100 ml bevat. Niet vreemd, want alcohol zelf is een behoorlijke energieleverancier, met 7 calorieën per gram! Alcoholvrij bier is relatief slank: 26 calorieën per 100 ml. Een bierflesje van 300 ml bevat dus slechts 78 calorieën.

Dat valt enorm mee, ook als je het vergelijkt met bijvoorbeeld gewone populaire frisdranken. Coca cola. Fanta en Sprite bevatten per 100 ml tussen de 40 en 45 calorieën. Die zijn dus allemaal ongeveer net zo calorierijk als gewoon bier.

Voedingsstoffen alcoholvrij bier

De calorieën die een product bevat zeggen uiteindelijk natuurlijk niet zo veel over de werkelijke gezondheidswaarde. Er zijn heel calorierijke producten die waanzinnig gezond zijn, en slanke producten die je beter niet kunt eten. Belangrijker is het dus om ook te kijken naar de voedingsstoffen die alcoholvrij bier bevat. Zijn die gezond?

Ook hier valt het plaatje helemaal niet tegen. Alcoholvrij bier bevat geen toegevoegde suikers, alleen de suikers die van nature in gerst aanwezig zijn. Wel zitten er verschillende mineralen in: calcium, fosfor en magnesium, bijvoorbeeld. Ook haal je er wat vitamine C uit. In dit opzicht scoort alcoholvrij bier dus opnieuw beter dan normale frisdrank.

Polyfenolen in alcoholvrij bier

Een derde voordeel, naast de calorieën en de nutriënten, zijn de zogenaamde polyfenolen die je in alcoholvrij bier treft. Polyfenolen zijn fytonutriënten, plantaardige stofjes die in heel kleine hoeveelheden al invloed op je lichaam kunnen hebben. Ze zitten ook in bijvoorbeeld bosbessen, granaatappels en groene thee. De invloed van polyfenolen is ook inderdaad meetbaar!

Bij een onderzoek naar marathonlopers kreeg de helft van de deelnemers alcoholvrijbier en de andere helft een placebo. Wat bleek: de lopers die bier dronken, hadden minder last van chronische ontstekingen en problemen aan de luchtwegen! De polyfenolen functioneren namelijk als antioxidanten, en gaan zo deze gezondheidsproblemen effectief tegen.

Vloeibare calorieën

Is alcoholvrij bier dan een soort wondermiddel? Helaas is het ook weer niet zo makkelijk: er zitten wel degelijk nadelen aan verbonden. Een belangrijk punt is dat alcoholbier een typisch geval van vloeibare calorieën vormt. Waarom is dit nu zo’n probleem? Dat zit als volgt: wanneer je calorieën drinkt in plaats van eet, leidt dat niet tot een verzadigd gevoel.

Je gaat er dus niet minder van eten en je honger wordt niet gestild. Drankjes als alcoholvrij bier bevatten immers geen vezels, om maar iets te noemen. Wanneer je veel vloeibare calorieën binnenkrijgt, komen die dus bovenop wat je totaal al eet. Dat werkt gewichtstoename in de hand!

Alcoholvrij bier na verslaving

Een ander nadeeltje van alcoholvrij bier is dat je het beter niet kunt drinken als je ooit last hebt gehad van een alcoholverslaving. Het alcoholpercentage is nog maar heel laag, maar de smaak kan toch merkbaar zijn. Er is een goede kans dat dat er opnieuw voor zorgt dat je trek in drank opleeft. Niet iedere ex-verslaafde zal daar natuurlijk last van hebben; dit is vrij persoonlijk. Ga er echter in ieder geval niet doodleuk vanuit dat het sowieso wel prima kan. Vaak is het na verslavingen beter om helemaal bij vergelijkbare producten vandaan te blijven en zo een terugval te voorkomen.

Bier zonder alcohol: gezond of niet?

Nu we al deze punten besproken hebben, wordt het tijd om onze beginvraag te beantwoorden: is alcoholvrij bier gezond? Belangrijk is natuurlijk dat we je om te beginnen afraden om al te veel vloeibare calorieën te drinken. Wil je echter toch iets met smaak drinken, dan is alcoholvrij bier geen slechte keuze.

Het bevat in ieder geval nog de nodige nuttige voedingsstoffen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gewone frisdranken. Daarnaast is het relatief slank, en ook de polyfenolen zijn zeker een voordeel. Natuurlijk is het daarmee niet verstandig om dagelijks een liter te drinken. Maar af en toe een flesje is geen probleem!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
<< Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 30 augustus 2017

Hoi Rietje,

Dat is goed om te horen!

Groet,

Mark

Reageer
Rietje - 30 augustus 2017

Dank voor de heldere uitleg.
Deze informatie was precies waar ik naar op zoek was.

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 2 reacties