Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Leuk en aardig, maar niet zo prettig voor wie ’s ochtends echt geen trek heeft. Duw jij jezelf in de vroege uurtjes met moeite een boterham door de keel? Dan doet die ‘gezonde’ maaltijd waarschijnlijk meer kwaad dan goed.
Je kunt in zo’n geval beter later beginnen met eten. Dat wil niet zeggen dat je ontbijt overslaan altijd een goed idee is. Wat precies de voor- en nadelen van ontbijten zijn, leggen we je vandaag uit. Ook geven we je adviezen om op een gezonde manier je ontbijt over te slaan!
Belangrijkste maaltijd van de dag?
Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, hoor je nog steeds veel. Mensen die niet ontbijten zouden gemiddeld dikker zijn en meer gezondheidsproblemen hebben. Dat klinkt als een goede reden om ervoor te zorgen dat je ’s ochtends toch maar iets naar binnen schuift, nietwaar? In werkelijkheid zit het echter niet zo simpel in elkaar.
Het ontbijt overslaan is namelijk niet de oorzaak van al die problemen, maar eerder een ander symptoom van de daadwerkelijke oorzaak: een slechte relatie met eten. Als je simpelweg goed eet, maakt het niet uit op welke tijdstippen je dat doet. Het gaat erom dat je aan het einde van de dag al je voedingsstoffen binnen hebt. Of je dit met of zonder ontbijt doet is helemaal aan jou.
Veel mensen eten tegenwoordig volgens de intermittent fasting methode. Dit wil zeggen dat ze alle calorieën voor de dag in een korter dagdeel eten. Dit is het best te realiseren door het ontbijt over te slaan omdat je zo de vastperiode van de nachtrust verlengt.
Dit kan een manier zijn om je calorie inname te verlagen, maar het is zeker niet voor iedereen. Heb je bijvoorbeeld een baan waarbij je lichamelijk veel zwaar werk moet verrichten? Dan heb je gewoon een stevig ontbijt nodig.
Eet voldoende
Als je het ontbijt overslaat is het belangrijk dat je niet in de valkuilen trapt die het ontbijt overslaan met zich mee brengt. Eén daarvan is het risico dat je in totaal minder gaat eten op een dag. Dat kan natuurlijk een goed ding zijn, bijvoorbeeld wanneer je af probeert te vallen. Het kan echter ook ongezond of zelfs gevaarlijk zijn.
Wanneer je dagelijks te weinig eet, krijg je onvoldoende binnen van zowel macro- als micronutriënten. Je lichaam heeft dan niet de voedingsstoffen bij de hand om goed te kunnen functioneren. Kortom: als je je ontbijt overslaat, zul je die ‘achterstand’ op een ander moment wel bij moeten werken.
Voorkom eetbuien
Een ander probleem van het ontbijt overslaan is dat het eetbuien kan creëren. Dit is de voornaamste reden dat mensen die niet ontbijten gemiddeld dikker en minder gezond zijn. Stel, je eet ’s ochtends na het opstaan niets, maar krijgt om een uur of elf toch trek. Voor veel mensen is de oplossing om dan snel even iets uit de snoepautomaat te trekken.
Je bloedsuiker springt omhoog, en stort vervolgens weer net zo hard in een enorm dal. Daarmee heb je de basis gelegd voor een instabiel glucosegehalte in de rest van de dag. Ongezonde eetbuien zijn hiervan het gevolg. Zorg om dit te voorkomen dus dat je wel iets gezonds te eten hebt voor later op de ochtend.
Zorg voor een stabiel eetpatroon
Een laatste element is de stabiliteit van je eetpatroon. Mensen die ontbijten, hebben vaak ook voor de rest van de dag een duidelijk eetschema. Dat zorgt ervoor dat ze hun honger niet opvullen met ongezonde snacks en dan geen ruimte meer hebben voor gezond eten. Wanneer je je ontbijt overslaat, zul je moeten weten wanneer je dan wel eet.
Het beste is om daar een dagelijkse routine voor te ontwikkelen, die je ook op vrije dagen in de gaten houdt. Op die manier voorkom je dat ‘niet ontbijten’ in feite neerkomt op ‘een volkomen ongedefinieerd eetpatroon.’ Het ontbijt overslaan kan dus zeker werken, maar het vereist ook wat discipline.
Ontbijt overslaan, ja of nee?
Moet je je ontbijt nu wel of niet overslaan? Het simpele antwoord is: doe waar jij je goed bij voelt. Heb je geen zin om te ontbijten? Je spieren zullen er echt niet ter plekke door van je lichaam vallen, en je stofwisseling blijft ook wel doorgaan. Je zult er alleen wel voor moeten zorgen dat je voedingsschema de rest van de dag hierop aangepast is.
Heb je wel extreem veel honger nadat je opstaat en voel jezelf futloos en chagrijnig? Sla je ontbijt dan vooral niet over; er zijn betere manieren om minder calorieën te eten. Kortom: luister naar je lichaam en doe waar jij je prettig bij voelt. Dat is altijd de gezondste optie.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Nicky zegt:
Wat een fijn artikel. Ik kan namelijk heel slecht tegen hysterische fanatieke guru's. Voor mij is het nu duidelijk, wat ik wel of niet doe en hoe ik met het wel/niet overslaan met ontbijt zal omgaan: luisteren naar mijn lichaam ;)
Pieter de Wit zegt:
Er zijn al genoeg guru's inderdaad. Maar zij laten soms zien wat mogelijk is. Iedereen vervult zo zijn taak. :-)