Je hebt er misschien wel eens van gehoord: fanatieke sporters die shakes met rauwe eieren eten of drinken om extra proteïne binnen te krijgen. Bij veel mensen gaan dan meteen de alarmbellen af. Rauwe eieren – die zijn toch hartstikke slecht voor je? Kunnen daar niet allerlei nare bacteriën in zitten, zoals salmonella?
Toch lijkt het er niet op dat de gemiddelde sporter heel veel last heeft van voedselvergiftigingen. Hoe erg is het dan daadwerkelijk om af en toe rauwe eieren te eten? In de blog vandaag kijken we waarom mensen soms voor rauw ei kiezen, en hoe groot dat probleem is. Ook vind je hier een aantal tips wanneer je zelf eens een recept wilt maken waar rauw ei in gebruikt wordt!
Rauwe eieren eten of drinken?
Het klopt dat er inderdaad een (klein) risico verbonden zit aan het eten of drinken van rauwe eieren. Dus waarom doen mensen het dan toch? Ten eerste zijn er simpelweg een aantal gerechten waarin traditioneel rauw ei gebruikt wordt. Tiramisu, bijvoorbeeld: daar klop je ook een paar rauwe eidooiers doorheen.
Hetzelfde geldt voor mayonaise, ook zo’n algemene favoriet. Voor veel fanatieke sporters is dat echter niet de belangrijkste reden om rauw ei te eten. Zij gebruiken rauwe eiwitten als een makkelijke manier om extra magere proteïne binnen te krijgen. Eiwit is bijvoorbeeld makkelijk door een shake of smoothie heen te kloppen. Er zijn dus verschillende redenen om rauw ei te eten, zowel voor sporters als voor niet-sporters!
Zijn rauwe eieren gezond?
Er wordt wel eens gezegd dat rauwe eieren gezonder zijn dan gekookte of gebakken eieren. Het idee is dan dat de voedingstoffen in het ei door de hitte deels verloren zouden gaan. Dat is echter grotendeels onzin: het verschil is zo miniem dat je daar geen rekening mee hoeft te houden. Een rauw ei is dus ongeveer net zo gezond als een bereid ei; het bevat immers precies dezelfde stoffen.
Dat zijn een aantal vitamines (waaronder vitamine D en B-vitamines), en verschillende mineralen (waaronder zink). Ook bevatten eieren gezonde omega-3 vetten en zit er wat van het gezonde HDL-cholesterol in.
Salmonella in rauwe eieren
Leuk en aardig, denk je nu misschien, maar een flinke salmonella-infectie is toch allesbehalve gezond te noemen. Dat is natuurlijk helemaal waar, maar hoe groot is de kans op salmonella nu precies als je een rauw ei eet? Niet overdreven groot. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat gemiddeld 1 op de 3.000-5.000 eieren besmet is.
Het is voor de salmonellabacterie namelijk bepaald niet eenvoudig om zo’n ei binnen te komen. Deze microbe leeft in de darmen van kippen en komt via de cloaca nog wel eens bij de eieren terecht. Hij zit dan echter alleen nog maar aan de buitenkant. Om in het ei te raken, moet hij een eierschaal en een haast ondoordringbaar vlies door zien te komen.
Hoe bewaar je eieren?
Het risico op salmonella kan nog verder verkleind worden door eieren op de juiste manier te bewaren. Op die manier voorkom je namelijk dat de schil slijt en poreuzer wordt. Bacteriën kunnen dan dus niet alsnog binnendringen. Het belangrijkst is dat je al te hevige temperatuurwisselingen voorkomt.
Bewaar je eieren dus niet in de deur van de koelkast. Daar worden ze iedere keer snel warmer en kouder als de koelkast opengaat. In plaats daarvan kun je ze beter een beetje achterin zetten. Eventueel is het ook een optie om ze gewoon in een donkere la of kast te bewaren.
Wel kun je ze dan iets minder lang goedhouden. Let er verder op dat je eieren met een gebarsten schaal weggooit! Daar wordt het de bacteriën wel heel makkelijk gemaakt.
Eieren van gezonde kippen
Een andere truc is om eieren van zo gezond mogelijke kippen te kopen. De reden daarvoor is heel simpel: salmonella komt uiteindelijk voort uit de darmen van de kippen. Daar hoort die bacterie niet te zitten. Hij komt er vooral terecht wanneer de darmflora van de kip niet in balans zijn, en dat gebeurt sneller als de kip ongezond voedsel krijgt.
Slechte leefomstandigheden maken jouw ei dus uiteindelijk ongezonder! Kies liefst voor kippen die biologisch voer hebben gekregen. Het beste is wanneer de dieren ook buiten kunnen scharrelen en zelf hun eten kunnen zoeken. Dan is het eetpatroon namelijk zo gevarieerd en dus zo gezond mogelijk.
Pas op bij eieren splitsen
Een laatste korte tip: als je rauw ei gebruikt, kijk dan een beetje uit bij het eventuele splitsen. Veel mensen scheiden eigeel van eiwit door de eierschaal doormidden te breken en de dooier heen en weer te gieten.
Op die manier komt het ei echter veel in aanraking met de buitenkant van de schaal. Als die besmet is met salmonella, is dat slecht nieuws. Je kunt dus beter een speciale eiersplitser gebruiken om deze operatie uit te voeren!
Nadelen van rauw eiwit
De kans dat je salmonella oploopt is dus vrij klein, maar de kans is wel degelijk aanwezig. Door zorgvuldig met eieren om te gaan verklein je de kans dat je een salmonella infectie oploopt. Wil dat zeggen dat er helemaal geen problemen zijn met rauwe eieren? Helaas niet helemaal: er is een nadeel dat optreedt als je veel rauwe eiwitten eet.
Eiwitten bevatten namelijk avidine, een stofje dat in je lichaam met vitamine B8 bindt. Het gevolg daarvan is dat de vitamine niet meer goed opgenomen kan worden. Voor een keertje is dat natuurlijk geen probleem. Eet je echter dagelijks rauwe eiwitten, dan leidt dat al snel tot een tekort aan B8. Dit is dus zeker iets om voor uit te kijken.
Risicogroepen
De meeste mensen kunnen prima af en toe rauw ei gebruiken, al met al. Wel zijn er een paar risicogroepen voor wie het een goed idee is om er helemaal vanaf te blijven. De gevolgen van salmonella zijn voor deze groepen namelijk gevaarlijker. Kleine kinderen en zwangere vrouwen vormen de belangrijkste risicogroep. Ook ouderen kunnen beter geen rauwe eieren eten.
Hetzelfde geldt ten slotte voor mensen met immuunziektes. Hun lichaam is namelijk minder goed in staat de salmonellabacteriën tegen te gaan. Behoor je tot één van deze groepen, dan is het beter om je eitje toch te blijven koken!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Gemma Bollen zegt:
Duidelijk artikel,dank!
K. Ong zegt:
Is Vietnamese koffie ongezond? Men klutst een rauwe eidooier in de koffie.
Paul Schurink zegt:
De eieren van de Marans kip, een Frans ras, mogen volgens de franse warenwet rauw verwerkt worden. Deze mooie zeer bruine eieren hebben een erg dikke schaal waar salmonella niet doorheen kan komen.
Pieter de Wit zegt:
Interessant! Dat ga ik zeker eens opzoeken.
Anoniem zegt:
Goede info
Iron addict zegt:
Dag allemaal .
Ik drink al jaren in totaal zo'n 12 rauwe eiwitten in shakes . Smorgens en na de training . En nooit geen problemen gehad . Tzijn wel eieren uit belgie of nederland .
Pieter de Wit zegt:
Zo dat is heel wat. Als je je er goed bij voelt: blijven gaan!
marlies.vandonge@gmail.com zegt:
Als je verse tiramisu intriest, dood je dan de salmonella?
Ineke zegt:
Hoi Marlies,
Helaas. Salmonella en andere bacteriën worden niet gedood door invriezen.
Feline zegt:
Bevriezen helpt inderdaad niet maar even een paar seconden in kokend water kunnen bacteriën niet tegen. Dat doe ik altijd als ik rauwe eieren gebruik
Math zegt:
Duidelijk en transparant
Iemand zegt:
Maar goed, wat is nou de meerwaarde ervan dan of rauwe eieren te eten?
kun je toch net zo goed het eiwit in de pan gooien en salmonella uitsluiten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Iemand,
Rauwe eieren zijn niet gezonder dan gekookte eieren, dus je kunt ze inderdaad net zo goed koken! (De voornaamste reden dat mensen ze rauw eten is dat je ze dan bijvoorbeeld door shakes heen kunt gooien, maar als je daar geen behoefte aan hebt, kun je dat prima niet doen :-) )
k zegt:
Dus de eiren in nederland bevatten vaker de kans als in het buitenland, goed om te weten, jammer dat dit zo is en mijn vraag is gaat dit een keer veranderen en ik zou ook graag willen weten waarop de onderzoeken van universiteit wageningen op berusten? en hoe deze tot stand zijn gekomen, alvast bedankt voor een reactie
Marinus Versprille. zegt:
Wat zit iedereen te lullen over rauwe eieren.Mijn kennis afgestuurde natuurkundige geneeskunst,geeft aan dan s’morgens een rauw ei opdrinken de hele maag en darmflora zuiverd van bacteriën ,Als je de structuur veranderd door koken of bakken werkt het niet meer.of veel minder.Ik heb het aan de lijve ondervonden.Met hevige pijn in maag en darmen in het ziekenhuis maar daar sturen ze je weer naar huis met een paar pillen die niet helpen.Nu,meusly,sterke kippenbouillon en rauw ei,smoothy maar wel eerst gekookt en gebonden met mayzena om het zuur te elimineren.Verder geen boter of vet,of suiker,maar wel,niet te veel,honing, gare groenten,aardappel,rijst en wit vlees bv.van kip,kalkoen,kalfsvlees. Gevogelte,enz.Ik ben als herboren ,ben 89,jaar. En loop weer als iemand van 50..En je mag best eens zondigen,bv,vla met verse melk en beetje suiker,hier en daar een beetje verse slagroom enz.
Pieter de Wit zegt:
Hallo Marinus,
Wat leuk dat je nu zo veel beter voelt. Bedankt om je ervaring te delen.
Floyd zegt:
Beste allemaal,
Ik eet elke dag 5 scrambled eggs, is dit schadelijk? Ik bak ze wel gewoon maar eet het wel echt elke dag.
Alvast bedankt jongons!
Groetjes,
Floyd
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Floyd,
Je kunt best een paar eieren per dag eten, maar vijf is wel vrij veel; je moet dan een beetje op gaan letten of je voedingspatroon niet uit balans raakt. Ik zou je aanraden om een paar dagen je eten bij te houden via de Eetmeter, zodat je kunt zien of je wel alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook kan het misschien verstandig zijn om je cholesterol eens te laten meten, want bij een hoog cholesterolgehalte wordt het eten van veel eieren afgeraden.
Je kunt er sowieso voor de zekerheid voor kiezen om 3 in plaats van 5 eieren te eten, dat is een aantal waar verschillende onderzoeken in ieder geval geen schadelijke gevolgen van hebben gevonden :-)
Maxime zegt:
Hai, misschien een gekke vraag, maar ik ging een eitje bakken en ik heb na dat ik het eitje in de pan heb gegooid niet me handen gewassen en toen ik ging eten zat er wat eten aan die vinger en likte ik het er zeg maar af is dit erg? Heb ik nu rauw ei gegeten en word ik nu ziek?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Maxime, maak je niet te veel zorgen. Om te beginnen ben je nauwelijks met dat ei in aanraking gekomen. Er zijn daarnaast niet veel eieren besmet met salmonella, dus de kans is ontzettend klein dat je hier ziek van wordt. Er zijn mensen die regelmatig rauw ei eten en daar ook nooit last van krijgen! Geen stress, dus :-)
Mark zegt:
Hoi Linda,
Dank voor je reactie.
Ja, die kun je gewoon prima nemen.
Zorg er wel voor dat je je eiwitten uit een diversiteit aan voedingsmiddelen probeert te halen. Dus niet alleen uit eieren of vloeibaar eiwit, maar ook vlees, vis, peulvruchten, noten, groenten etc.
Groetjes,
Mark
Linda zegt:
Hoi hoi,
Wat een duidelijk artikel!
Ik vroeg me af hoe het dan met die gepasteuriseerde eiwitte zit? Die in zo'n fles. Is dat ook "gezond"?