Ze liggen prominent in de supermarktschappen, komen in alle mogelijke tv-reclames langs en worden in talloze kookboeken aangeprezen: je kunt powerfood, ook wel superfood genoemd, moeilijk meer over het hoofd zien.
Het lijkt wel alsof geen gezondheidsblog meer zonder kan. Maar wat zijn al die exotisch klinkende voedingsmiddelen nu precies, en zijn ze inderdaad zo gezond als beweerd wordt? En hoe eet je ze precies? We zetten alle informatie over superfoods voor je onder elkaar in de blog van vandaag.
Wat is powerfood
Powerfood of superfood is een term die gebruikt wordt voor voedingsmiddelen met een relatief hoge voedingswaarde. Daarbij kan het zo zijn dat het product in kwestie een grote hoeveelheid van één bepaalde nutriënt bevat, of dat het juist uitblinkt door zijn grote variatie aan verschillende voedingsstoffen.
Dankzij die dichtheid aan voedingsstoffen zou powerfood een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid: het zou veroudering vertragen, helpen met afvallen, het libido verhogen en zelfs depressies voorkomen. De term powerfood is niet beschermd, dus iedereen kan in principe bepaalde voedingsmiddelen tot powerfood bestempelen.
Wat zijn bekende superfoods?
Je kunt powerfood ruwweg in twee categorieën verdelen: exotische en bekendere voedingsmiddelen. Veel van de superfoods waar echt een flinke hype omheen gecreëerd wordt, vallen in de eerste categorie: dit zijn bijvoorbeeld producten als quinoa, gojibessen, chiazaad of tarwegras. Ook bijvoorbeeld kokosolie en zeewier – voedingsmiddelen die al steeds meer in de alledaagse keuken integreren – vallen doorgaans in deze categorie.
Er zijn echter ook genoeg mensen die zich aan al deze exotische ‘ontdekkingen’ ergeren en ervoor pleiten om dichter bij huis naar superfoods te zoeken. Voorbeelden zijn dan onder andere bepaalde groenten en vruchten (boerenkool en blauwe bessen), vette vis, donkere chocola en olijfolie.
Hoe gebruik je powerfood?
Bij de meer alledaagse powerfoods hebben mensen er doorgaans niet veel moeite mee om ze in hun maaltijden te verwerken, maar dat wordt vaak al lastiger bij exotischer voedingsmiddelen die niet zo makkelijk in de Hollandse keuken te verwerken zijn. Hierbij kun je echter je voordeel doen met de bekendheid die superfoods de afgelopen jaren gekregen hebben.
Er zijn talloze blogs en kookboeken die je uitgebreide adviseren over het verwerken van de meest uiteenlopende superfoods. Smoothies zijn in ieder geval voor bijna alle mogelijke powerfoods een uitkomst: zaden, poeders en bessen zijn in een blender namelijk heel eenvoudig met ander fruit te mengen!
Wetenschappelijk betrouwbaar?
Omdat er geen officiële definitie is voor powerfood, verschilt het per voedingsmiddel enorm hoe sterk de wetenschappelijke onderbouwing is voor de geclaimde gezondheidsvoordelen. Vaak ontbreekt grootschalig onderzoek naar die voordelen ook, waardoor het bewijs dat er wel is niet heel betrouwbaar is. Het is dan ook nog steeds onderdeel van debat hoe zinvol powerfood nu werkelijk is.
Wel is men het er doorgaans over eens dat de vaak als powerfood aangemerkte producten in ieder geval niet ongezond zijn, dus het kan naar alle waarschijnlijkheid geen kwaad om ze wat vaker in je dieet te verwerken.
Variatie is essentieel
Wel is het belangrijk om daarbij de variatie in gedachten te houden. Hoe gezond powerfood ook is: er is geen enkel voedingsmiddel dat álle stoffen bevat die je nodig hebt om een gezond leven te leiden, laat staan in de juiste verhoudingen. Ook wanneer je veel superfoods eet, is het dus van het grootste belang om ervoor te zorgen dat je veel afwisselt.
Als je ooit eens artikelen tegen komt waarin beweerd wordt dat je een bepaald voedingsmiddel dagelijks moet eten, is dat hoogstwaarschijnlijk niet erg wetenschappelijk verantwoord, en dergelijke statements kun je dus maar beter negeren!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!