
Het is één van de talloze voedingsmiddelen die we in Nederland explosief meer zijn gaan eten: zeewier. Oorspronkelijk kwam het met sushi en andere Japanse gerechten ons land binnen, maar inmiddels zie je ook overal salades, snacks en andere gerechten met zeewier opduiken. Het wordt dan ook wel de groente van de toekomst genoemd.
Zeewier is makkelijk te kweken, zit boordevol voedingsstoffen en het is bovendien lekker! Maar is zeewier gezond of zitten er addertjes onder het gras? En hoe maak je het op de allerlekkerste manier klaar? In dit artikel geven we je wat algemene informatie over de groente van de toekomst en geven we je 8 lekkere zeewier recepten ter inspiratie.
Is zeewier gezond?
De snelle opmars van zeewier heeft voor een deel te maken met de heerlijke zoute smaak. Een belangrijkere reden is echter dat steeds meer mensen het als het volgende superfood aanprijzen. De vraag is natuurlijk: is dat wel terecht?
De voordelen van zeewier
Kort gezegd: ja, zeewier is ontzettend gezond! Het is natuurlijk van belang dat je het met mate eet, maar dat geldt voor ieder voedingsmiddel. We hebben hieronder de vele voordelen en de enkele nadelen even voor je op een rijtje gezet.
Veel voedingsstoffen
We kunnen in ieder geval met goed nieuws beginnen: zeewier bevat ongelofelijk veel voedingsstoffen. Wetenschappers hebben maar liefst 39 verschillende nutriënten aangetroffen in de kleine waterplantjes! Zo bevat zeewier flink veel eiwitten, wat het een prima vleesvervanger maakt in bijvoorbeeld zeewierburgers of kelppasta.
Dan zijn er een aantal belangrijke mineralen, zoals magnesium, calcium, jodium en natrium. Ook zit er flink wat ijzer in zeewier, en chlorofyl, een stof die je lichaam helpt om ijzer en magnesium beter op te nemen. De 39 stoffen in zeewier vormen bij elkaar zo’n 36% van het gemiddelde menselijke lichaamsgewicht – en toch bevat het voedingsmiddel nauwelijks calorieën!
Goed voor de spijsvertering
Eén van de gunstige effecten van zeewier heeft betrekking op de verwerking van voedsel en voedingsstoffen. Het bevat namelijk de stof alginaat, die ervoor zorgt dat de spijsvertering iets vertraagd wordt.
Het gevolg is dat essentiële stoffen beter opgenomen kunnen worden door de darmwand, waardoor je darmen over het algemeen een stuk gezonder blijven wanneer je regelmatig zeewier eet.
Een gezonde schildklier
Zoals gezegd bevat zeewier ook flink wat jodium, een stof die een gunstige invloed heeft op de werking van de schildklier. Dit orgaan is van essentieel belang voor het functioneren van je lichaam: het zorgt voor de productie van talloze hormonen die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor allerlei andere lichaamsprocessen.
Minder kans op hart- en vaatziekten
Verder hebben zeewieren een goede invloed op de gezondheid van je hart en bloedvaten. De vezels verlagen de bloeddruk, en ook zorgt zeewier voor een verlaging van de cholesterollevels. Zo verminder je de kans op hart- en vaatziekten significant als je regelmatig zeewier eet.
De nadelen van zeewier
Uit bovenstaande voordelen blijkt wel dat zeewier erg gezond is en dat het allerlei voordelen heeft als je regelmatig zeewier eet. Een kleine waarschuwing: blijf wel op de portiegrootte letten, zeker wanneer je voor bepaalde mineralen erg gevoelig bent.
Veel kalium
Zeewier bevat enorme hoeveelheden kalium, waardoor mensen met nierproblemen last van hun hart kunnen krijgen wanneer ze er te veel van eten. Ook bij zeewiersupplementen geldt dat overdoses ongezond kunnen zijn. Laat je daar echter niet door afschrikken: wanneer je met mate blijft genieten, kan zeewier flinke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen! En als je geen nierproblemen hebt, is de hoeveelheid kalium in zeewier geen probleem.
Let op met gedroogd zeewier
In veel Nederlandse supermarkten is vooral gedroogd zeewier te krijgen, zoals de bekende nori die veel gebruikt worden voor sushi. Zijn die even gezond als de verse varianten? In het algemeen geldt van wel: ze bevatten immers nog steeds dezelfde overvloed aan voedingsstoffen.
Toch moet er wel een kleine kanttekening bij geplaatst worden: sommige merken voegen aan zeewier en zeewiersnacks allerlei minder gezonde stoffen toe, zoals suiker of zout. Dergelijke producten kun je maar beter laten liggen. Zorg dus dat je altijd even de ingrediëntenlijst controleert voor je iets in je winkelmandje gooit!
Zeewier kopen
In de supermarkt zijn tegenwoordig steeds meer soorten zeewier verkrijgbaar. Het gaat dan om gedroogde soorten, zoals norivellen, maar ook om bijvoorbeeld verse wakame. Er zijn echter nog veel meer soorten zeewier. Veel daarvan liggen (nog) niet in de schappen bij grote supermarkten.
Wel kun je vaak meer zeewiersoorten vinden in natuurvoedingswinkels, toko’s en biologische supermarkten. Sommige vishandelaren hebben ook zeewier in het assortiment. Ten slotte zijn met name gedroogde zeewiersoorten vaak ook online te krijgen.
Nori
Nori is in Nederland de bekendste soort zeewier. Nederlanders kennen het vooral van de vellen die om sushi zitten. Het is in de meeste supermarkten dan ook gewoon verkrijgbaar in het wereldkeukenschap, tussen de sushi-ingrediënten. Nori heeft een relatief zoete smaak en is lekker in allerlei gerechten, meer dan alleen sushi!
Kombu
Kombu is een soort zeewier die vooral in Noordoost-Azië veel gegeten wordt, bijvoorbeeld in Japan en Korea, maar ook in China. Het heeft een vleesachtige smaak, waardoor het erg populair is als vleesvervanger. Als het geroosterd is, smaakt het zelfs naar bacon! Kombu is nog niet in veel supermarkten verkrijgbaar, maar bij toko’s of in biologische supermarkten kun je het waarschijnlijk wel vinden.
Wakame
Wakame is een soort zeewier die vooral in de Japanse keuken veel gebruik wordt. Het staat bekend om de zoete smaak, die veel mensen aan de zee doet denken. Het is heel populair in salade, maar wordt ook vaak gebruikt in de soep. Wakame is in supermarkten met een groot assortiment wel te koop, maar is gemakkelijker te vinden in een toko of biologische supermarkt.
Arame
Arame komt zowel in de zee rondom Japan als bij Zuid-Amerika voor. Je kunt het vinden in toko’s of biologische supermarkten. Vaak wordt arame voorgekookt verkocht, maar het is het lekkerst om het voor gebruik nog te wellen en daarna te sudderen, stomen, roerbakken of wokken. Het is een veelzijdige zeewiersoort die in allerlei gerechten lekker is, maar ook als snack goed smaakt. Het heeft een zoete smaak, die een beetje nootachtig is.
Zeewier recepten
Goed, je hebt geconcludeerd dat zeewier gezond is, je hebt het in huis gehaald, en het is etenstijd. Wat nu? Om je te inspireren hebben we hieronder acht soorten zeewier recepten en zeewier producten op een rij gezet, zodat je zelf ook kunt profiteren van de voordelen van de groente van de toekomst!
1. Zeewierpasta
Bij de Albert Heijn koop je de zeewiertagliatelle van Seamore. Deze pasta is gemaakt van 100% zeewier, met alle voordelen van dien. Je eet er een stuk minder van dan van gewone pasta, omdat de vele vezels erg snel vullen. Het is dus ook nog een relatief caloriearm product.
Je kunt zeewierpasta bijvoorbeeld serveren met een roomsaus en een stuk zalm. Maar je kunt het ook mengen met courgetti en je favoriete tomatensaus. Op de website van Seamore vind je nog veel meer recepten en inspiratie!
2. Wakame-salade
Wakame is een licht zoetzoute zeewiersoort waar je uitstekend salades van kunt maken. Bij sommige supermarkten vind je wakame-salades zelfs al kant-en-klaar. Je kunt hem echter ook zelf maken door wakame op smaak te brengen met sesamolie, sojasaus en sesamzaad.
Je kunt wakame-salade zo als bijgerecht eten, maar wakame is ook lekker om maaltijdsalades meer smaak te geven.
3. Zeewierchips
Je kunt kant-en-klare zeewierchips kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Het enige dat je nodig hebt is nori, wat olijfolie en een oven. Vet norivellen aan één zijde in met olijfolie en leg ze met de vette kanten op elkaar. Snij in stukjes. Bestrijk vervolgens de (niet ingevette) buitenkant met wat water, zodat ze zacht worden.
Je hoeft de nori nu alleen nog 2-3 minuten in een oven van 180 graden te leggen. Heb je ze wat langer bewaard en zijn ze niet meer knapperig? Dan zijn ze met nog een minuutje in de oven ook zo weer lekker!
4. Zeewierbouillon
Zelf vegetarische bouillon maken kan nog best een uitdaging zijn. Zonder vlees moet je namelijk andere smaakmakers vinden om het geheel goed op smaak te brengen. Zeewier is daar een uiteindelijke optie voor! Met een paar vellen nori of andere zoutige zeewier in je soep neemt de bouillon al snel veel smaak op.
5. Zeewierpesto
Dol op pesto, en toe aan wat afwisseling? Probeer eens zelf zeewierpesto te maken. Meng 40 gram kombu met 50 gram pijnboompitjes, 30 gram basilicum, 30 gram rucola, olijfolie en citroensap naar smaak. Breng op smaak met zout en peper en bewaar max. 5 dagen in de koelkast.
6. Zeewierburger
Beetje uitgekeken op alle ‘standaard’ vegaburgers? Je vindt ook verschillende kant-en-klare zeewierburgers in de winkel! De Dutch Weed Burger, bijvoorbeeld, maar ook de Zeeuwse Zeewierburger met zeewier uit de Oosterschelde.
Je kunt de zeewierburger op allerlei manieren serveren, bijvoorbeeld met gegrilde groente of met citroenmayonaise. En natuurlijk is een zeewiersalade erbij altijd lekker!
7. Zeewier en champignons
Zeewier en champignons zijn een onverwacht goede combinatie. Je kunt zeewier dus uitstekend gebruiken om een ‘saai’ bijgerecht als gebakken champignons wat meer smaak te geven. Neem daarvoor 30 gram arame en laat dat tien minuten weken.
Fruit een ui en bak een bakje champignons kort aan. Voeg dan de zeewier met een beetje weekwater toe en laat tien minuten sudderen. Breng ten slotte op smaak met wat sojasaus en eventueel sesam naar smaak.
8. Sushi
Ten slotte natuurlijk het zeewier recept onder de zeewier recepten: sushi. Je kunt voor de ‘standaard’ sushi gaan, die je in norivellen rolt en in plakjes snijden. Maar nori is ook in allerlei andere creatieve zeewier recepten te gebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan een sushisalade, waarin je alle ingrediënten van sushi voor een salade gebruikt. Of een sushibowl of pokébowl, waarin de zeewier een belangrijke smaakmaker is. Of zelfs sushisoep, met kokosmelk, wasabi en nori als kenmerkende ingrediënten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Zeewier vindt ik heerlijk en ik lees dat het erg gezond is. Voor mij goed onte weten en blijf het zeker gebruiken
Mijn vriendien zegt dat ik op Neptunus begin te lijken als ik een paar ons zeewier en een kilo mosselen heb genuttigd , en dat dit een oervrouwelijkheid bij haar losmaakt. Enfin dit spul heeft ons al heel wat "totall affengeiler Abenden" bezorgd
Een jaar of tien geleden werd ik geconfronteerd met een soort chips van zeewier. Verdomme dat was lekker zeg, ik kon er niet vanaf blijven. "verslavend dus" Ik doe al meer dan 35 jaar zaken met Azië, dus ik dacht dat is een goed product om op de markt te brengen in Nederland om te beginnen en daarna de rest van Europa. Ja,!! Mooi niet. gedroogd zeewier zou schadelijk zijn voor de gezondheid van de mensen en zeker in de vorm en zakjes zoals potato chips.
Zo heb ik wat gemist dan??
Hallo, Wij hebben het zeewier voor onze deur liggen we wonen in noorwegen aan een fjord dus de wier kan ik hier zo plukken maar ja en dan??? we hebben de wier met balletjes en wier met grote bladeren de namen weet ik niet.
Groeten Henny Tieleman
Hoi Henny,
Helaas is niet ieder zeewier even eetbaar. Ik ben zelf niet zo'n kenner, ik zou kijken of je iemand kunt vinden die er verstand van heeft die jullie kan vertellen of jullie eetbare soorten voor de deur hebben groeien!
Geweldig ! Deze site. Ik was op zoek naar kaliumrijke voeding. Omdat ik niks meer waard , finaal uitgeput, en heftige krampen in mijn hele lijf, dat was door een erg laag kaliumgehalte. Dit is geweldig, deze info hierboven ! Ik ga volgende week weer zeewier inslaan bij de Chinese Toko ! Dat zal de reden geweest zijn dat ik soms zo n behoefte had aan zee wiersoep.
Wat fijn dat je er iets aan hebt Kimberley! Ik hoop dat de zeewier helpt :-)