• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Gezondheid » Ontdek waarom je elke dag kruisbloemige groenten moet eten

Ontdek waarom je elke dag kruisbloemige groenten moet eten

29 juli 2021 by Pieter de Wit Reageer

Ontdek waarom je elke dag kruisbloemige groenten moet eten

Elke dag voldoende groenten eten is voor de meeste mensen al een uitdaging. Maar als je het dan toch doet, doe het dat meteen goed en eet regelmatig kruisbloemige groenten. Deze groentesoort bevat heel wat goede stoffen die ons immuunsysteem beschermen en zelfs bijdragen aan de preventie tegen kanker. Ontdek welke groentesoorten behoren tot de kruisbloemigen en hoe ze jou gezond houden.

Inhoud verberg
1) Wat zijn kruisbloemige groenten?
2) Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kruisbloemigen?
3) Bescherming tegen kanker
4) Kiemgroenten als superfood
5) Kruisbloemige groenten eten: 4 tips

Wat zijn kruisbloemige groenten?

Kruisbloemige planten hebben hun naam niet gestolen. Ze heten zo omdat er bij het ontkiemde zaadje, of bij het doorsnijden van de volgroeide groente een kruis te zien is. Wereldwijd zijn er wel 2000 van deze kruisbloemigen.

De meest voorkomende in Nederland zijn de kolen zoals bloemkool, witte kool, Chinese kool, boerenkool en spitskool. En ook groenten die hier min of meer op lijken zoals spruitjes, radijs en koolrabi. Daarnaast is er nog waterkers, paksoi en de allerbekendste is: broccoli.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kruisbloemigen?

Net als vele andere groenten zitten kruisbloemige groenten vol vezels, calcium, ijzer, enzymen en vitamines zoals vitamine A en vitamine C. Maar daarnaast bevatten ze nog andere unieke stoffen die enkel en alleen in deze soort te vinden zijn.

Bescherming tegen kanker

Kruisbloemige groenten zijn uniek in het feit dat ze glucosinolaten bevatten. Dit zijn bioactieve stoffen die de planten beschermen tegen indringers. In sommige gevallen zijn deze afweerstoffen niet zo goed voor de mens. Denk bijvoorbeeld aan de “gifstoffen” uit de nachtschadefamilie. Bij de kruisbloemigen hebben verhogen ze echter het natuurlijke afweersysteem van de mens

Glucosinaten zijn enkel gifitig voor insecten, maar juist gezond en zelfs kankerwerend voor mensen. Ze zorgen ervoor dat ons lichaam bepaalde stoffen aanmaakt welke andere schadelijke substanties onschadelijk maken. Zo kunnen ze zelfs de groei van tumoren gedeeltelijk afremmen.

Er bestaan heel veel verschillende soorten van deze stofjes. En sommige kruisbloemigen bevatten ook nog tal van andere bioactieve stoffen. Broccoli bevat bijvoorbeeld nog flavonolen. En verschillende bioactieve stoffen kunnen elkaars effect zelfs nog versterken.

Ook een ander stofje met de moeilijke naam di-endolylmethaan of kortweg DIM is mee verantwoordelijk voor het beschermde effect van kruisbloemigen. DIM helpt ook mee het effect van oestrogeendominantie verminderen. Oestrogeen is een belangrijk hormoon, maar als dit uit balans is kan het allerlei problemen veroorzaken.

Kiemgroenten als superfood

Kiemen zijn de jonge plantjes die net ontsproten zijn uit de zaden. Kiemen heb je bij bijna alle vegetatie zoals bij noten, zaden, grassen, granen en bonen. En dus ook bij de kruisbloemige groenten. Tijdens het kiemproces stijgt de voedingswaarde van de plant omdat alle goede stoffen beschikbaar gemaakt worden voor het groeiproces.
Gekiemde broccoli bevat bijvoorbeeld meer bioactieve stoffen dan de volgroeide versie. Andere voorbeelden zijn taugé, alfalfa en radijssprouts. Ze hebben vaak een erg intense smaak, maar zijn dus extra supergezond,

Kruisbloemige groenten eten: 4 tips

  1. Kauwen is altijd belangrijk, maar zeker ook bij kruisbloemige groenten. De glucosinaten komen namelijk pas vrij wanneer het voedsel goed is vermalen.
  2. Stomen of roerbakken is prima. Rauw zijn ze namelijk lastig te verteren. Maar koken in water is niet aan te bevelen, omdat je dan veel voedingsstoffen laat verloren gaan met het kookwater.
  3. De bittere smaak moet je er een beetje bij nemen. Deze wijst op de aanwezigheid van de beschermende stoffen. Gelukkig verdwijnt die wel een beetje tijdens het kookproces.
  4. Sommige kruisbloemige groenten zijn lastig verteerbaar. Als jij opgeblazen wordt van witte kool, dan heeft het weinig zin om hier heel veel van te eten. Een goede vertering en darmgezondheid heeft prioriteit op het eten van een specifieke groentesoort. Experimenteer met de bereidingswijzen en de verschillende soorten groenten binnen deze familie. En luister altijd naar je eigen lichaam.
Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Is chiazaad gezond? 5 voordelen van dit superfood
  • Is hummus gezond? En wat doe je ermee?
  • Hoe gezond is zoethout?
  • Is Brinta gezond? 
  • Zijn binaural beats de ultieme brainhack?
  • Zijn olijven gezond?
  • “Eet dit ene superfood elke dag!”
  • Tempeh: wat is het en hoe eet je het?
  • Hoeveel vet heb je per dag nodig?
  • Zitten er vitamines in vlees?

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy