Als je een regelmatige bezoeker van ons blog bent, dan heb je vast en zeker al lezend opgepikt dat je lichaam gezonde vetten hartstikke hard nodig heeft. Geen wonder dat verschillende oliën- en vetsoorten steeds meer in de belangstelling komen te staan! Ben jij al bekend met geklaarde boter? Dit vloeibare goud maakt een ware comeback! Wat is het? Wat kun je ermee? En niet onbelangrijk: is geklaarde boter gezond?
Uit grootmoeders tijd
Het gebruik van geklaarde boter is alles behalve nieuw. Onze voorouders waren er al behoorlijk druk mee in de weer. De reden was vooral praktisch, de koelkast bestond namelijk nog niet. Door het "klaren" van de boter bleef deze op kamertemperatuur veel langer houdbaar. Dit in tegenstelling tot gewone boter, die te snel ranzig werd.
Wat is geklaarde boter?
De basis is roomboter die vervolgens 'geklaard' wordt: het scheiden van de nog aanwezige vaste bestanddelen (o.a. eiwitten en melkdeeltjes) en water van de botervetten. Dit doet men door de boter op een lage temperatuur te verhitten zónder deze te laten verbranden.
Het water verdampt en nog aanwezige vaste stofjes komen bovendrijven of zinken naar de bodem. Hierna kunnen ze eenvoudig worden afgeschept of blijven ze achter bij het afgieten. Wat overblijft is botervet.
PUUR vet
Geklaarde boter is dus eigenlijk niets meer dan puur vet. Maar niet in negatieve zin....Het is een vetsoort dat op natuurlijke wijze losgeweekt en geïsoleerd wordt van omringende voedingstoffen. Met als resultaat een hele pure vorm van vetten, zonder melkresten en toch boordevol voedingsstoffen!
Voordelen van geklaarde boter
Geklaarde boter is rijk aan vitamine A, D, E en K en is erg handig in gebruik. De voordelen op een rij:
- Lang houdbaar: Omdat geklaarde boter alleen uit vetten bestaat, gaat het niet snel overstuur en hoef je het niet gekoeld te bewaren. Ideaal! Het gaat dan ook eenvoudig een paar maanden mee. Gekoeld zelfs nog langer.
- Goed om te verhitten: Geklaarde boter kan zeer goed tegen verhitting op hoge temperaturen. De geklaarde versie is daarom perfect als je iets heel heet wilt bakken of frituren.
- Het is vrij van lactose en caseïne: Ligt het aandeel lactose in gewone roomboter al laag, is dit in geklaarde boter eigenlijk nihil. Hetzelfde geldt voor caseïne (melkeiwit). Dit maakt het een geschikt smeerseltje voor veel mensen met een lactose-intolerantie of koemelkeiwit-allergie.
- Rijk aan boterzuur: Geklaarde boter bevat boterzuur. Dit is een heel gezond kortketenvetzuur dat je lichaam makkelijk kan verteren en om kan zetten in energie. Ook je darmen en met name je darmflora worden hier erg blij van!
Verschil tussen geklaarde boter en ghee
Misschien heb je wel eens gehoord van ghee? Dit is een veelgebruikte soort geklaarde boter uit India. De twee worden vaak gezien als één-en-dezelfde, maar ghee (letterlijk vertaald 'vloeibaar goud') heeft een andere bereidingswijze en zijn eigen unieke smaak.
Het wordt uitgebreider verhit, waardoor het aandeel vocht nóg lager ligt. In de Indiase en Pakistaanse keuken is men er dol op vanwege de smaak en heilzame krachten. Ook hier in Nederland is het op steeds meer plekken verkrijgbaar.
Is geklaarde boter gezond?
Na alles wat we nu weten over geklaarde boter, kunnen we niet anders stellen dan dat het veel unieke en gezonde eigenschappen heeft. Maar dit betekent geen vrijbrief om voortaan overal geklaarde boter aan toe te voegen of extra grote porties te gebruiken. Het gebruik van vetten moet je nooit overdrijven, want een teveel kan averechts werken en levert bovendien enorm veel calorieën. Wel even in je achterhoofd houden dus…!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Andrea zegt:
voor welke bereiding is deze boter geschikt
Pieter de Wit zegt:
Hoi Andrea, ik ben geen kok, maar je kan dit voor elk normaal recept met boter gebruiken denk ik.
Claudia Smit zegt:
Duidelijk verhaal...
Els Heisen. zegt:
Ik weet nog steeds niet of het ook op brood kan.Els
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Els, dat kan zeker gewoon :-)
Els zegt:
I.p.v. thee bedoel ik ghee
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Els, helaas bevat ghee nog steeds veel verzadigde vetten. Bij hoog cholesterol is het dus beter om voor andere vetten te kiezen, zoals olie of een goede margarine!
Anoniem zegt:
Hoe is het om thee te nuttigen als je een te hoog cholesterol hebt
JC zegt:
Interessante artikel. Waar ik vandaan kom geeft men de voorkeur aan geklaarde boter; het is heerlijk, ruikt heerlijk, is veel gezonder en langer houdbaar. Ik wist 't niet dat hier in Nederland ' geklaarde boter ' heette, totdat ik had geproefd ; toen wist ik 't meteen. Voortaan bak ik met geklaarde boter, heerlijk!
Liel Verstraaten. zegt:
Interssant om te lezen
Liesbeth zegt:
Net weer 2 pakjes roomboter geklaard.Vind het heerlijk in gebruik.Alles smaakt zo veel lekkerder met ghee.En het is zo makkelijk te maken.Veel meer mensen zouden het moeten maken
Bob De Bruycker zegt:
Goed artikel. Duidelijk geschreven.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Bob :-)
Hoddenbagh zegt:
Wat ik mis in het artikel is of het ook lekker is om op brood te smeren onder zoet of hartig. Ik bak alles in avocado olie, is deze boter gezonder of beter ter afwisseling te gebruiken?
Lotte (beheerder) zegt:
Ghee kan net als avocado-olie op hoge temperaturen gebruikt worden, maar het bevat meer verzadigde vetten. Als je dieet al relatief rijk aan verzadigd vet is, is het misschien verstandiger om avocado-olie te gebruiken. Maakt het niet veel uit, dan is ghee ook een prima alternatief :-)