Ben je gek op pedis (pittig) eten? Geniet je intens van een pittig hapje? Dat zou weleens te maken kunnen hebben met het geluksstofje dat vrijkomt als je je tanden in een gerecht met rode peper zet. Rode peper is daarnaast ook nog eens ontzettend gezond, omdat het boordevol vitamines en mineralen zit.
Ook zou het een bijdrage kunnen leveren bij afvallen. Diverse redenen dus, om vaker rode peper in je gerechten te verwerken. Hoe komt het dat rode peper zo gezond is? In deze blogpost lees je waarom!
Wat is rode peper?
Rode peper, ook wel Spaanse peper genoemd, is een verzamelnaam voor diverse langwerpige chilipepers. Naast de rode, zijn er tevens groene, gele, oranje en zelfs witte pepers. De groene variant is eigenlijk een rode peper die nog aan het rijpen is. De milde variant van peper is paprika en één van de scherpste varianten is de Madame Jeanette; deze is iets kleiner en dikker, maar extreem scherp!
Waarom is rode peper gezond?
In één rode peper zit een enorme hoeveelheid aan gezonde stoffen. Denk hierbij o.a. aan:
- Vitamine C (meer dan in citroen!)
- Vitamine B6
- Magnesium
- Kalium
- IJzer
- Fosfer
Daarnaast zijn rode pepers rijk aan capsaïcine, het stofje dat er verantwoordelijk voor is dat pepers zo pittig zijn. Capsaïcine heeft diverse voordelen voor de gezondheid. Het is ook niet voor niks dat dit stofje ook in keelpastilles en bepaalde medicijnen tegen pijn en jeuk gebruikt wordt.
Capsaïcine heeft een antibacteriële werking: het werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt. Tevens komen er door het eten van rode pepers endorfines vrij; het stofje dat zorgt voor een geluksgevoel. Vandaar dat sommige mensen zo gelukkig worden van pittig eten!
Afvallen met rode peper
Sommige berichten klinken te mooi om waar te zijn – en dat zijn ze meestal ook – maar rode peper zou een kleine bijdrage leveren bij het afvallen. Verwacht hier zeker geen wonderen van, maar ter ondersteuning van je dieet kan het zeker geen kwaad om het door je gerechten te verwerken. Dat heeft te maken met een aantal factoren:
- Pittig eten zorgt ervoor dat je eerder een verzadigd gevoel hebt. Je zult dus minder eten en dat is, logischerwijs, handig als je wilt afvallen.
- Rode peper geeft je metabolisme een kleine impuls. Wanneer je het eet, krijg je het letterlijk warm. De verbranding gaat ietwat sneller; je verbrandt dus iets meer calorieën.
Andere redenen waarom rode peper zo gezond is
Naast de eerder genoemde redenen waarom rode peper zo gezond is, worden er meer positieve effecten op de gezondheid toegekend aan rode pepers. Zo versterkt het eten van rode pepers het immuunsysteem, door de hoge concentratie aan mineralen. Ook zou rode peper volgens onderzoek, door het aanwezige capsaïcine, een rol kunnen spelen bij het tegengaan van diverse kankersoorten
En mensen met een ontsteking aan hun darmen, zoals de ziekte van Crohn, hebben baat bij het eten van rode peper, omdat het de pijn zou verlichten. Indien het een bacteriële infectie aan de darmen betreft, helpt rode peper door zijn antibacteriële werking.
Hoe kun je rode peper vaker eten?
De kans dat je een rode peper uit de groentelade pakt om uit het vuistje te eten, is erg klein. Toch is het gezond om het vaker te eten. Maar hoe pak je dat aan? Enkele tips :
- Spice up your meal met sambal. Een klein schepje sambal bij je rijst, noedels, vlees, vis of op je broodje (bijvoorbeeld met pindakaas en sambal of kipfilet en sambal); het geeft je eten pit en je krijgt meteen een lading rode peper binnen.
- Gebruik gedroogde rode pepers, bijvoorbeeld chilipoeder, om je maaltijd te kruiden.
- Snij een rode peper in dunne ringetjes en bak ze mee met een uitje en knoflook als basis voor je (pasta)saus of wokgerecht.
- Maak een lekkere en pittige saladedressing door rode peper toe te voegen – vers of in gedroogde (poeder)vorm.
Help! Ik sta in brand!
Tot slot nog een kleine tip, als je teveel rode peper hebt gegeten en het gevoel hebt dat je mond in de fik staat. Water blust in dit geval nauwelijks. Capsaïcine is namelijk slecht oplosbaar in water. In vet daarentegen is het stofje wel goed oplosbaar. Neem dus een slok melk of hap yoghurt om de brand van te veel rode peper te blussen; dat helpt namelijk wel!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
A. Peterszoon Bartholdi zegt:
Laat ik er maar niet om heen draaien , rode pepers maken mij simpelweg , bij reeds kleine doseringen , "totall affengeil". En dat al jaren lang dus. Geen kwaad woord dus iver rode pepers dus van mijn kant.
Goedenavond, en een prettige nachtrust gewenst van...
Anoniem zegt:
Vond het een interessant artikel met duidelijke informatie.
Mijn vraag is:moeten de zaden erin blijven om de vitamines en mineralen te behouden of maakt dat niet uit.
Vriendelijke groet.
Pieter de Wit zegt:
Hoi,
Neen hoor, die mogen er uit. Je verteert ze waarschijnlijk niet eens. En ze zorgen voor een bittere smaak.
Bouvrie zegt:
Er is maar een manier om peper brand in mond tegen te gaan
Geen water geen melk enz helpt niet
Maar een thee lepeltje suiker in de mond en weg is de brand
sui zegt:
Ik snij altijd een stukje rode peper en roer ze door het eten Chinese Noodles. Indonesische nasi! echt heel lekker!!!
Anoniem zegt:
Hallo!
Bedankt voor je uitleg over de rode peper.
Er blijft mbt de rode peper altijd een vraag bij mij over:
zijn al deze gezondheidsaspecten nou inclusief of exclusief de witte pitjes?
Vriendelijke groet,
Maud Makkinga
Ineke zegt:
Hoi Maud,
Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. De voordelen zitten vooral in de rest van de peper.
steven zegt:
hoe staat het met het eten van gele peppers op je gezondheid?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Steven, het verschil in voedingsstoffen is niet zo groot. De effecten zijn dus ongeveer hetzelfde :-)
Hans zegt:
Hallo Lotte,
Ik ben hier in Brazilie. Bahia om precies te zijn, en hier hebben ze pimenta. Ik neem dat graag. Lekkerste vind ik de pepertjes in olie, olijf olie of soja olie gebruiken ze daar voor.
Nu heb ik de laatste dagen enorme pijn in mijn wenkbrauw lijkt ontsteking.
Zou het kunnen komen dat een gronische ontsteking los komt van de pepers olie die ik over mijn eten doe ? Is de olie ook gezond als er een jaartje pepers in gezeten hebben ik eet de pepertjes niet op.
Groeten Hans
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Hans,
In principe zouden pepers juist ontstekingsremmend moeten werken, dus het zou niet mijn eerste gok zijn! Als de pijn aanhoudt zou ik je aanraden toch even langs een arts te gaan.
Wim Backers zegt:
Bijzonder interessant artikel, nooit gedacht dat rode pepers die ik geregeld eet zo gezond waren.. Hartelijk dank hiervoor.
Wim Backers
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Wim!