
Wie wel eens een flinke sprint trekt, weet precies hoe verzuring van je spieren voelt. Op een gegeven moment trekt er een branderig gevoel door je spieren. In het begin is het nog een beetje te negeren, maar al snel verspreidt het zich steeds verder. Je kunt dan simpelweg niet meer verder met de inspanning, hoe graag je het ook wilt.
Voor een verschijnsel dat zo veel voorkomt, weten veel mensen echter maar weinig over de verzuring van spieren. Dat is jammer: het is namelijk niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je er goed mee omgaat. Daarom in de blog van vandaag: wat is verzuring, en wat doe je eraan?
Aerobe en anaerobe energieproductie
Je lichaam haalt zijn energie voornamelijk uit koolhydraten en vetten. Dat zijn echter niet de enige twee factoren die je nodig hebt: ook zuurstof is van belang voor die verbranding. Om die reden wordt de zuurstof die je inademt via je bloed naar alle spieren in je lichaam vervoerd.
Bij rustige beweging gaat dat altijd prima. We noemen dat de zogenaamde aerobe energieproductie. Lever je echter een sterke inspanning, dan treden er veranderingen op in het lichaam. Je kunt niet veel meer zuurstof inademen – maar je hebt wel veel meer zuurstof nodig! Je schakelt in zo’n geval over op een energieverbranding waarbij je minder zuurstof verbruikt: de anaerobe energieproductie.
Melkzuur spieren
Even gaat dat prima, maar de anaerobe verbranding is toch vooral een beetje een tijdelijke oplossing. Dat heeft te maken met melkzuur, ook wel lactaatzuur genoemd. Melkzuur is een afvalproduct dat bij de verbranding van koolhydraten altijd geproduceerd wordt. Dat is normaal gesproken geen probleem, je lichaam breekt het vrij snel ook weer af.
Daar is echter wel zuurstof voor nodig – en dat heb je bij hoge inspanning nu juist niet over. Het melkzuur hoopt zich dus snel op in de spieren en zorgt ervoor dat je spieren niet meer efficiënt samen kunnen trekken. Uiteindelijk leidt dat tot het bekende branderige gevoel, waardoor je uiteindelijk niet meer verder kunt trainen.
Verzuurde spieren
Wanneer je stopt met bewegen, neemt de productie van het melkzuur vrijwel onmiddellijk af. Je spieren hebben nu bovendien weer minder zuurstof nodig. Zo kan je lichaam dus beginnen het overtollige melkzuur zo snel mogelijk weer te verwijderen. Het is belangrijk dat je op dat moment niet meteen weer verder gaat met trainen.
Je loopt in dat geval het risico om je spieren te overbelasten en wél blijvende schaden aan het weefsel aan te brengen. Bij ernstige verzuring van de spieren heb je drie tot vijf dagen nodig om alles volledig af te voeren. Zorg ervoor dat je in die periode niet zwaar traint, zeker niet als je daarmee een beginner bent!
Verzuring spieren voorkomen
Natuurlijk is het onhandig als je na iedere training vijf dagen rust moet houden. Het heeft daarom vaak de voorkeur om de verzuring van de spieren zo veel mogelijk te voorkomen.
Er zijn een paar manieren om de productie van melkzuur zo veel mogelijk te vertragen, en het punt van totale verzuring dus zo veel mogelijk uit te stellen. We noemen hieronder vier punten waar je in ieder geval op moet letten – en een vijfde punt waarmee je maar beter een beetje uit kunt kijken.
1. Een betere conditie
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar verzuring hangt sterk samen met een goede conditie. Conditie komt namelijk voor een groot deel neer op een efficiënt vervoer van zuurstof! Hoe beter je bloed de zuurstofdeeltjes naar je spieren kan vervoeren, hoe langer je een inspanning volhoudt zonder dat er te veel melkzuur ophoopt.
Om precies die reden is het verstandig om niet in één keer aan zware trainingen te beginnen. Bouw het in plaats daarvan liever geleidelijk op. Zo geef je je lichaam de gelegenheid om aan je nieuwe niveau van activiteit te wennen.
2. Warming-up
Een warming-up is om heel veel redenen belangrijk, en toch blijven mensen hem negeren. Niet doen! Op deze manier maak je namelijk niet alleen je spieren flexibeler. Je geeft ook de rest van je lichaam het signaal dat er activiteit aankomt, waardoor je je ook kunt voorbereiden op een grotere hoeveelheid zuurstof die vervoerd moet worden.
In principe kun je alle bewegingen als warming-up gebruiken. Een aanrader is om te kiezen voor de beweging waaruit je training bestaat, maar dan op lagere intensiteit.
3. Genoeg rust
Zoals gezegd begint je lichaam met het wegwerken van melkzuur zodra je stopt met je inspanning. Dat betekent dat je ook tussentijdse pauzes kunt nemen om te voorkomen dat het afval zich al te sterk opstapelt in je spierweefsel. Als je bijvoorbeeld niet zo’n getrainde hardloper bent, kun je stukjes rennen afwisselen met stukjes wandelen. Je zult merken dat je het dan aanmerkelijk langer volhoudt zonder dat je benen er compleet mee ophouden.
4. Genoeg water
Een laatste tip is om bij het sporten altijd goed gehydrateerd te blijven. Dat zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen een stuk sneller afgevoerd kunnen worden. De verzuring van je spieren krijgt op die manier minder kans. Wanneer je langer traint heb je naast water soms ook extra mineralen nodig, zoals calcium, natrium en kalium. Soms zijn sportdrankjes daarbij nuttig, maar zeker niet altijd!
Let op met bicarbonaat!
Nog even een laatste waarschuwing: het gebruik van bicarbonaat is geen heel verstandige manier om verzuring tegen te gaan. Op sommige sites wordt het zo gepresenteerd: bicarbonaat is namelijk sterk basisch, waardoor het inderdaad deels kan compenseren voor al het melkzuur. Het probleem is dat het geen stof is waar je graag veel van binnen wilt krijgen.
Het zit onder andere boordevol natrium en kan je bloeddruk daarmee omhoog doen schieten. Ook diarree, nierproblemen en urinewegstenen behoren tot de bekende bijwerkingen. Werk in plaats daarvan dus maar liever gewoon aan je conditie – daar blijf je op de lange termijn gezonder van.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Drie maand geleden kreeg ik een omgekeerde schouderprothese ingeplant
Mijn revalidatie loopt heel traag vooruit( met de prothese alles ok) mijn spieren willen echter niet mee....ik krijg constant stekende pijnen en opgezwollen branderige schouderspieren, langs beide kanten
Mijn kinesist triggert telkens de spieren wanneer ik bij hem ga voor een sessie
Ik moet thuis ook oefenen en spieren los maken ( o.a.met een tennisballetje)
Nu is mijn vraag.....dus ik maak teveel melkzuur aan....het is een marteling voor mij wanneer ik de ontstoken spierenmoet losmaken, mag ik eigenlijk mijn oefeningen doen of toch beter rusten en de spieren gerust laten?????
Hallo Greet, Ik wil je graag helpen, maar dit kan je beter met je kinesist bespreken. Als je het niet helemaal vertrouwt, raadpleeg dan ook eens een andere kinesist. Een second opinion kan nooit kwaad.
Ramon hoe kan het zijn zo kern gezonde knul dat de nier niet goed funcioneerd,moet toch meer aan de hand zijn
Hoi Ramon,
Er is dan in ieder geval íets aan de hand. Hiervoor kun je het beste naar een (huis)arts gaan.
Na twee jaar een burn-out te hebben gehad probeer ik langzaam te hardlopen en licht krachttraining om mijn lijf weer wat sterker te maken. Ik merk na twee minuten hardlopen veel verzuring achterkant benen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de verzuring weggaat?
Hoi Jara,
Het is belangrijk om langzaam op te bouwen. Je spieren moeten weer wennen aan de impact en je bouwt je conditie weer op. De combinatie met krachttraining is al heel goed. Zo versterk je je beenspieren. Om toch iets langer te kunnen hardlopen kun je bijvoorbeeld 1 of 2 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen afwisselen. Zodra je merkt dat dat makkelijk gaat, maak je de hardlooptijd langer en de wandeltijd korter.
Kan verzuring komen door t drinken van alcoholgebruik. Of puur door je lichaams gebruik
Groetjes Pascal
Hi Pascale,
Dat is een ander soort verzuring :-) Alcohol kan inderdaad bijdragen aan wat in kringen van de alternatieve geneeskunde 'verzuring' genoemd wordt (idem voor suikers, ongezonde vetten, etc.) De verzuring waar het hier over gaat, heeft puur te maken met de chemische balans in je spierweefsel. Die wordt veroorzaakt door inspanning, maar een ongezond eetpatroon (bijvoorbeeld met veel alcohol) kan er wel toe leiden dat je spieren veel sneller verzuurd raken.
Is bicarbonaat hetzelfde als zuiveringszout of alsmsm kristalpoeder?
Hi Anneke, het kristalpoeder is iets anders, maar zuiveringszout (of baking soda) is inderdaad hetzelfde als bicarbonaat :-)
Goed en duidelijk uitleg. Bedankt.
Graag gedaan Gayzel!
wat kan ik doen tegen hevige krampen in de benen na het sporten ?
Afgelopen week ben ik 6 dagen om half vijf opgestaan om te werken.
Na het ontbijt 10 km gefietst en na het werk 10 km terug. Gisteren kon ik dus niet naar de hardloop club en bedacht ik om na het werk, toch maar te gaan hardlopen en dat ging lekker.
Na zo'n 10 km stopte ik en nam ong. 125 ml. sportdrank + een gelletje.
Ik voelde mijn kuit een beetje en strekte mijn benen op een picknick tafel, waarna ik weer verder ging.
Na 17 km ging het steeds moeilijker en wandelde ik regelmatig en na 20 km was ik thuis.
Lekker gedoucht, maar ik baalde ervan dat ik bijna niet meer lopen kon.
Ik moet vermelden dat ik heel graag hardloop en aan verschillende evenementen heb deelgenomen en ik hoop volgende maand 61 jaar te worden.
Mijn kleinzoon van 21 jaar beoefend als hobby kickboxen.afgelopen zaterdag had hij een wedstrijd. Direct na de wedstrijd is hij 2 uur out geweest. Daarna schreeuwen van de pijn, acuut teveel aan melkzuur in de spieren, extreem volgens de artsen.van de 13 litervocht die hem per infuus zijn gegeven, is hij 13 kilo zwaarder geworden. De kerngezonde knul, rookt niet drinkt niet gebruikt geen drugs of andere troep, ook niet op een feestje. Hij plast bijna niets uit Door de catheter .
Steeds hebben ze het over dyalise, maar nog niet gedaan. Mijn vraag ,als hij wordt gedialyseerd, is dan de kans verkeken dat het ooit goed komt met zn nieren?
Help me ik wordt gek van verdriet