Het zou wel eens goed kunnen dat er wat op je lever ligt. Je lever heeft het namelijk erg druk. Het is een van de meest belangrijke organen in het menselijk lichaam. Het enige dat iedereen er over weet is dat te veel alcohol je arme lever geen deugd doet. Ontdek in dit artikel de 8 belangrijkste functies van de lever.
De lever
De lever is een groot orgaan dat zich in de rechterkant van je buikholte bevindt. Een gemiddelde lever weegt zo’n 1,5 kg. Aan de buitenkant valt het enkel op dat de lever is verdeeld in een grote en een kleine leverkwab. Maar op microscopisch gebied is dit orgaan natuurlijk vele malen complexer. Elk gedeelte bestaat uit gespecialiseerde cellen met ieder hun eigen functies.
8 functies van de lever
De lever speelt een rol bij erg veel belangrijke en zelfs levensnoodzakelijke functies. Door eens stil te staan bij de belangrijkste hiervan zal je respect voor dit belangrijke orgaan alleen maar stijgen. En misschien overtuigt het je wel om er wat beter voor te zorgen. Ontdek de 8 belangrijkste leverfuncties:
1. Aanmaak van gal
Gal zorgt in de dunne darm voor de vertering van vetten. Maar de aanmaak van gal vindt plaats in de lever. Zodra de gal is aangemaakt wordt deze opgeslagen in de galblaas. En bij het eten van vetrijke voeding trekt de galblaas samen en komt de gal in de dunne darm terecht.
2. Opbouw van eiwitten
In de dunne darm worden eiwitten afgebroken tot hun oorspronkelijke bouwstenen: de aminozuren. In de lever worden deze aminozuren weer opgebouwd tot specifieke eiwitten die het lichaam op dat moment nodig heeft.
Indien de aminozuren niet in de juiste verhouding aanwezig zijn kan de lever aminozuren onderling omvormen. Dit proces heet transaminering. Voor de essentiële aminozuren is dit niet mogelijk, die moet je via je voeding opnemen.
Er zijn heel veel eiwitten die in de lever worden aangemaakt. Eén bepaalde soort zijn de dragereiwitten zoals albumine. Deze stof transporteert onder andere hormonen, vetzuren, calcium en bilirubine.
3. Gezond bloed
De lever produceert eiwitten die belangrijk zijn bij de stolling van het bloed en helpen om de vloeibaarheid van het bloed in balans te houden. Een van deze eiwitten is fibrinogeen, dat bloedplaatjes vasthoudt. Protrombine wordt dan weer geproduceerd om fibrinogeen om te zetten in fibrine. Tja, het is erg complex, maar je lever is gelukkig een expert!
4. Ontgiften en reinigen
De ontgiftende eigenschap van de lever is het meest gekend, en het bekendste gif is natuurlijk alcohol. Maar dit is niet per se het meest schadelijke. Andere schadelijke stoffen zijn pcb’s, sommige medicijnen en bestrijdingsmiddelen.
5. Immuunverdediging
De lever ontgift niet alleen moderne synthetische stoffen, maar ook natuurlijke ziektemakers zoals bacteriën, parasieten en schimmels. En de lever schoont ook het eigen lichaam op door oude bloedcellen, dode cellen, kankercellen en celafval op te ruimen.
Deze afvalstoffen worden onschadelijk gemaakt en via de gal of het bloed afgescheiden. En zo verdwijnen ze uiteindelijk via het spijsverteringssysteem of de urine.
6. Energievoorraad
De lever vormt een grote back-up voor energie. Het is namelijk van cruciaal belang dat onze bloedsuikerspiegel constant gehouden wordt. In de lever zit een extra voorraad suikers opgeslagen onder de vorm van glycogeen. En als je een tijdje niet eet, dan zal de lever glycogeen weer omzetten tot glucose en deze in de bloedbaan brengen.
Indien je ook je voorraad glycogeen hebt opgemaakt zal de lever je helpen vetten verbranden, en indien nodig zelfs eiwitten.
7. Opslag van vitamines
Er worden niet alleen macronutriënten (energie) opgeslagen in de lever, maar ook micronutriënten. In de lever zit onder andere een voorraad ijzer, koper, vitamine B12, vitamine A, vitamine D, vitamine K en vitamine B9.
8. Balanceren van hormonen
De lever dient ook vrijgemaakte hormonen weer op tijd af te breken. Alle hormonen hebben immers een bepaalde signaalfunctie in het lichaam, die soms weer moet worden uitgezet.
Een belangrijk hormoon dat regelmatig moet worden afgebroken is oestrogeen. Indien de lever het echter te druk heeft met andere zaken, zal oestrogeen niet voldoende kunnen worden afgebroken en ontstaat er oestrogeendominantie. Dit kan leiden tot symptomen zoals PMS, endometriose, infecties, allergieën, vruchtbaarheidsproblemen, moeite met afvallen, stemmingswisselingen en depressie.
De lever maakt sommige hormonen ook zelf aan, zoals de insuline-achtige groeifactor 1, die helpt bij lichaamsgroei.
Hoe ondersteun je je lever?
Zoals je ziet, is de lever dag en nacht bezig om je lichaam in balans te houden. Het enige dat de lever in ruil vraagt, is dat je hem niet mishandelt en hem de ruimte geeft om zijn werk te laten doen. De belangrijkste regels voor een goede leverwerking zijn:
1. Vermijd schadelijke stoffen
Vermijd een overvloed aan alcohol, fastfood, medicijnen en fructose. En eet zoveel mogelijk biologisch. Als je je lever constant blootstelt aan slechte stoffen zal de lever zich enkel met deze prioriteit kunnen bezighouden en zullen de overige functies er onder lijden.
2. Detoxen voor je lever is niet nodig
Je lever is een fantastisch detox orgaan dat dag en nacht voor je klaarstaat. Je hoeft geen detox met juices te doen om je lever beter te doen werken. Dat wil niet zeggen dat detoxen helemaal niet werkt. Tijdens een detox of periode van vasten geef je je lever inderdaad de tijd om zijn werk te doen. Maar het is beter om het hele jaar door gezond te eten, dan om een ongezond eetpatroon te compenseren met een detox.
3. Eet kruisbloemige groenten
Een gezond eetpatroon zonder schadelijke stoffen is voldoende om de lever zijn werk te laten doen. Maar sommige groenten zoals de kruisbloemigen bevatten sulforofaan, een soort booster voor glutathion: een super anti-oxidant die je lever kan helpen met ontgiften.
Kruisbloemige groenten zijn broccoli, bloemkool, kool, boerenkool, tuinkers, paksoi, spruitjes, mosterdplant, mierikswortel en rucola.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!