Wat eet je tussen de middag als je echt even wat energie nodig hebt? Voor wie op zijn dieet probeert te letten, zal dat een bekend probleem zijn. Bovendien kies je natuurlijk liefst ook nog eens voor een tussendoortje waar je niet te veel tijd mee kwijt bent. Veel mensen komen zo iedere dag uit bij hetzelfde handje nootjes of dezelfde appel.
Prima, natuurlijk, maar wat afwisseling kan ook geen kwaad. Toe aan iets anders? Probeer dan eens de bonen van Hak. Die worden nu naast blik ook in makkelijke stazakken verkocht en zijn dus heel handig mee te nemen. We geven je er vandaag bovendien wat makkelijke recepten mee!
Waarom bonen van Hak?
Peulvruchten zijn in Nederland nog altijd niet bijzonder populair. De meeste mensen eten hoogstens nog eens wat erwtjes; bonen en zeker linzen staan maar zelden op het menu. We hebben het hier al vaker gezegd, maar we blijven het lekker herhalen: dat is ontzettend zonde! Peulvruchten zijn namelijk ontzettend gezond.
Kort gezegd bieden ze ongeveer alle voordelen van groente én de voordelen van een slanke eiwittenbron. Ze leveren naast die eiwitten namelijk ook een hele reeks aan plantaardige vitamines en mineralen. Bovendien zitten ze propvol vezels. Dat levert gezondere darmen en meer gemak met afvallen op. Daarnaast zijn peulvruchten bijvoorbeeld ook goed om je cholesterol te verlagen.
Peulvruchten bereiden moeilijk?
Eén van de vele redenen dat mensen peulvruchten links laten liggen, is dat ze niet weten hoe ze ze moeten bereiden. Er bestaat het idee dat je die bonen en linzen urenlang moet koken en weken om ze eetbaar te maken.
Wanneer je echter voor kant-en-klare peulvruchten kiest, heb je dat probleem helemaal niet. Je kunt ze dan zelfs gewoon direct uit de zak eten. Als je even op zoek bent naar een vullende snack met trage koolhydraten en eiwitten, is dat ideaal. De voedingswaarde van deze bonen van Hak is uitstekend.
Hak zwarte bonen
Eiwit: 8,1 gram | Koolhydraten: 22,8 gram | Vetten: 0,5 gram | Vezels: 5,9 gram
Hak linzen
Eiwit: 6,6 gram | Koolhydraten: 13,4 gram | Vetten: 0,5 gram | Vezels: 5,6 gram
Hak kleine kidneybonen
Eiwit: 7,7 gram | Koolhydraten: 12,8 gram | Vetten: 0,5 gram | Vezels: 8,1 gram
Hak kikkererwten
Eiwit: 6,6 gram | Koolhydraten: 17,4 gram | Vetten: 2,8 gram | Vezels: 9,1 gram
Recepten met bonen van Hak
Toch niet zo’n fan van het idee van kale peulvruchten? Ook dan valt er nog voldoende mee te beleven! We gaan in onderstaande recepten even uit van de peulvruchten die Hak verkoopt. In die handige zakken zitten namelijk vier van de meest gebruikte soorten: zwarte bonen, kidneybonen, linzen en kikkererwten.
Voor veel van onze lezers waarschijnlijk geen producten die uitgebreide culinaire fantasieën oproepen! Gelukkig betekent dat zeker niet dat er niets mee te doen valt. Hieronder geven we vast zes fijne receptjes. Daarmee kun je vast lekker aan de slag. Natuurlijk valt er nog veel meer met peulvruchten te doen, dus schroom vooral niet om lekker online verder te zoeken.
1. Geroosterde kikkererwten
Kikkererwten hoeven niet zacht en vezelig te zijn, zoals veel mensen ze kennen. Als je ze roostert in plaats van kookt, hebben ze aanmerkelijk meer bite. Ze zijn dan meteen heerlijk als snack! We geven je meteen twee opties: zoete en hartige geroosterd kikkererwten.
Neem voor de hartige variant 200 gram kikkererwten. Meng ze met 1 el olijfolie en een snuf zeezout. Voeg vervolgens kruiden naar wens toe; chilipoeder en paprikapoeder zijn er erg lekker bij! Spreid uit op een bakplaat en zet een half uur in een oven van 200 graden. Laat daarna nog eventjes 10 minuten in de oven staan, en klaar ben je!
Voor de zoete kikkererwten doe je bijna hetzelfde, alleen zet je de kikkererwten dan naturel in de oven. Terwijl ze een half uurtje staan te roosteren, meng je 2 tl honing, 1 el kokosolie, 2 tl kaneel en eventueel een snufje nootmuskaat tot een glad mengsel. Roer dat door de geroosterde kikkererwten en zet de boel dan nog 10 minuutjes in de warme oven.
2. Humus
Een klassieker, maar daarom niet minder het noemen waard, is natuurlijk humus! Ook hier ben je razendsnel mee klaar. De basis is heel eenvoudig: meng een portie kikkererwten met een lepel tahina en wat citroensap. Voeg waar nodig nog wat vocht toe om een smeuïge pasta te creëren. Je kunt de humus vervolgens op smaak brengen met verschillende kruiden en specerijen.
Ook een optie is natuurlijk om andere groenten door het mengsel te pureren. Zo is humus met pompoen of humus met biet bijvoorbeeld een fantastische combinatie.
3. Zwarte bonen brownie
Dan over naar de zwarte bonen! Deze boontjes zijn langzaam steeds meer aan populariteit aan het winnen in Nederland. Ze hebben echter een redelijk kenmerkende smaak, waardoor niet iedereen er meteen fan van is. Gelukkig is er een heel makkelijke manier om deze gezonde en vezelrijke peulvruchten te kunnen gebruiken zonder ze sterk te proeven: door zwarte bonen brownies te maken.
Je vervangt hier een deel van het bloem door zwarte bonen. Meer vezels en minder snelle koolhydraten, met andere woorden! Het recept hebben we eerder op onze blog geplaatst, dat vind je hier.
4. Zwarte bonen salsa
Kidneybonen zijn uitstekend te gebruiken voor een heerlijke dip. Deze is Mexicaans, ideaal voor op een heerlijk warme zomerdag! Het recept is heel simpel. Neem 500 gram kidneybonen, en doe die in de blender of keukenmachine. Voeg daar een in stukjes gesneden tomaatje aan toe (zonder de zaadjes, daar wordt het erg waterig van).
Voeg ook twee lente-uitjes, een hand verse koriander en 2 el limoensap toe. Als je van pittig houdt, is een rood pepertje ook een uitstekende toevoeging. Blend het geheel in de keukenmachine tot een ruwe salsa. Serveer bijvoorbeeld met zelfgemaakte tortillachips!
5. Linzenballetjes
Linzen worden meestal in hartige gerechten gebruikt, maar ook met zoete smaken komen ze uitstekend tot hun recht! De Midden-Oosterse keuken maakt daar bijvoorbeeld goed gebruik van. Deze linzenballetjes zijn snel en lekker zoet, maar zitten toch weer vol vezels.
Meng de linzen met wat geraspte kokos en genoeg honing om er mooie kleine balletjes van te kunnen rollen. Zet ze vervolgens een kwartiertje op 180 graden in de oven, en klaar ben je!
6. Linzentapenade
En ten slotte nog een dip om de reeks mooi af te ronden: tapenade van linzen. Ook deze maak je weer heel makkelijk door alle ingrediënten in een blender met elkaar te mixen.
Neem 400 gram linzen en voeg daar een handje verse koriander en een handje verse dille aan toe. Giet er 4 el olijfolie bij voor de juiste smeuïgheid. Breng op smaak met 0,5 tl anijszaad en 0,5 tl komijnzaad, en zout en peper naar wens. Heerlijk met bijvoorbeeld mediterrane crackers.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Stephanie zegt:
Hoi!
Zijn de hartig geroosterde kikkererwten ook vooraf te maken en koud te eten bijvoorbeeld op kantoor?
Wouter Duijndam zegt:
Hoi Stephanie, zeker te doen.
Ik heb dit vandaag gedaan als tussendoortje. Het lijkt er net op als of je een schaaltje borrelnootjes aan het eten bent.
Mark zegt:
Goed te horen Wouter! :-)
Mark zegt:
Dag Stephanie,
Sorry voor de late reactie. Ik was een paar dagen met vakantie! :-)
Zoals Wouter ook al aangaf. Dit is zeker mogelijk...!
Groetjes,
Mark