• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Overig » Spinazie opnieuw opwarmen: wel of niet verstandig?

Spinazie opnieuw opwarmen: wel of niet verstandig?

26 juli 2016 by Mark van Oosterwijck 5 Reacties

Spinazie opnieuw opwarmen: wel of niet verstandig?

Het is één van de waarschuwingen die je regelmatig tegenkomt: spinazie opnieuw opwarmen is ongezond. Veel mensen gooien bereide spinazie daarom weg wanneer ze na het eten nog een restje over hebben. Niet alleen is dat echter hartstikke zonde, het is ook nog eens volkomen onnodig!

Inderdaad, je moet een beetje opletten wanneer je spinazie wilt bewaren – maar het is heel eenvoudig op de juiste manier te doen. In dit artikel leggen we je precies uit wat het probleem met warme spinazie is, en hoe je het vermijdt. Zo hoef je nooit meer de helft van je maaltijd in de vuilnisbak te kieperen!

Inhoud verberg
1) Nitraat en nitriet
2) Mag je spinazie opwarmen?
3) Spinazie opwarmen magnetron
4) Spinazie met vis
5) Niet te vaak spinazie eten?

Nitraat en nitriet

De mythe dat spinazie niet verwarmd kan worden, komt voort uit het hoge nitraatgehalte van deze groente. Met nitraat zelf is niets mis, maar het kan omgezet worden in nitriet – en dat is een heel stuk giftiger. De bacteriën die deze omzetting veroorzaken, gedijen het best bij lauwwarme temperaturen.

Pas bij hoge temperaturen gaan ze dood en stopt het proces, maar het nitriet is dan al gevormd! En koelt de spinazie weer af, dan komt er net zo makkelijk weer meer bij. Dit betekent dat er meer nitriet gevormd wordt met iedere keer dat de spinazie opgewarmd wordt en weer afkoelt.

Mag je spinazie opwarmen?

Dit klinkt allemaal heel dreigend, maar gelukkig valt het mee: een beetje nitriet is voor de meeste mensen niet schadelijk. Je kunt spinazie daarom best opnieuw opwarmen, zolang je de vorming van nitriet uit nitraat maar zoveel mogelijk beperkt. Koel de spinazie altijd direct na het koken, eventueel door het in een bak ijswater te leggen voor het de koelkast in gaat.

Het Voedingscentrum adviseert om de spinazie restjes na snel afkoelen op 4° Celsius in de koelkast te bewaren, en maximaal 2 dagen. Verwarm het gerecht vervolgens zo snel mogelijk wanneer je weer gaat eten, en doe dat idealiter niet meer dan één keer. Dan verklein je de kans op nitriet vorming.

Spinazie opwarmen magnetron

Rondom magnetrons worden een hele hoop horrorverhalen verteld, en ook de spinazie komt daarbij vaak terug. Spinazie opnieuw opwarmen in de magnetron zou kankerverwekkend zijn, of voor allerlei andere gezondheidsproblemen zorgen. Gelukkig valt dat allemaal enorm mee: de straling in magnetrons maakt je eten niet spontaan kankerverwekkend.

Sterker nog, in het geval van spinazie is het mogelijk zelfs verstandiger om de magnetron te gebruiken bij het opwarmen! De temperatuur stijgt zo immers een heel stuk sneller dan in een pannetje – wat betekent dat het eten minder lang in de ‘gevaarlijke’ zone blijft hangen waar nitriet wordt gevormd. Schroom dus zeker niet om hier een magnetron te gebruiken.

Spinazie met vis

Een andere waarschuwing, die je vaak hoort, is dat je spinazie niet samen met vis zou mogen eten. Door spinazie met vis- en schelpdieren te combineren zouden er veel schadelijke nitrosamines gevormd worden.

Volgens het Voedingscentrum valt het met deze schadelijke effecten wel mee, al geldt er wel een voorzorgsprincipe. Helemaal uitsluiten dat het onschadelijk is voor de gezondheid is niet mogelijk, daarom geldt er een beperkend advies. Een keer spinazie met vis eten is dus geen probleem, al hoef je het ook niet te overdrijven.

Niet te vaak spinazie eten?

Ten slotte nog even een opmerking over de ‘maximale hoeveelheid spinazie’ die je per week mag eten. Veel mensen denken dat het ongezond is om meer dan tweemaal per week nitraatrijke groente te eten, in verband met die nitriet vorming. Zeker in het geval van bladgroenten als spinazie en paksoi is dat echter niet waar.

Onderzoek wijst uit dat het effect van de nitriet hier bij gezonde mensen maar heel klein is. Zolang je niet dagelijks kilo’s spinazie eet, zit je over het algemeen veilig. En omdat spinazie natuurlijk ook een goede bron van vitamines en mineralen is, raden we je zeker aan om het regelmatig op het menu te zetten!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Is veel zweten tijdens het sporten belangrijk?
  • Voedingsschema maken... Handleiding!
  • Seizoensgroente en seizoensfruit: een handig overzicht!
  • Tips om gezond uit eten te gaan!
  • Vergeten groenten lijst!
  • De beste voeding voor gezond haar!
  • 5 Nederlandse podcasts over gezondheid
  • 40 producten met gezonde vetten!
  • Voeding in het nieuws: waarom dat spectaculaire onderzoek onzin is!
  • Schijf van Vijf: wat heb je nodig volgens het Voedingscentrum?

Categorie: Overig

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. E. Eijlers zegt:

    9 juni 2021

    Bedankt. Nuttige en bruikbare informatie.

    Beantwoorden
  2. wim zegt:

    3 september 2018

    kan je gekookte spinazie ook invriezen

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      5 september 2018

      Hi Wim,

      Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde: kan wel, maar dan moet je het weer niet te vaak opnieuw opwarmen :-)

  3. FerryBoekelman zegt:

    8 augustus 2018

    Goede website. Veel goede info waar voor mijn dank. MVG Ferry

    Beantwoorden
    • Mark (beheerder) zegt:

      8 augustus 2018

      Dag Ferry,

      Dankje. Dat is goed om te horen!

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • Tips voor lekkere en eiwitrijke voeding
  • Transvetten moet je absoluut vermijden!
  • Wat zijn de voordelen van rauwe melk?
  • 7 rugvriendelijke buikspieroefeningen
  • Hoe krijg je sterke botten?

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • Tips voor lekkere en eiwitrijke voeding
  • Transvetten moet je absoluut vermijden!
  • Wat zijn de voordelen van rauwe melk?
  • 7 rugvriendelijke buikspieroefeningen

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2023 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy