Het is één van de waarschuwingen die je regelmatig tegenkomt: spinazie opnieuw opwarmen is ongezond. Veel mensen gooien bereide spinazie daarom weg wanneer ze na het eten nog een restje over hebben. Niet alleen is dat echter hartstikke zonde, het is ook nog eens volkomen onnodig!
Inderdaad, je moet een beetje opletten wanneer je spinazie wilt bewaren – maar het is heel eenvoudig op de juiste manier te doen. In dit artikel leggen we je precies uit wat het probleem met warme spinazie is, en hoe je het vermijdt. Zo hoef je nooit meer de helft van je maaltijd in de vuilnisbak te kieperen!
Nitraat en nitriet
De mythe dat spinazie niet verwarmd kan worden, komt voort uit het hoge nitraatgehalte van deze groente. Met nitraat zelf is niets mis, maar het kan omgezet worden in nitriet – en dat is een heel stuk giftiger. De bacteriën die deze omzetting veroorzaken, gedijen het best bij lauwwarme temperaturen.
Pas bij hoge temperaturen gaan ze dood en stopt het proces, maar het nitriet is dan al gevormd! En koelt de spinazie weer af, dan komt er net zo makkelijk weer meer bij. Dit betekent dat er meer nitriet gevormd wordt met iedere keer dat de spinazie opgewarmd wordt en weer afkoelt.
Mag je spinazie opwarmen?
Dit klinkt allemaal heel dreigend, maar gelukkig valt het mee: een beetje nitriet is voor de meeste mensen niet schadelijk. Je kunt spinazie daarom best opnieuw opwarmen, zolang je de vorming van nitriet uit nitraat maar zoveel mogelijk beperkt. Koel de spinazie altijd direct na het koken, eventueel door het in een bak ijswater te leggen voor het de koelkast in gaat.
Het Voedingscentrum adviseert om de spinazie restjes na snel afkoelen op 4° Celsius in de koelkast te bewaren, en maximaal 2 dagen. Verwarm het gerecht vervolgens zo snel mogelijk wanneer je weer gaat eten, en doe dat idealiter niet meer dan één keer. Dan verklein je de kans op nitriet vorming.
Spinazie opwarmen magnetron
Rondom magnetrons worden een hele hoop horrorverhalen verteld, en ook de spinazie komt daarbij vaak terug. Spinazie opnieuw opwarmen in de magnetron zou kankerverwekkend zijn, of voor allerlei andere gezondheidsproblemen zorgen. Gelukkig valt dat allemaal enorm mee: de straling in magnetrons maakt je eten niet spontaan kankerverwekkend.
Sterker nog, in het geval van spinazie is het mogelijk zelfs verstandiger om de magnetron te gebruiken bij het opwarmen! De temperatuur stijgt zo immers een heel stuk sneller dan in een pannetje – wat betekent dat het eten minder lang in de ‘gevaarlijke’ zone blijft hangen waar nitriet wordt gevormd. Schroom dus zeker niet om hier een magnetron te gebruiken.
Spinazie met vis
Een andere waarschuwing, die je vaak hoort, is dat je spinazie niet samen met vis zou mogen eten. Door spinazie met vis- en schelpdieren te combineren zouden er veel schadelijke nitrosamines gevormd worden.
Volgens het Voedingscentrum valt het met deze schadelijke effecten wel mee, al geldt er wel een voorzorgsprincipe. Helemaal uitsluiten dat het onschadelijk is voor de gezondheid is niet mogelijk, daarom geldt er een beperkend advies. Een keer spinazie met vis eten is dus geen probleem, al hoef je het ook niet te overdrijven.
Niet te vaak spinazie eten?
Ten slotte nog even een opmerking over de ‘maximale hoeveelheid spinazie’ die je per week mag eten. Veel mensen denken dat het ongezond is om meer dan tweemaal per week nitraatrijke groente te eten, in verband met die nitriet vorming. Zeker in het geval van bladgroenten als spinazie en paksoi is dat echter niet waar.
Onderzoek wijst uit dat het effect van de nitriet hier bij gezonde mensen maar heel klein is. Zolang je niet dagelijks kilo’s spinazie eet, zit je over het algemeen veilig. En omdat spinazie natuurlijk ook een goede bron van vitamines en mineralen is, raden we je zeker aan om het regelmatig op het menu te zetten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Simonne vanryckeghem zegt:
Hallo. Ja zeer goed om te weten. Ook duidelijk. Bedankt. Gr.
E. Eijlers zegt:
Bedankt. Nuttige en bruikbare informatie.
wim zegt:
kan je gekookte spinazie ook invriezen
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Wim,
Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde: kan wel, maar dan moet je het weer niet te vaak opnieuw opwarmen :-)
FerryBoekelman zegt:
Goede website. Veel goede info waar voor mijn dank. MVG Ferry
Mark (beheerder) zegt:
Dag Ferry,
Dankje. Dat is goed om te horen!